Neoklasik mimari, 18.yüzyıl ortalarında Antik Yunan ve Antik Roma mimarisinin yeniden oluşturulması isteği sonucunda sadeciliği simgeleyen bir akım olarak ortaya çıktı. Rokoko stilinden etkilenmiş bir akım olsa da aslında rokoko mimarisine tepki olarak ortaya çıktı. Andrea Palladio‘dan esinlenilmiştir. Aşırı süslemeciliğe tepkidir. Bu akımın ortaya çıkmasında arkeolojik kazılarında etkisi bulunur. Özellikle Avrupa’da etkisi görülmüştür. Mimarlık neoklasizm’in en etkili olduğu sanat koludur.
Neoklasik mimaride duvar vurgusu öne çıkar. Düz çizgi, klasik sütunlar ve kemeler görülebilir. Önceden tercih edilen ışık gölge oyunu bu dönemde görülmez. Dengeli ve simetrik anıtsal yapılar görülür. Üçgensel form çoğunluktadır. Neoklasik mimari çoğunlukla kamu binalarında veya anıtsal binalarda görülür.
Neoklasik mimari birçok stile sahiptir. Mimar John Milnes Baker stilleriAmerican House Styles: Bir Özlü Kılavuzu kitabında Neoklasik, Federal Stil, Neoklasik Revival ve Yunan Revival olarak anlatır.
“Sanatın en arı kaynakları önümüze açılmaktadır. Bu kaynaklardan nasibini alabilenlere ne mutlu. Bizler için büyük olabilmenin taklit edilemez düzeye gelebilmenin tek yolu eskileri taklit etmektir” Werke in der Malerei und Bildhauedrei
Claude-Nicolas Ledoux
Fransız Neoklasik mimarisinin en önemli ve eski temsilcilerinden biridir. Hem mimari hem şehir planlamayla uğraşmıştır. En büyük eserlerini Fransız İhtilali döneminde vermiştir. Yazdığı .L’Architecture considérée sous le rapport de l’art, des mœurs et de la législation (Mimari sanat, ahlak ve yasalarla ilişkili olarak değerlendirilir) kitabında Neoklasiğin özelliklerine yenilik getirmiştir. En önemli eseri Arc-et-Senans’taki Kraliyet Tuz Fabrikası’dır.
Önemli Eserler
Zafer Kemeri ( Zafer Takı)
Paris’te bulunan önemli anıttır. Altında I. Dünya Savaşı’nda ölen Fransız askerler için asker mezarları bulunmaktadır. Zafer Kemeri tarihi andıran bir anıt olması için tasarlanmıştır. Napolyon halkın tarihini unutmaması ve Austerlitz zaferinin ödüllerndirilmesi için yapılmasını istemiştir. Dünyanın en tanınmış yapılarından birisidir.
Madeleine Kilisesi
Madeleine Kilisesinin cephesinin korint nizamı uygulanmıştır. 1842’de açılmıştır. Napolyon’un ordusunun şerefine inşa edilmiştir. Atina’daki Akropolis tapınağının izleri görülür.
Washington DC Parlamento Binası
Orijinal bina 1792 yılında William Thornton tarafından tasarlanmıştır. Ancak tasarım çok fazla değişime uğramıştır. Neoklasik mimarinin en önemli eserlerinden biridir. Antik Yunan ve Antik Roma esintisi taşır.
Brandenburg Kapısı
Berlin şehrinin önemli sembollerindendir. Bu kapı Almanya’nın yeniden birleşmesini sembolize eder. Kapı 1788-1791 yılları arasında yapılmıştır. Bu yapının üstündeki Quadriga önemli bir heykeldir.
Rotunda of Mosta
Tasarım Pantheon’dan izler taşımaktadır. Tasarım aşamasında Katolik klise binası olmak için uygun olmadığını düşünenler olsa da bina tamamlandığında iyi karşılandı ve Grognet’in baş yapıtı kabul edildi.
III. TBMM Binası
Türkiye’nin ideallerinin simgesi olan bir yapı olarak tasarlanmıştır.1961’den beri kullanılmaktadır.Betonarme karkas olarak yapılmış sağlam ve dayanıklı bir binadır. Binanın yapımı için 1937 yılında bir yarışma başlatılmış ve Türkiye Cumhuriyeti’nin devamlılığına ve yirminci yüzyılın mimari karakteristiklerine uygun bulunan Avusturyalı mimar Clemens Holzmeister’in projesi seçilmiştir.
Türkiye’deki Neoklasik Mimari Örnekleri
Çamlıca Camii
3.TBMM Binası
Tayyare Apartmanları
İzmir Borsa Sarayı
İzmir Saat Kulesi
Esma Sultan Yalısı
Çocuk Sarayı Apartmanı
Erzurum Oteli
Tophane Saat Kulesi
- The Interlace
- The Fosun Foundation
- Dynamic Tower: Dönen Gökdelen
- Müze Gazhane
- Mimari Tasarımda Çevre Analizleri
Tüm yazılarımız için tıklayın
4 thoughts on “Neoklasik Mimari”