İçindekiler

Nejat Yavaşoğulları Kimdir?

Mehmet Nejat Yavaşoğulları, 3 Ağustos 1950 tarihinde İstanbul’un Beykoz ilçesinin o zamanlarda küçük bir balıkçı kasabası olarak da bilinen Anadolu Kavağı Mahallesi’nde dünyaya gelmiştir. Ortaokul yıllarında okul için vapurla Emirgan’a giden ve bu vapur yolculuklarını o yaşta yaşadığı küçük çaplı bir macera olarak nitelendiren sanatçının okulu, ilerleyen yıllarda Sabancı Anadolu Lisesi binası olarak kullanılmaya başlanmıştır. İlkokul yıllarında müzikle ilgilenmeye başlayan sanatçı, Haydarpaşa Lisesinde eğitim gördüğü yıllarda gitara merak sararak müzik alanındaki kişisel gelişiminde sağlam adımlar atmaya başlamıştır. İlk bestelerinden birini, Anadolu Hisarı’nda sürekli karşılaştığı bir balıkçı hakkında yapmıştır. Tam anlamıyla bir “İstanbullu” olan sanatçımız, daha sonra ortaya çıkardığı birçok besteyi de yine İstanbul’dan etkilenerek yapmıştır.

NEJAR YAVAŞOĞULLARI
Nejat Yavaşoğulları

Güzel Sanatlar Akademisi Mimarlık bölümü 1974 yılı mezunlarından olan Nejat Yavaşoğulları, üniversite yıllarında farklı müzik gruplarında faaliyet göstermiştir. Dereceye giremese de 1975 yılında Reha ile birlikte söylemiş olduğu, söz ve müziği şahsına ait olan, “Caniko” adlı parçasıyla ilk kez yapılan Eurovision Türkiye finaline katılmıştır. Seksenli yıllarda Ferhan Şensoy’un yazıp yönetmiş olduğu söz oyunlarına dayalı bir fars güldürüsü olan ve MFÖ üyelerinden Fuat Güner ve Özkan Uğur’un müziklerini de içeren “Şahları da Vururlar” topluluğun ilk oyunu olan Ortaoyuncular’da yaptığı tiyatro müziği sayesinde Altın Portakal Ödünü’nü kazanmıştır.

nejat yavaşoğulları
Nejat Yavaşoğulları

Çok uzun yıllardır değiştirmediği saç stili “yıllara meydan okuyan saç stilleri” adlı listelerin başıda yer almış ve kendisiyle bütünleşmiştir. Moğollar grubunun hayranlarından biri olup tarzlarından etkilenmiştir. O dönemlerde “Rock müzik Türkçe olmaz!” diyen kesime tam aksini çok güzel bir şekilde kanıtlamıştır. Kurucusu, söz yazarı, gitaristi ve de solisti olduğu Bulutsuzluk Özlemi köklü bir rock grubu olmanın yanısıra Türkiye’de rock kültürünün gelişmesine de çok büyük katkı sağlamıştır. Şarkı sözlerinde çokça toplumsal sorunlara ve olaylara yer vermiş, özgürlük sorunu vurgulamıştır.

2011 yılında, kendisinin ilk oyunculuk deneyimi olan Entelköy Efeköy’e Karşı” adlı komedi filminde; bulunduğu köye termik santral yapılmasına karşı düzenlenen etkinlikte, kemik üyesi olduğu grubu Bulutsuzluk Özlemi ile birlikte bir konser vermiş ve 2018 yılında ise “Avlu” dizisinde “Hasret” şarkısını seslendirmiştir.

Kendisine ait bir mimarlık ofisi (Nejat Yavaşoğulları Mimarlık) bulunan sanatçı daha çok tarihi yapıların restorasyonu ile ilgilenmekte ve İstanbul’un tarihi dokusunun daha güzel korunması gerektiğini savunmaktadır.

Mimarlık Vakfı Başkanlığı

2017 yılında; mimarlık öğrencilerine burs imkanları sağlayan, mimarlık ile ilgili sergi ve kongreler düzenleyen Mimarlık Vakfı’nın başkanı seçilmiştir. Başkan seçildikten sonra röportajlarında bu vakıf için elinden gelen her şeyi yapacağını vurgulayarak şu sözleri söylemiştir:

“Yaşadığı mekânların daha insanca ve daha yaşanabilir olabileceği konusunda toplumu aydınlatmak lazım. Toplumu oluşturan bireyler de iyi bir mimarlık hizmeti görmeyi ve daha iyi yaşanabilir bir mimari çevreyi talep etmelidir. Mimarlığın neden gerekli olduğunu elimizden geldiğince anlatacağız… Birçok kent inisiyatifi var ve onlar seslerini sosyal medya üzerinden duyuruyor. Ama toplumun daha geniş kesimlerine mimarlığın yaşam kültürü ve geleceğe bırakılan miras açısından anlaşılmasını sağlamak gerekir.”

Nejat Yavaşoğulları

Yine, 2017 yılında yapılan ve kendisinin “Müdafaa-i Hukuk Yürüyüşü” olarak adlandırdığı “Adalet Yürüyüşü” ne katılmış ve halk tarafından büyük ilgi görmüştür. 2019 yılında sanatçının bir motosiklet kazasında hayatını kaybettiğini iddia eden ve daha sonra kendisi tarafından yalanlanan haberler sevenlerini epey endişelendirmiştir.

Nejat Yavaşoğulları , Adalet Yürüyüşü’nden Bir Fotoğraf

Daha önceki yıllarda Işık Üniversitesi’nde Mimari Tasarım dersinde proje hocalığı yapan sanatçının eşi avukat,Deniz adında Radyo Sinema TV mezunu bir kızı var ve kendisi çok destekleyici ve ilgili bir baba. Bulutsuzluk Özlemi’nin mimarı Nejat Yavaşoğulları şu anda 70 yaşındadır ve 1986 yılında kurmuş olduğu grubuyla birlikte müzik yapmakla kalmayıp mimarlık alanındaki faaliyetlerine devam etmektedir.

İşte Bizim Mimar Bu!

“Ben herkesle konuşurum. İster istemez tanınan biri olmak insanın alışkanlıklarına siniyordur ama kendimi ünlü biri hissetmem pek. Bunun nedeni belki mimarlık yapıyor olmamdır. Çünkü her gün yapılmakta olan projelerimizin inşaatına gidiyorum, ustalarla konuşuyoruz, birlikte yemek yiyoruz. Onlar da televizyonda beni görünce eşine dostuna tanıtıyor “İşte bizim mimar bu” diye.”

Nejat Yavaşoğulları

Yedi Tepeli Şehir İstanbul’daki Favorilerinden Yedi Mimari Eser

Splendid Hotel Büyükada

Sirkeci Büyük Postane

Haydarpaşa Garı

Ortaköy Camii

Galata Kulesi ve Kız Kulesi

Ayasofya Camii

Amcazade Hüseyin Paşa Yalısı Anadoluhisarı

Müzik öyle bir şey ki, insanın bir kere damarlarından içeriye girdiği zaman bunu kolayca dışarıya atmak mümkün değil!

Nejat Yavaşoğulları

Şimdi ise arkanıza yaslanıp Nejat Yavaşoğulları’nın John Lennon’ın ölümünün 40. yılı için yapmış olduğu bu müthiş coverı dinleyerek biraz zamanda yolculuk yapabilirsiniz.

Müzikle ve sanatla kalın!

Diğer yazılarımıza buradan ulaşabilirsiniz!

Bizimle iletişime geçmek için tıklayın.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir