İçindekiler

“Kıyıyı gözden kaybetmeye cesaret etmedikçe insan, yeni okyanuslar keşfedemez.”

– Andre Gide

Sidney, Avustralya’daki en eski yerleşim yerlerinden biridir. Kent ülkenin en önemli turistik merkezi olmasının yanı sıra ekonomik bakımdan da oldukça büyük öneme sahiptir. Dünya’da Avustrulya’nın başkenti olarak anılsa da ülkenin başkenti Canberra ismindeki şehirdir. Sidney, Jackson Limanı kıyılarına kurulmuş cenneti anımsatan mükemmel bir şehirdir. Botany körfezi ve Pittwater arasında yaşamakta olan Darut kabilesinin ana yurdu olarak bilinen Sydney; tarih öncesinden kalma birçok mimariye de ev sahipliği yapmaktadır. 

Sidney, Avustralya’nın doğu kesiminde bulunan New South Wales eyaletinin başkentidir. Avustralya’nın doğusunda yer alan Güney Pasifik Okyanusunun bir parçası olan Tasman Denizi kıyılarına konumlanmış bu şehir, turistleri her gün büyülemektedir.  

Sidney’de yaşam 1778 yılında bir sömürge kolonisi olarak başlamıştır. Şehir altmış yıl boyunca İngiliz toplumunun istenmeyen, suçlu kişilerine ev sahipliği yapmıştır. Bu kötü başlangıca rağmen kent, şu anda dünyaca ünlü bir kültür ve sanat merkezi hâline gelmeyi başarmıştır. 

Sidney’in orijinal yerlileri, buraya 18. yüzyılda gelen İngiliz askerleri tarafından zorla yerlerinden edilmişlerdir. Yerli halkın büyük bir kısmı İngiliz birlikleri tarafından katledilmiş, geri kalanların önemli bir kısmı ise genelde kötü çalışma şartlarından kaynaklanan hastalıklar nedeniyle can vermişlerdir. 

1788 yılı Ocak ayında Sidney’e gelen İngiliz donanma komutanı James Cook’un önerisiyle şehre İngiltere’nin aşırı kalabalık hapishanelerinden 759 adet suçlu getirilmiştir. Bu İngiliz donanmasının yerleşmesi sayesinde, körfezin kuzeyinde bugünkü Sidney kenti gelişmeye başlamıştır. 

Bugün kadrajımıza aldığımız bu kentin tarihi sokaklarında, insanı büyüleyen sahillerinde bir gezintiye çıksak, bizi neler bekler acaba? 

1) Sidney Opera Evi 

Sydney Opera Binası (Sydney Opera Evi) Dünya’nın en önemli mimari simgelerinden bir tanesidir. Danimarkalı mimar Jørn Utzon tarafından 1973 yılında tasarlanmış olan bu eser, 2007 yılında UNESCO Dünya Mirasları Listesi’ne eklenmiştir. Utzon, Sydney Opera Binası tasarımı ile 2003 yılında Pritzker Ödülü’nü kazanmıştır. 

Uzun yıllar boyunca şehrin gemicilik merkezi olan Circular Rıhtım’da bulunan yapı, 20. yüzyılın “en ünlü ve değişik” yapılarından kabul edilmektedir. Operaya ilgi duymayanları bile kendine has mimarisiyle büyülemeyi başarmaktadır.  

Opera Evi, mevsimlik opera gösterimlerinin yanında; bale, tiyatro, film ve klasik müzik performanslarına da ev sahipliği yapmaktadır.2003 Pritzker Mimarlık Ödülü’ne Sidney Opera Evi değer görülmüştür. 

Sydney Opera Binası’nın yapımına 1959 yılının Mart ayında başlanmıştır. Önceden proje yerinde bulunan Fort Macquarie Tramvay Deposu yıkılarak, yeni opera binası şehrin oldukça önemli bir noktasına yerleştirilmiştir. Proje üç temel bölüme ayrılarak inşa edilmiştir. Bunlar; Sydney Limanı’na bakan podyumun inşası, yapıyı kaplayan dış kabuğun inşası ve iç mimarinin tamamlanmasıdır. 

2) Sidney Köprüsü  

Sidney’i ve Avustralya’yı simgeleyen en önemli yapılardan birisi olan Sidney Köprüsü resmî olarak 19 Mart 1932 tarihinde açılmıştır ve o tarihten bu yana çeşitli onarımlarla yenilenmiştir. Köprü 503 m açıklığı ile çelik kemer sisteminin en büyük açıklıklı köprüleri arasında kendine yer bulmuştur. Köprü aynı zamanda enine kesitte en geniş köprü olma unvanına sahiptir. 

3) Sidney Kulesi  

Kule 1970-1981 yılları arasında inşa edilmiş olup, 309 metre yüksekliği ile Sidney’in en yüksek yapısı olmuştur. Aynı zamanda Q1’den sonra Avustralya’nın ikinci en yüksek yapısıdır ve Güney Yarımkürenin ikinci yüksek kulesidir. Kentin büyülü 360 derecelik manzarasını ziyaretçilerine sunan kule, panoramik manzaranın yanı sıra ziyaretçilerine gezilerinin kalan bölümünde “ne nerde” bilgisini kuş bakışı sunarak planlama kolaylığı sağlamaktadır. Kulenin en üst katında, liman dışında Mavi Dağlar’ı ve ötesini görme şansı sunan dürbünler bulunur. Ziyaretçilere açık olan gözlem kısmı, yerden 305 m yüksekliktedir. Bir alışveriş merkezinin üzerinde konumlanmıştır. 

4) Sidney Hükümet Binası 

Avustralya’nın en özenle korunan ve en bakımlı sömürge tarzı örneklerinden biri olan Sidney Hükümet Binası, 1846’da kurulduğundan beri 27 yöneticiye ev sahipliği yapmıştır. Botanik Bahçelerinin girişine yakın olan bina da bazı mevsimlerde, rengarenk çiçeklerin ahenkle yaşadığı, kendisine ait harika bahçelerle çevrilidir. Birçok uluslararası yüksek profil ziyaretçinin konakladığı ve önemli hükümet toplantılarının gerçekleştiği Hükümet Binası, harika resimlerle ve zarif mobilyalarla dekore edilmiştir. 

5) Sidney / Mavi Dağlar 

Mavi Dağlar; şehrin 100 kilometre kadar güneybatısında bulunmaktadır. Doğal güzellikleriyle her bir ziyaretçisini kendine hayran bırakan bir lokasyondur. Günümüzde,  Aborjinler’in geçmişte yaşadığı dağlarda çok sayıda konaklama tesisi bulunmaktadır. Muhteşem manzara, yaban hayatı, bitkiler ve temiz dağ havasının oluşturduğu kombinasyonu deneyimleme fırsatı için mutlaka görülmesi gereken bir yerdir. 

6) Sidney Akvaryumu 

Sidney’in başlıca yaban hayatı maceralarından “SEA LIFE Sidney akvaryumu”; 5 ayrı Avustralya okyanus, nehir ağzı ve nehir habitat sergisiyle harika bir su cazibesi sunmaktadır. Ziyaretçiler, binlerce tropikal, soğuk iklim, tatlı ve tuzlu su balığı, memeliler ve diğer inanılmaz türlerden yüzlercesini akvaryumda görme şansına sahiptir. Akvaryum, zengin ve çeşitli su hayatını, okyanusta yaşayan hayvan habitatını keşfedeceğiniz eşsiz bir su altı deneyimi sunmaktadır. 

7) Bondi Plajı 

Bondi Plajı, Sidney’in güneydoğusunda yer almaktadır. Açık denize açıldığından dolayı devamlı rüzgar almaktadır ve çok dalgalı bir plajdır. Bu dalgalar bölgede devamlı sörf yapma imkanı sağlamaktadır. Plajda çok sayıda ziyaretçi sörf yapmakta ya da öğrenmeye çalışmaktadır. Ayrıca plaj sınırları içinde cok sayıda ünlü restoran ve kafe vardır. Bondi Plajı, yazın da, kışın da canlılığını korumakta olan çok dinamik bir sahildir.  

Bizimle iletişime geçin!

Diğer yazılarımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir