EPFL Artlab

İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü’nün sanat merkezi olarak kullanılan ve bölgeye yeni bir soluk kazandıran ünlü mimar Kuma imzalı “Under One Roof” projesi olan EPFL Artlab’ı bu yazımızda siz sevgili okurlarımızla inceliyoruz.

Mimar      : Kengo Kuma ve ortakları

Yapım yılı : 2016

Konum     : Lausanne, İsviçre

Bütçe       : 39.000.000$

Alan         : 3360 m2

Yapı türü  : Sanat merkezi

Proje sahası, EPFL kampüsünün ortasında bir boşluk olan geniş bir çimenliktir. Verilen geniş proje alanı, ihtiyaç olan pavilyonları birçok şekilde yapılandırma imkanı sağlamıştır. Kuma ve ekibi gerekli üç pavilyonu, bölgede amaçlı bir iz olarak çok ince ve uzun bir binada bir araya getirmeye karar vererek böylece siteyi işlevsiz bir boşluk olmaktan çıkarıp kampüs içinde yeni bir kamusal alana dönüştürmüştür ve projenin ismi “Tek Çatı Altında” böylece hayat bulmuştur.  Projenin temelini oluşturan 240 m uzunluğundaki çatı, gün boyunca yaya akışına barınak sağlayacaktır. Çatının altında birleşen köşkler arasında sağlanan revaklar, biri ana halka açık park alanlarının bulunduğu batı tarafından gelen ana caddeye, diğeri ise doğudan yeni ağaçlık mesire alanına bağlanmaktadır. Kuma, Bu çatı altında gerçekleşecek yeni etkinliklerin tadını çıkararak ve her gün öğrencilerin, profesörlerin ve ziyaretçilerin rahatlıkla geçip gidecekleri bir mekana dönüştürerek bu alanın kampüste önemli bir yer olacağına ve EPFL’ye daha sosyal ve kültürel bir boyut kazandıracağına inanmaktadır.

İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü’nün (EPFL) Artlab olarak adlandırılan yeni kampüsü; bir Sanat ve Bilim Pavyonu, bir Teknoloji ve Bilgi Galerisi ve Montrö Caz Kafe olmak üzere;  235 metreye kadar uzanan geniş bir eğimli çatının altındaki üç bölümden oluşmakta ve Enstitü bünyesindeki bireylere sosyal bir alan sunmaktadır.

Yapıda Kullanılan Malzeme ve Materyaller

Yapının konumlandırıldığı Lozan şehrinde yağışlı karasal iklim görülmektedir. Yazları sıcak ve bol güneşli , kışları ise soğuk ve yağışlıdır. Tasarımcı, bu şartları göz önünde bulundurarak yapıda malzeme tercihini ahşap ve çelik ağırlıklı yapmıştır. 

Çatıda; malzemenin estetik etkisi, inceliği, kolay uygulanması ve teminatı gibi etmenler göz önünde bulundurularak İspanya menşeili arduvaz taşı kullanılmıştır. Aynı zamanda bu malzeme gri renginden dolayı Lozan’ın bulutlu havası ile diyalog kurar

Yapının kapı ve pencereleri, yalıtım özellikleri ve binanın tasarım dili ile uyumlu olarak Fahrni Fassadensysteme AG tarafından koyu renk cam ve metal çerçeveler ile yapılmıştır.

Saçaklar, meydan boyunca yürüyenlere barınak sağlıyor. Ayrıca cephenin üst tarafını koruyan saçaklar nedeniyle, ahşap kaplaması yüzey boyunca heterojen bir şekilde eskiyeceğinden dolayı ahşap malzeme, ömrü boyunca dengeli bir duruş elde etmek için önceden yaşlandırılmıştır.

Yapının dış cephesinde yerel uygulamaya ve iklim şartlarına dayalı iyi bir dayanıklılığa sahip olduğu için yerel karaçam, çelik ve ladin tercih edilmiştir. Yapının dış iskeleti, şeffaf tutkalla sabitlenmiş delikli çelik plakalar arasına sıkıştırılmış ladin ağacından yapılmıştır. Metalin sert yüzeyini hem gerçek hem de mecazi olarak aydınlatan yuvarlak kesikler, sıcak ahşap damarlı noktaların görünmesini sağlamıştır.

Düzensiz renklenmeyi önlemek için önceden yaşlandırılan ladin, aynı zamanda tavanlarda içeride devam eden saçakların alt kısımlarında da kullanılmıştır. Kuma, ahşap ısı iletmediği için metalde meydana gelen ısı kaybını önlemek için aynı ahşap malzemeyi hem iç hem de dış yüzeyde kullanmıştır.

artlab

Artlab Artlab Artlab Artlab Artlab Artlab

Tüm yazılarımız için tıklayın.

Bizimle iletişime geçin.

Tüm yazılarımız için tıklayın.

Bizimle iletişime geçin.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir