Tam adı Antoni Placid Guillem Gaudi i Cornet’tir. Kendisi Katalandır (Latin kökenli bir halk). Ünlü mimar Antoni Gaudi 1852’de Katalonya’nın Reus şehrinde doğmuştur. Çocukluğunda sağlık sorunları nedeniyle çocuklarla oynamak yerine doğayı gözlemlemiştir. ’Yan bahçemdeki ağaç benim için ilhamdır.’ sözünden anlayabileceğimiz üzere bu dönemler onun mimari yönünü etkilemiştir. 1869’da Barselonadaki Escola Provinciya dArquitecture’da mimarlık eğitimine başlamıştır. Askerlik nedeniyle eğitimine ara veren Gaudi 1878 yılında mezun olmuştur. Bir öğretmeni Gaudi’nin 8 senede okulu bitirmesi ve başarısız öğrencilik hayatı nedeniyle ‘Bir dâhiyi mi yoksa bir budalayı mı mezun ediyoruz bilemiyorum. Zaman gösterecektir.’ demiştir. Bundan sonra Gaudi ‘Benim şimdiden bir mimar olduğumu söylüyorlar’ demiştir. Kendisi ileriki yıllarda önemli yapılara imza atarken sezesyonizmin (art nouveau akımı) öncüsü olarak dehasını göstermiştir.
Gaudi kariyerinin başındayken sanayi devrimiyle büyük birikimler elde eden Kont Eusebbi Güell , ideallerini gerçekleştirmesi için yaşam masraflarını karşılamıştır. Bu sayede kendi sadakati ve yaratıcılığyla Gaudi bu şansı değerlendirirken birçok eleştirinin de hedefi olmuştur.
Gaudi birçok mimari akımdan ve ‘Süsleme mimarinin kaynağıdır.’ sözünden etkilenmiştir. Bu durum yapılarındaki özgür biçimlerinde ve birçok mimari akımın harmanlanmasıyla kendisini gösterir. Kendine has bir mimari estetiğe sahiptir. İlk eserlerinde gotik mimari etkin olsa da sonrasında kendisinin İspanyada öncüsü haline geleceği art nouveau akımıyla ilgilendi.
Eserlerinden Casa Mila, Casa Vicens , Casa Battlo, Colognia Güell Türbesi, Park Güell , La Sagrada Familia’nın İsa’nın Doğuşu cephesi ve Yer Altı Türbesi UNESCO Dünya Mirası listesinde kendine yer edinmiş eserleridir.
Katalan ve Katolik milliyetçisi olan Gaudi , katalanca konuşmak yasak olduğu halde katalanca konuştuğu için tutuklanmıştır ve ileri yaşlarındatamamen dini bir yapı olan La Sagrada Familia bazilikasına kendini adaması dindarlığından kaynaklanır.
Birçok önemli binanın mimarı olan Antoni Gaudi 1926 yılında geçirdiği bir trafik kazası sonrasında 3 gün hastanede kalmış ve maalesef kurtarılamamıştır.
Art Nouveau Akımı Nedir?
Art Nouveau akımı ayrıca sezesyonizm olarak da bilinir. Zarif ve dekoratif süslemenin ön planda olduğu bir sanat akımıdır. Bitkisel desenler ve kıvrımlar çokça görülen desenlerdir. Avrupa ve Amerika’yı etkilemiştir. Modernista ise art nouveau’nun katalan versiyonu olarak tanımlanıyor.
Bazı Eserleri:
Casa Vicens:
1883-1888) Gaudi’nin ilk önemli eseri Casa Vicens’tir. Katalan mimarisinin başka mimari tarzlarla harmanlanmasıyla tasarlanmış bu bina önemli bir yapıdır. Binanın içi dışı gibi renkli ve canlı bir havaya sahiptir. 2017 yılından beri müze olarak sergilenmektedir.
Casa Mila :
(1906-1910) Casa Mila eseri kendisine yılın binası ödülünü kazandırmıştır. Modernista akımının önemli temsilcilerindendir.
Park Güell:
1900-1914) Park Güell ilk olarak 60 evden oluşmak üzere planlansa da proje sürecinde parka çevrilmiştir. Park Güell tamamlanamamış projelerden biridir. Ayrıca Gaudi , Park Güell’i ‘düzen içinde kaos’ olarak tanımlamıştır.Önemli bir turistik yer olan Park Güell ayrıca kentin simgelerinden biridir. 1923 yılından beri halka açıktır. Bu park ayrıca Barselona’ya özgü papağanlara ve diğer kuşlara ev sahipliği de yapıyor.
Bodegas Güell:
(1895-1897) Bir şaraphane ve ilgili binalardan oluşan bir mimari komplekstir.
Episcopal Palace , Astorga:
1883-1913) Katalan modernizmi tarzında yapılan bir oteldir. Katalanya dışında bulunan 3 yapısından biridir.
La Sagrada Familia:
La Sagrada Familia 1894 ve 1930 yılları arasında yapılmış ve hala tamamlanamamış eserlerinden biridir. Bu eserine hayatını adamıştır. Birçok yapısal özelliği nedeniyle ölüm algısını hatırlatan bir yapı olarak yorumlanır. Aynı zamanda bu özelliklerin ölümü yansıtmadığı, sadece süsleme olduğu da öne sürülür. Bu eser ayrıca ‘bitmemiş senfoni’ adını almıştır.
1926 yılında trafik kazasıyla nedeniyle ölen Gaudi’nin bedeni La Sagrada Familia’da bulunmaktadır.
———————————————Ece Aktuğ——————————————— |
4 thoughts on “Antoni Gaudi”