Yapım aşaması 2020 yılında tamamlanan Dynamic Tower (Dönen Gökdelen), İtalyan mimar David Fisher tarafından 2018 yılında tasarlanmaya başlanmıştır. Fisher’ın “Günümüzdeki evler, sürekli değişim içinde olan hayatımızı yansıtmamaktadır.” mottosu bu akıllı binanın inşa edilmesindeki nedenlerden biridir. Makinelerin yaşamımızı ele geçirdiğinin en büyük kanıtlarından olan yapı; içinde ofis, ev ve otel odalarını barındıracak şekilde planlanmıştır. Bu gökdelendeki ev veya ofis manzarasının gün içinde sürekli olarak değişmesi yani 360 derece dönebilen bir gökdelen inşa edilmesinin ana sebeplerinden biri ise Dubai’nin eşsiz manzarasıdır ve bu manzara Dynamic Tower’ın en cezbedici özellerinden biri. “Machines for living. (Makineler yaşam içindir.)” düşüncesinin somut örneklerinden biri olan bu bina, bilim kurgu filmlerinden fırlamış gibi. Bu durumu Dynamic Tower’ın gün içerisinde farklı saatlerde çekilmiş görsellerinde görebiliriz.

Dubai’nin yerli halkı gösterişe ve şaşaaya alışık olmalarına rağmen Dynamic Tower halkın dikkatini çekmekte başarılı olmuştur. Her biri kendi etrafında dönebilen 79 kattan oluşan bu devasa gökdelen, içinde oturanlara hareketli mekanlar sağlamaktadır. Birçok insanın konut alırken dikkat ettiği unsurlardan biri evin hangi cepheye baktığıdır. Bu gökdelendeki evler bütün cephelere bakabilmektedir. Bu sayede ev sahipleri istedikleri zaman sesli komut sistemi ile birlikte evlerinin hangi cepheye baktığını ayarlayabilmektedir.

Yapım maliyeti 441 milyon dolar olan Dynamic Tower her yönüyle diğer gökdelenlerden farklı olmasının bir diğer nedeni de inşası sırasında kullanılan tekniklerdir. Bu gökdelenin her bir katı fabrikada üretilmiştir. Bu sayede dünyanın ilk prefabrik gökdeleni unvanını kazanmıştır. %90’ı fabrikada kurulup geri kalan kısmı inşaat alanında birleştirilen bu gökdelen, diğer kulelerden çok daha kısa sürede inşa edilmiştir. Fabrika üretimi, zaman tasarrufunun yanı sıra işçi maliyetinden de tasarruf sağlamıştır. Hazır Yapım Teknolojisi olarak da adlandırılan bu uygulama sayesinde ayrıca herhangi bir katta karşılaşılabilecek bir problemde tamir ve kontrol işleri çok daha kolay halledilebilecek ve bu da binanın çok daha uzun ömürlü ve dayanıklı olmasını sağlamaktadır. Projenin mühendisleri, gökdelenin inşası sırasında yaşanabilecek iş kazalarını da önlemek amaçlı fabrika üretiminin çok daha akıllıca olduğunu düşünmekteydiler.

79 katlı olan bu mimari harikası kule, 429 metre yüksekliğindedir. Katlarda yüzme havuzları, rezidans sahiplerinin güvenlik ve konforunu artırmak için araçlarına özel asansörlü alanlar yer almaktadır.124 metrekarelik dairelerden 1200 metrekarelik villalara kadar birçok alternatifi bünyesinde bulundurmaktadır. İlk 20 kat ofislerden, 21-35 arası katlar otelden, 36’dan 70. kata kadar apartman daireleri ve son dokuz kat da villalardan oluşmaktadır. Rahatlığına ve lüksüne düşkün yerli Dubai halkının ilgisi de en çok villaların üstündedir. Gökdelende bulunan ve aynı zamanda 360 derece dönebilen bir villa insanların hayal güçlerini oldukça zorlamaktadır. Tüm bunların yanı sıra merkezi beton çekirdeğin içine yerleştirilmiş özel bir asansör; sakinlerin arabalarını istedikleri kata taşımalarına veya apartmanın yanına park etmelerine izin vermektedir.

Proje sahiplerine sorulan en çok sorulardan biri de “ Dynamic Tower’ın içinde yer alacak olan otel kaç yıldızlı olacak?” sorusuydu. Proje sahipleri “Gerçekten de, yapı artık “otel” değil, bugünün hayatına uygun “sürdürülebilir otel” olacak. Kaç yıldız? Bu bina yıldızların ötesinde olacak. ” şeklinde açıklama yapmıştır. Dynamic Architecture web sitesinde şunlar da belirtiliyor: “Belirli bir noktadan East River’ı ve Manhattan’ın her iki yakasındaki Hudson Nehri’ni görebildiğimizi fark ettim ve kendi kendime şöyle düşündüm: ‘Neden tüm katını döndürmüyoruz? Bu şekilde hem Doğu Nehri’ni hem de Hudson Nehri’ni ve Saint Patrick Katedrali’ni herkes görebilir!”

Dönen Gökdelen’in her katının bağımsız olarak dönmesi,  kulenin birbirinden farklı şekillere dönüşmesini sağlamaktadır. Her kat dakikada maksimum 6 metre veya 180 dakikada bir tam dönüş yapmak üzere tasarlanmıştır. Dynamic Tower’ın diğer gökdelenlerden farkı sadece dönmesi değildir. Bu gökdelen aynı zamanda elektrik gücü de üretmektedir. Elektrik gücü her katın arasına yatay olarak konumlandırılan 78 rüzgar türbini sayesinde üretilmektedir ve üretilen elektrik miktarının her sene 1.2 milyon kilovat saat olması beklenmektedir. Dönmek için harcadığından daha fazla güç üretmesi beklenen gökdelenin ürettiği elektriğin şehre de satılması planlanıyor.

Dönen Kule inşa etmenin çok fazla zorluğu olsa da Mimar David Fisher en büyük zorluğu sıhhi tesisatın yarattığını söylüyor. Birçok borunun kullanılacağı bu tesisat sistemi mimarları ve inşaat mühendislerini bir hayli zorlasa da sonuç olarak binanın hareketi sırasında zarar görmeyeceği düşünülen yenilikçi esnek borular kullanılmıştır.

Tüm yazılarımız için tıklayın.

Bizimle iletişime geçin.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir