İçindekiler

Sultan Ahmet Camii ve Külliyesi

Sultan Ahmet Camii, Osmanlı Padişahı I.Ahmed tarafından 1609-1617 yılları arasında İstanbul’un tarihi yarımadasında yaptırılmıştır. Caminin içerisi mavi, beyaz, yeşil renklerde çiniler süslendiği için Avrupalılar tarafından “Blue Mosque” olarak adlandırılmaktadır.

Sultan Ahmet Camii, 1985 yılında UNESCO tarafından koruma altına alınmış bir camidir. Külliyesiyle beraber İstanbul’un en büyük eserlerinden biridir. Peki bu külliyeler içerisinde hangi yapılar yer almaktadır? Bu külliyede cami, medreseler, dükkanlar, hamam, çeşme, türbe, sebiller, arasta, hünkar kasrı, darüşşifa, darülkurra, sıbyan mektebi, imarethane ve kiralık odalar yer almaktaydı. Ama maalesef ki bu yapıların bir çoğu günümüze ulaşamamıştır.

Mimari Özellikler

Sultan Ahmet Camii’nin mimarı, büyük usta Mimar Sinan’ın öğrencilerinden Sedefkar Mehmet Ağa’dır. Bu caminin tasarımı Osmanlı Mimarisi ile Bizans Mimarisinin mükemmel sentezinin zirvesinde yer almaktadır. Klasik dönemin son büyük camisi olarak görülmektedir. Yapının mimarı, eserinde “heybet ve ihtişam” kavramlarını tam olarak ortaya koymuştur.

Sultan Ahmet Camii

Caminin Genel Mimarisi

Camiye sanatsal açıdan baktığımız zaman en dikkat çekici özelliği 20.000’i aşkın İznik Çinisiyle süslenmiş olmasıdır. Bu çinilerde de genellikle mavi ve sarı tonlarındaki bitki motifleri kullanılmıştır. Caminin ibadethane bölümü yaklaşık olarak 64×72 metre boyutlarında olup merkez kubbesinin yüksekliği 43 metredir. Aynı zamanda bu kubbenin çapı da tam olarak 23.5 metre genişliğindedir. İçerisi 200’den fazla renkli cam ile aydınlatılmıştır. Yazıları yazan hattat ise Diyarbakırlı Seyyid Kasım Gubari’dir.

Dış Mimari

Sultan Ahmet Camii avlusu neredeyse cami kadar geniştir ve kesintisiz kemeraltıyla çevrilmiştir. Avlunun iki tarafında abdesthaneler yer almaktadır, ortasında bulunan fıskiye ise avlunun boyutlarını göz önüne aldığımızda çok küçük kalmaktadır. Avluya doğru açılan anıtsal geçit, kemeraltının mimari yapısından daha farklı bir mimariye sahiptir. Son olarak caminin yarım kubbesi kendinden daha küçük çıkıntılı bir kubbe ile taçlandırılmıştır ve ince sarkıt bir yapı ortaya çıkmıştır.

İç Mimari

Yukarıda da bahsettiğim gibi caminin içerisinde bulunan 20.000 çini, İznik’te özel olarak 50 farklı lale deseninde üretilmiştir. Camide bulunan 200’den fazla karışık leke desenli cam, doğal ışığı geçirmektedir fakat günümüzde bu camlar avizelerle desteklenmektedir. Her yarım kubbede 14, merkez kubbede ise tam tamına 28 pencere bulunmaktadır.

Caminin içerisindeki en önemli unsur ise yontulmuş mermerin ince işçilikle oyulmuş mihraptır. Mihrabın sağında ise ihtişamlı bir şekilde dekore edilmiş minber bulunmaktadır. Cami öyle bir tasarlanmıştır ki en kalabalık anında bile herkes imamı rahatlıkla duyabilmektedir.

Camide bulunan lambalar zamanında değerli taşlarla ve içinde örümcek ağı yapılmasın diye devekuşu yumurtası konulabilecek cam kaselerle kaplıydı. Bu dekorların tümü ise ya kaldırılmış ya da zamanında yağmalanmıştır.

Minareler

Sultan Ahmet Camii Türkiye’de 6 minaresi olan 5 camiden biridir. Bu minarelerin 4 tanesini 3 şerefelidir ve caminin köşelerinde bulunmaktadır. Diğer 2 tanesi ise ön avlunun ucundadır ve ikişer şerefeye sahiptir.

Selman Okumuş ile İlim ve Medeniyet Sohbetleri - Artkolik

Bir Gezgin Olarak Sultan Ahmet Camii

Sultan Ahmet Camii’sine ilk gittiğim zaman okulumla bir okul gezisindeydim. Amacım ise sadece gezmek ve arkadaşlarımla vakit geçirmekti. İlk adımımı attığım an camiye, bayağı büyük ve kocaman olması çok fazla dikkatimi çekti. Ama sadece öyle kaldı, hiçbir şeyden habersiz, sadece etrafıma bakındım ve benim için gezi tamamlanmış oldu.

Aradan yıllar geçti, olaylara karşı bakış açım farklılaştı. İşte tam o zaman benim için harika bir gezi haline geldi. Gezdiğim her noktada duvarlarındaki çinilerden tutun, minberinden, mihrabına kelimenin tam anlamıyla muhteşem bir eser olduğunun farkına vardım.

Şahsi olarak şahit olamasam da orada bulunup ibadet edenlerin anlattıklarına göre öyle mükemmel bir şekilde tasarlanmış ki cami, imam ne söylerse karşı tarafa çok rahat bir şekilde ulaşıyor ve duyma konusunda hiçbir sıkıntı yaşanmıyormuş.

Gezdiğiniz süre boyunca turistlerin ve daha önceden burada bulunmamış insanların şaşkınlık nidaları her zaman kulaklarınızda olacaktır.

Mistik havası ve içerisinde bulunan çeşitli mimari detayları, her zaman gelecek mimarlara ilham olacaktır. Sultan Ahmet Camii, bir kişinin muhakkak görmesi gereken eserlerin en başında yer almaktadır.

Yazımın en sonunda bahsetmiş olduğum bu görkemli mekanı gidip göremeyenler için sanal gezebilecekleri siteleri ve daha önceden çekilmiş olan bir videoyu bırakmak istiyorum. Umarım seversiniz.

https://www.360cities.net/image/sultan-ahmet-camii

http://www.3dmekanlar.com/tr/sultanahmet-camii.html

Tüm yazılarımız için tıklayınız.

Bizimle iletişime geçin!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir