İçindekiler

Mario Botta

“İçinde daha fazla çelişki, zıtlık taşıdığı için kamu alanlarını tercih ediyorum. Konut tasarımları da yapıyorum fakat kamu alanlarının kendi zaman değerlerini çok daha iyi yansıttıklarını düşünüyorum. ” 

Mario Botta

1943 yılında İsviçre’nin Mendrisio kentinde doğan Botta, kendi deyişiyle okuldan hep nefret etmiş. Bu sebeple 15 yaşındayken okulu terk edip Carloni and Camenish mimari bürosunda teknik ressamlık yapmaya başlamış. Bu tecrübe onu mimarlıkla tanıştırdı. 3 yıl sonra, 18 yaşında aynı ofiste çırak mimar olarak ilk projesinin başına geçmiş. Bu projenin kendisine kazandırdığı heyecanla 1961 yılında Milano’da sanat okumaya başlamış.

Mario Botta

Hiçbir zaman çok başarılı bir öğrenci olmadı ancak bu, okulu bitirdikten sonra Venedik Mimarlık Enstitüsü’nde (Instituto Universitario di Architettura-IUA) mimarlık okumasına engel değildi yılları arasında Venedik’te, daha sonra tüm tasarım anlayışına yön verecek olan Le Corbusier, Louis Kahn gibi mimarlığın yapı taşlarıyla tanışma fırsatını yakaladı. Tez hocası da olan Carlo Scarpa gibi ustalardan ders aldı.

Mario Botta

Mezun olduktan sonra ilk olarak 1971 yılında İsviçre’de bir özel konut projesi tamamlamış. Dünyanın en tanınmış mimarlarından biri olarak çizdiği çığır açan binaların dışında hatırı sayılır bir ürün tasarımı koleksiyonu bulunan Mario Botta, halen Lozan’da bulunan Ecole Polytechnic Federale’nin yanında kuzey ve güney Amerika’daki çeşitli mimarlık okullarında eğitmenlik yapıyor.

Ürün Tasarımı

Mimari alt yapısında Le Corbusier ve Louis Kahn gibi 1920’lerin modernizm gurularından etkilenen İtalyan asıllı İsviçreli mimar Mario Botta, bu alt yapıyı bambaşka bir şekilde yorumluyor.Yapılarında modernizmin güçlü ve saf geometrisiyle postmodernizmin gösterişli ifadelerini birleştiren Botta, “açılı budanmış silindir” formunu ise bir imza olarak kullanıyor.

Botta, aynı silindir formu 2000 yılında Alessi markası için tasarladığı karaflarda da kullanmış. Uzun (15x9x29h) ve kısa 815x9x23,5h) alternatifleri bulunan “Tua & Mia” karaflar parlak yüzeyli paslanmaz çelikten üretiliyor.

Mario Botta – Tua & Mia” karaf

Önde Gelen Eserleri

1.San Francisco Modern Sanat Müzesi 

San Francisco Modern Sanat Müzesi (İngilizce: San Francisco Museum of Modern Art, kısaca SFMOMA), Amerika Birleşik Devletleri’nin Kaliforniya eyaletinin San Francisco kentinde bulunan modern sanat müzesi. Müzenin 33.000’in üzerinde eser bulunan koleksiyonu 16.000 m’lik alanda sergilenmektedir. 2017 yılında 1.113.984 kişi müzeyi ziyaret etmiştir.

SFMOMA, 1935 yılında Grace Morley’in müdürlüğünde “San Francisco Sanat Müzesi” adıyla kurulmuş, 1975’te müzenin adına “modern” kelimesi eklenmiştir. ABD’nin batı kıyısında 20. yüzyıl sanatını konu alan ilk müzedir. 1995’e kadar Civic Center’daki Savaş Anıtı ve Sahne Sanatları Merkezi’nde bulunan müze, sonrasında Mario Botta’nın tasarladığı yeni binasına taşınmıştır. 2013 yılında genişleme çalışmaları başlamış ve 2016’ya kadar kapalı kalmıştır.

Mario Botta – San Francisco Modern Sanat Müzesi/ ABD

2. VİA CİANİ LUGANO‘DAKİ OFİS BİNASI

Botta’nın kendisine yeni bir stüdyo tasarlama kararı ile ikamet için yapı programı aynı zamana rastlayınca, Lugano şehrinin gelişmekte olan bir bölümünde bir villası projesi kendiliğinden belirdi. Bu projenin özelliği dairesel mekanın getirdiği olanakların yanısıra Stablo’daki binada olduğu gibi yapıyı çevresindeki diğer yapılarla karşılaştırılmaktan kurtarmak olmuştur.

Binanın üst üç katı giriş üzerindeki boşluğun etrafında çevrelenen ve dışarıdan pencerelerle belirlenmiş üstü kemerli bir çatı ile örtülmüş büyük bir stüdyo ve çalışma alanıdır. Bu alana ışık sağlayan bir dizi yuvarlak pencere aynı zamanda yaratıcılık için konsantrasyon bakımından da etkili olmaktadır.

Mario Botta – VİA CİANİ LUGANO‘DAKİ OFİS BİNASI

3. EVRY KATEDRALİ EVRY FRANSA

Botta bu projesinde masif etkisine rağmen belli bir eğimle alçaltarak tasarladığı binasının çevre binalarla uyum içinde olmasını sağlamış. Bu tasarımında da tuğla işçiliğini ustaca yorumlayarak kompakt ve yalın bir kütle ortaya çıkaran mimar, kesilmiş silindir forma sahip sahip katedralin üst kotunda adeta bir tacı çağrıştıran ağaçlara yer vermiştir. Cephesinde sistematik olarak kare pencere açıklıklarıyla bölüşen ve dairesel forma sahip olan katedralin planı, iç içe geçmiş iki daireden oluşuyor.

İçteki daire dinsel törenler için düzenlenirken, üst kat ile ilişkiyi sağlayan merdiven ve servis birimleri dıştaki dairenin içinde çözümlenmiş. Zemin kattaki görüşe merdivenlerle ulaşılıyor ve girişin hemen solunda arkasında yarım daire biçiminde bir vitrayda yaşam ağacının sembolize edildiği bölüm bulunmaktadır. Botta diğer tasarımlarında da olduğu gibi burada da az sayıda ve tekrar eden mimari elemanlar kullanılarak çağdaş bir katedral mekanı yaratmış.

Mario Botta – EVRY KATEDRALİ EVRY FRANSA

4. STATE BANK FREİBURG İSVİÇRE

Üçgen bir alan üzerinde konumlanan bu tasarım bulvar, cadde ve demiryolu istasyonu arasında yer alır. Kentin plan olarak farkla ve iyi tamamlanmış bir bölgesinde yer alan bina birbirinden farklı üç bölümden oluşmaktadır. Yaya yoluyla birbirinden ayrılan iki yan kanat ve meydanla bağlantılı, merkezde yer alan kütle. Bodrum katında bir disko ve garaj bulunan binanın zemin katında caddeye bakan tarafta bir kafeterya ve lokanta, iç tarafta ,banka pencerelerinin baktığı bölümdeyse üstü kapalı bir avlu yer alıyor.

En üst kattaysa büyük bir konferans salonu, özel servis bölümleri ve demiryolu istasyonuna bakan teras bulunmakta. Tüm dış cephe, çevrenin genel görünümüyle uyumlu olacak biçimde yeşilin farklı tonlarındaki granitle kaplanmıştır. Zemin kattaki büyük salonda duvarlar gri ve pembe, döşeme siyah beyaz taşlarla kaplanmış. Banka pencereleri ve tavan arasında kalan bölümdeyse malzeme olarak ahşap tercih edilmiştir.

mario botta
Mario Botta – STATE BANK FREİBURG İSVİÇRE

Tüm yazılarımız için tıklayın.

Bizimle iletişime geçin.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir