İçindekiler

Duomo Di Milano Katedrali

Duomo Di Milano Katedrali Avrupa’nın önemli kiliselerinden biridir. Dışarıdan oldukça etkileyici görünen bu yapının iç tasarımı da bir o kadar harikadır.

Duomo Milano Katedrali, Kuzey İtalya olarak bilinen Lombardiya bölgesinde, Milano şehrinde bulunuyor. Katedral şehrin tam merkezindedir.

duomo di milano katedrali

Tarihi

1386 yılında inşaatına başlanan Duomo Di Milano Katedrali 1905 yılında tamamlanmıştır. Yapımı 519 yıl süren bu yapının 38 yılda tamamlanması beklenmekteymiş fakat bazı eklemeler yapılmaya karar verilince yapım süresi uzamıştır. Süslemeleri ve oldukça etkileyici olan heykelleriyle dikkat çeken katedral, insanlığın en büyük eserlerinden biri sayılabilir.

Katedralin yapılması emrini Başpiskopos de Saluzzo vermiştir. İlk olarak Romanesk bir eser yapma amacı ile inşaatına başlansa da o dönemin güçlü ailelerinden birinin üyelerinden Gian Galezzo’nun müdahalesi ile eser bir Gotik mimari örneğine dönüştürülmüştür. Bu müdahale sonucunda asıl malzeme tuğla iken mermer kullanımına geçilmiştir. Mermer kullanımı sağlamlık açısından çok büyük bir öneme sahip olsa da inşaat yükselirken, mermerleri yukarıya çıkarmak daha da zorlaşmıştır. Bu sebeple inşaat bir süre sonra yavaşlayıp durma noktasına gelmiştir.

Yapımı 1905’te tamamlansa da yapıdaki düzenlemeler ve yenilemeler de uzun yıllar sürmüştür. 1965 yılında düzenlemeler ancak bitebilmiştir.

İtalya’nın en büyük ikinci, dünyanın en büyük beşinci kilisesi unvanına sahip bu katedral 157 metre uzunluğunda olup 40.000 kişi kapasitelidir.

Katedralin Bölümleri

Çatı: Katedralin en güzel yeri çatısıdır. Dünyanın en güzel çatılarından sayılan bu çatı, manzarayı 360 derece görme imkanı tanıyor. Bu çatıya isterseniz asansörle dilerseniz 485 merdiven çıkarak ulaşabilirsiniz.

Alt Bölümü: M.S. 355 yılında biten ilk Milano katedrali, 1075 yılındaki yangında tamamen yıkılmıştır. Duomo Katedrali’nin altında bu katedralin kalıntıları vardır. Son yüz yıl içerisinde yapılan kazı çalışmalarında, Hristiyanlığın erken dönem vaftizhanelerine rastlanılmıştır. Antik Santa Tecla Bazilikası kalıntıları da bu alt bölümde yer almaktadır. Ziyaret edildiğinde bu tarihi eserleri görebilmek mümkündür.

1860’ta Duomo Di Milano Katedrali

Çan ve Çan Kuleleri: Kilise ve katedrallerde genelde çan kulesi bulunmasına rağmen Duomo Di Milano’da yoktur. Çanları vardır fakat bu çanlar çalındığı anda titreşimleri binaya zarar verebilir korkusu ile yılda yalnızca birkaç kez çalınmaktadır. Yapının kilise değil de katedral olmasının sebebi Milano başpiskoposuna ev sahipliği yapmasıdır.

İç Kısım: İçeride sizi bazı önemli eserler karşılıyor ancak bunların en dikkat çekenleri, Rönesans Dönemi’ne ait ünlü eserler. Ayrıca Hz. İsa’nın resminin olduğu bronz renk kapıya ziyaretçilerin dokunduklarını göreceksiniz. Bunun nedeni ise bu bronz kapıya dokunmanın kişiye şans getirdiğine inanılmasıdır. Katedralin içinde gerçek mumyalar da bulunmaktadır. Yüzleri altın rengi masklarla kapatılmış ancak alttan bakılınca saçlarını görebilmek mümkün. Onun dışında açıkta duran tek yerleri elleridir.

Güneş Saati

Katedralin giriş bölümünde yerde güneş saati bulunmaktadır. Karşıdaki duvarda bulunan bir delikten yansıyan ışık, 21 Haziran tarihinde bronz tarafı, 20 Aralık tarihinde ise meridyen bölümünü aydınlatır. 1768 yılında toplanan Gökbilimciler bu güneş saatini Milano Duomo Katedraline yerleştirmişlerdir.

Heykeller

Katedral, benzeri tüm yapılar arasında en fazla heykele sahip olan yapıdır. Katedrali süsleyen 3500’den fazla heykel, 135 adet gargoyle (çirkin yaratık) ve 700 tane figür bulunuyor.

Katedraldeki som altından Meryem heykeli, heykeltıraş Guiseppe Perego tarafından 1762 yılında yapılmış olup yaklaşık 10 metre yüksekliğindedir. Burada yer alan heykel İtalyan Mafyası tarafından defalarca helikopter ile çalınmaya çalışılmıştır ancak bütün bunlara rağmen yerini korumayı başarmıştır. Heykelin som altından yapılmasının nedeni, havası genellikle sisli ve kapalı olan Milano’da Duomo Katedrali’nin her hava koşulunda fark edilmesi, her yerden görülmesidir. Şu an heykel katedralin içindedir.

Terastaki veya çatıdaki heykellerden biri de Napolyon heykelidir. Napolyon şehri ele geçirdikten sonra kaynak bulup ve katedralin bir an önce bitirilmesini istemiştir. Bulunan kaynak sayesinde yedi yıl içerisinde katedralin bir cephesi tamamlanmış ve törenle açılmıştır. Bunun anısına katedralin bazı yerlerine Napolyon’un heykelleri dikilmiştir.

Milano Kanalları

Katedralin yapımında kullanılan beyaz pembemsi mermerleri 30 km uzaktan Milano kentine getirmek için şehir genelinde değişiklikler yapılmış ve kanallar açılmıştır. Bu kanallar şehrin görüntüsünü tamamen değiştirmiştir. Bu kanallar günümüzde de kullanılmaktadırlar.

Gotik Mimari

Gotik yapılar, Romanesk yapıların aksine yatay değil dikey düzlem üzerine konumlandırılırlar. Geniş bir alana yayılmazlar fakat çok yüksek biçimde inşa edilirler. Romanesk yapılara kıyasla yükseklikleri neredeyse iki katı olduğu görülür. Dış duvarlar çok daha incedir. Duvarları desteklemek için payanda değil de uçan payandalar kullanılır. Hem duvarların ince olmasından dolayı, hem de uçan payanda kullanılmasından dolayı yapının aşağı kısımlarına pencere açılmasına olanak sağlanır. Pencereler yüksekçe, devasa boyutlarda, çoğunlukla zengin vitraylarla süslenmiş vaziyettedir. Bu sayede güneş ışığı mekana rahatça girer ve içerisi çok daha aydınlık ve ferahtır.

İç ve dış süslemeler daha somuttur ve hikayeler anlatılan figürler kullanılır. Geçmişte okuryazarlık oranının çok düşük olduğu dönemlerde sıradan halkın İncil’de anlatılan kıssaları daha iyi anlaması için İncil’de anlatılan neredeyse tüm hikayeler kilisenin iç ve dış duvarlarına çokça oyma, kabartma ve süslemelerle işlenmiştir. Gotik yapıların mimariye getirdiği en büyük yeniliklerden biri de üçgen ve sivri uçlu tonozlardır. Bir kilise ya da katedralin yalnızca giriş kapısına bakarak bile Gotik mi Romanesk mi olduğu anlaşılabilir

Diğer yazılarımız için tıklayınız!

Bizimle iletişime geçin!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir