İçindekiler

Philip Johnson , dünyaca ünlü Amerikalı bir mimardır. Kalın ve yuvarlak gözlükleri ile Amerikan mimarlık camiasında en tanınmış kişilerden biridir.

Philip Johnson

Mimarlık eğitimini Harvard Üniversitesi’nde tamamlayan Philip Cortelyou Johnson, 1930 yılında New York’ta yer alan MoMa’da (Modern Sanat Müzesi) ”Mimarlık ve Tasarım” bölümünü kurmuştur. 1978 yılında  Amerika Mimarlar Enstitüsü tarafından altın madalya ödülüne layık görülmüştür. Mimarlık dünyasının en prestijli ödülü sayılan Pritzker Mimarlık Ödülü de kendisine 1975 yılında verilmiştir. 25 Ocak 2005 yılında vefat eden Philip Johnson’un hayat arkadaşı David Whitney de birkaç ay sonra, 12 Haziran 2005’te ölmüştür.

Mimarlık Eğitimi Almaya Başlamadan Önce Hayatı

Ansen ailesinden Huguenot Jacques Cortelyou, New Amsterdam bölgesindeki ilk şehir planlaması olan Peter Stuyvesant şehirinin planlamasını gerçekleştirdi. Ludwig Mies van der Rohe ile tanışan Philip Johnson, ömrünün sonuna kadar Rohe ile arkadaş kaldı. Almanya’yı arkadaşları Alfred H. Barr, Jr ve Henry-Russell Hitchcock ile turlayan Philip Johnson burada güncel mimarlık örneklerini inceleme fırsatı elde etti. 

1932 yılında MoMa’da “Uluslararası Stil: 1922’den beri Mimarlık” adlı sergisine katıldı. Philip Johnson, MoMa’da çalışırken modern mimarlığı savunmaya devam etti. 1935 yılında Le Corbusier’in ABD’ye göçmen olarak gelmesi için uğraş verdi. Sonradan da Mies van der Rohe ve Marcel Breuer’i ülkesine getirmeyi başardı.

Büyük Buhran sırasında MoMa’dan ayrılan Philip Johnson, gazetecilik ve popülist politikalar ile ilgili çalışmalar yaptı. Gazetecilik kariyeri sırasında 1939’da Polonya’nın işgalini ve Nazi Almanyası’nı takip etti ve haberlerini yayınladı. Daha sonra ABD’ye dönen Philip Johnson, Amerikan Ordusu’na yazıldı. Birkaç yıl orduda görev yaptıktan sonra Harvard Üniversitesi’ne geri dönerek mimarlık eğitimi almaya başladı.

Cam Ev (Glass House)

Cam Ev’in diğer adı Johnson Evi’dir. İngilizcesi ise Glass House ya da Johnson House olarak kayıtlara geçer. Amerikalı mimar Philip Johnson tarafından tasarlanmıştır. 1949 yılında Connecticut eyaletinde, New Cannan şehrinde kendisi için tasarladığı bu evin dış cephesi cam ağırlıklı olduğu için adı Cam Ev olarak kayıtlara geçmiştir.

Mimar Philip Johnson ve yardımcısı Richard Foster tarafından tasarlanan Cam Ev, minimal bir mimariye sahiptir. Geometri, oran ve şeffaflığın kullanıldığı Cam Ev; etrafı duvarlarla çevrili bir arazi üzerine inşa edilmiştir. Bir göletin karşısına konumlandırılan evin dış cephesi; kömür rengi çelik ve camdan meydana gelmiştir. Yer döşemeleri tuğladan olup, dışarıdan birkaç santimetre yüksek olacak şekilde tasarlanmıştır.

Cam Ev’de duvar yerine ceviz ağacından yapılan dolaplar kullanılmıştır. Mekanın içinde bulunan tek inşaat malzemesi ise banyonun yapımında kullanılan tuğlalardır. Alman mimarların ortaya attığı cam mimarisinden esinlenen Philip Johnson, doğa ile iç içe bir yaşam için bu evi tasarlamıştır.

Cam Ev

Puerta de Europa

Bu iki ofis kulesi, Madrid’in en önemli bulvarı Paseo de la Castellana’yı kuşatıyor, Metro kavşağının yeri, caddeye yakın iki kulenin yerleştirilmesini imkânsız hale getiriyordu. Ancak bu cesur tasarım, kulelerin ayak izlerinin arka taraftan değiştirilmelerine ve aynı zamanda kuleleri tek bir bileşimsel bütün olarak bir araya getirme ihtiyacına bir cevap olmayı başarmıştır.

Kuleler birbirlerine ve diğer plazalara doğru eğilerek, Paseo’nun başından ve sonundan görünmekte ve Madrid’in iş bölgesinin kuzey ucunda bulunan bir Avrupa portalı oluşturmaktadır.

Puerta de Europa

Lipstick Binası

Lipstick (Ruj) Binası, Manhattan, New York’taki 885 Üçüncü Cadde’de yer alan 138 metre yüksekliğinde bir gökdelendir. 1986 yılında tamamlanmıştır ve 34 katlıdır. Bina, Philip Johnson ile John Burgee Architects tarafından tasarlanmıştır. Bina adını bir ruj tüpüne benzeyen şekli ve renginden alır.

Bina blokları üç kademede, Manhattan’ın imar yönetmeliğinin bir parçası olarak geri çekilmekte ve bina, mekânsal zarf içinde, sokağa düşen ışık seviyesinin mevcudiyetini arttırmaktadır. Sonuç, teleskopik olarak geri çekilebilecek gibi görünen bir formdur.

Çevresindeki binalara göre sıra dışı olan şekil, taban üzerinde dörtgen ayak izinin kullanacağı normal bir gökdelenden daha az yer kaplar. Bu, 3.Cadde üzerinden seyahat eden çok sayıda yaya için daha fazla alan sağlamaktadır.

Lipstick Binası

Philip Johnson Tasarımları

  • Cam Ev
  • John de Menil Evi
  • Rockefeller Misafir Evi
  • Seagram Binası (Mies van der Rohe ile birlikte)
  • Four Seasons Restaurantı
  • Kreeger Müzesi (Richard Foster ile birlikte)
  • JFK Anıtı, Dallas
  • Fort Worth Water Bahçeleri

Diğer yazılarımıza buradan ulaşabilirsiniz!

One thought on “Philip Johnson

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir