Sir Norman Foster, 1 Haziran 1935’de  Manchester, İngiltere’de doğmuştur. Manchester Üniversitesi’nde mimarlık eğitimi almış, Yale Üniversitesi’nde masterını tamamlamıştır. Sıradışı yapıtları nedeniyle İngiltere’nin Gaudi‘si olarak anılmaktadır.

Dünya çapında birçok komiteye katılmıştır. 463 ödüle sahiptir. 1999 yılında Pritzker Mimarlık Ödülü‘nü kazanmıştır. (Pritzker Mimarlık Ödülü, Hyatt Vakfı tarafından 1979’dan beri her sene verilen bir mimarlık ödülü olup yeteneği, önsezileri ve sorumluluk bilinciyle, topluma ve mimarlığa anlamlı katkılar sağlayan mimarları onurlandırma amacı taşır.)

“Beni gerçekten heyecanlandıran mimarlığın içindekilerdir. Bu biraz şeffaflık gibi. Bir ziyafet için pahalı malzemelere veya büyük fırsatlara gereksinimimiz yoktur. Mimarlık için de bunun doğru olduğuna inanıyorum.”

Millau Viyadüğü, Fransa (Dünyanın en yüksek köprüsü); Hong Kong Uluslararası Havalimanı veya Reichstag’ın restorasyonu gibi dünyaca tanınmış sayısız mimarlık projesine imzasını atmıştır.

Malzemeleri tasarruflu kullanmaya özen göstermiştir. Yapılarında doğadan ve farklı etnik mimarilerden etkilenmiştir. Malzemeleri harmanlamıştır ve malzemelerin bir araya gelerek kaliteyi oluşturduğunu düşünmüştür. Yapılarda cama çokça yer vermiştir. Detaylara önem vermiştir.

Norman Foster

Foster & Partners mimarlık ofisi 25 ülkede 1000’den fazla çalışana sahiptir. Foster bu firmayı 1967’de Londra’da kurmuştur. Birçok ülkede farklı tarzlarda projeler tasarlamış ve hayata geçirmiştir.

Eserlerinde yüksek teknolojinin ve geç modernizmin etkisi görülebilir. Çağdaş mimarlığın dünyadaki en ünlü uygulamacılarından biridir. Aynı zamanda modernist bir mimari estetiğe sahiptir.

Bazı Eserleri

30 St Mary Axe

30 St Mary Axe (2004)

Londra’da bulunan bir gökdelendir. Kentin ve çağdaş mimarinin en tanınmış örneklerinden biridir. Norman Foster’ın en tanınmış eserlerinden biridir.

Hong Kong Uluslararası Havalimanı

Hong Kong Havalimanı (1998)

1998 yılından beri hizmete açık olan bu bina dünyada en çok hava trafiğine sahip havalimanlarının başında gelmektedir.

Hearst Kulesi

Hearst Kulesi (2006)

Binanın en önemli özelliklerinden birisi üçgen panelleridir. Ödüllü bina aynı zamanda birçok tartışmanın konusu olmuştur. 1928 yılında Joseph Urban ve George P. Post tarafından inşa edilen altı katlı Hearst International Magazine Binası’nın dış cephesinde yapılan yenilikler için , “Tasarım, mevcut yapının dış cephesini korudu ve eski ve yeni arasında yaratıcı bir diyalog kurdu.” denmiştir.

Reichstag Kubbesi

Reichstag Kubbesi (199)

Norman Foster yapının cam kubbesinin mimarıdır. Berlin ,Almanya’da bulunmaktadır. Alman Parlemento Binasının üstünde bulunan kubbeden Berlin manzarası görülebilir. Almanya’nın birleşmesini sembolize eden tasarım aynı zamanda halkın hükümetin üzerinde olduğunu da ifade etmektedir. Tasarımda enerji verimliliği esasları görülebilir.

Millau Viyadüğü

Millau Viyadüğü

Asma köprü, dünyada üzerinden taşıt geçen en yüksek köprüdür.

Clyde Oditoryumu (Armadillo)

Clyde Oditoryumu (1997)

Norman Foster bu binasına ‘Armadillo’ adını takmıştır. Glasgow’un ikonik bir görüntüsü haline gelmiştir. Sidney Opera Binasıyla pek çok karşılaştırmaya maruz kalsa da Clyde Oditorumu iç içe geçmiş bir dizi gemi gövdesinden esinlenilmiştir.

Size şunu söyleyebilirim, bu iş sandığınız kadar heyecanlı değil ama neden durayım ki bütün bu yaptıklarım bana inanılmaz keyif veriyor.

Önemli Eserleri

  • 1970–1971, IBM Ofis Binası, Cosham, Portsmouth, İngiltere
  • 1971–1975, Willis Binası, Ipswich, İngiltere
  • 1974–1978, Sainsbury Görsel Sanatlar Merkezi, East Anglia Üniversitesi, Norwich, İngiltere
  • 1983, Renault Dağıtım Merkezi, Swindon, İngiltere
  • 1979–1986, HSBC Merkez Binası, Hong Kong
  • 1993, Kings Norton Kütüphanesi, Cranfield Üniversitesi
  • 1991–1997, Commerzbank Kulesı, Frankfurt, Almanya
  • 1992–1998, Hong Kong Uluslararası Havalimanı, Hong Kong
  • 1997-2004, 30 St Mary Axe, Londra
  • 1999, Reichstag restorasyonu, Berlin, Almanya
  • 2006, Hearst Kulesi, New York, ABD
  • 2002-2007, Wembley Stadyumu, Londra, İngiltere
  • 2014, Apple Store, Zorlu Center, İstanbul 

Kaynakça

Kaynakça 1

Kaynakça 2

2 thoughts on “Norman Foster

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir