İçindekiler
San Marco Bazilikası Nedir?
San Marco Bazilikası, Venedik’in popüler meydanlarından biri olan San Marco meydanında bulunan bir katedraldir. Şehrin en meşhur kilise yapılarından biri olan Düka’nın Sarayı’na bitişik ve bağlantılıdır. Venedik’in en önemli yapılarından biridir. Aziz Mark Bazilikası veya Altınların Kilisesi olarak da bilinen bu bazilika, mutlaka görülmesi gereken tarihi yapılarından biridir. Her yıl çok sayıda turist bu yapıyı görmek için şehri ziyaret etmektedir. Bazilika, Roma Katolik Başpsikoposunun ikamet yeridir.
Bizans Mimari stilini yansıtmaktadır. Yapısal olarak İtalya’daki tüm kilise ve bazilikalardan farklıdır. İstanbul’daki yapılara daha çok benzemektedir. Bunun sebebi mimari stilinin Bizans stili olmasıdır ve zaten San Marco Bazilikası, İstanbul’daki Kutsal Apostles Kilisesi örnek alarak yapılmıştır. Kutsal Apostles Kilisesi, şuanda Fatih Camii olarak anılmaktadır.
San Marco Bazilikası, beş kubbeye sahiptir. Kubbe üzerinde altın yaldızlı Bizans mozaikleri bulunmaktadır. Bazilikanın içerisinde müzeler, altın heykeller, cam işlemeler bulunmaktadır. Yapının dışı üç kısımdan oluşmaktadır. Beş kemerli mermer sütunların üstünde ilahiyat, kardinal heykeli ve savaşçı azizler heykeli vardır. Romanesk kabartmalar yapıda dikkat çeken diğer kısımlardandır.
Yapının Tarihçesi
San Marco Bazilikası, şuanki halinden daha küçük ve mütevazi şekilde 828 yılında Düka’nın Sarayı’nda geçici bir yapı olarak inşa edilmiştir. Yapılma sebebi San Marco’nun naaşını defnetmektir. Aziz Marco, Markos İncili’ni yazdığı kabul edilen azizdir. Aynı zamanda Katolik Kilisesi tarafından Matta, Luka ve Yuhanna ile birlikte Apokalips’te adı geçen 4 azizden biri olarak kabul edilir.
976 yılında çıkan bir yangında kilise tamamen yanmıştır, 978 yılında ise yine mütevazi bir şekilde inşa edilmiştir. Ancak bu bazilika da 1063 yılında tamamen yıkılmıştır. Bunun sebebi ise o dönemde Venedik Cumhuriyeti’nin politik ve ekonomik anlamda giderek zenginleşmeye başlaması ve bu gücü herkese göstermek için aynı yere daha görkemli bir kilise yapmak istemesidir. 11 yüzyılda kilisenin altın kilise olarak anılmasının sebebi de bu gösterişindendir. 13.ncü yüzyılın ilk yarısı içinde, kilisenin girişi yani lobi alanı ve yapının ön cephesi inşa edilmiştir, mozaiklerin çoğu tamamlanmıştır ve kubbeler daha yüksek odunla kaplanmıştır. Kubbeleri ise Gotik Mimari tarzında yeniden inşa edilen Düka’nın Sarayı’na uyum sağlaması açısından kurşunla kaplanmıştır.
Şu an gördüğümüz San Marco Bazilikası ise 1094 yılında tamamlanan üçüncü ve son yapıdır. Daha sonraki zamanlarda bazilikaya eklemeler yapılmıştır ve bu eklemelerin en önemlileri 1204 yılındaki Haçlı Seferleri sırasında İstanbul’dan getirilen eserlerdir.
Mimarisi
Dış cephesinde kemerli bir görünüm göze çarpmaktadır. Dış cephesi mozaikler, Mısır sütunları, sütunların ortasındaki taç kapının oymaları ve mozaiklerle süslenmiştir. Bizans Mimari Stili’nde çok yaygınca kullanılan ve burada da etkisini gördüğümüz kubbeler üzerinde yan yana sıralanan küçük pencereler bulunmaktadır.
San Marco Bazilikası’ndaki En Önemli Kısımlar
-Aziz Markos ve Melekler Heykeli
-Aziz Markos’un Atları (Dört At Heykeli)
-Mascoli Şapeli
-Göğe Yükseliş Kubbesi
San Marco Bazilikası’ndaki At Heykelleri
San Marco Bazilikası’ndaki at heykelleri Roma Dönemine ait dört adet bronz at heykelini tanımlar. Heykeller asıl olarak dört at tarafından çekilen, zafer törenlerinde kullanılan at arabasının bir parçasıdır. Heykeller 1204 yılında düzenlenen Dördüncü Haçlı Seferi sırasında İstanbul’dan yağmalanarak Venedik’e getirilmiş, San Marco Bazilikası girişinin üst kısmına monte edilmiştir.
Fransız Devrim Savaşları döneminde Napolyon Bonapart tarafından Venedik’ten alınan heykeller Paris’e götürülse de Napolyon Savaşları’nın 1815 yılında sona ermesiyle yeniden Venedik’e iade edilmiştir. Günümüzde heykeller hava kirliliğinden etkilenmemeleri için bazilikanın içinde koruma altındadır. Bazilikanın üzerindeki heykeller asıl heykellerin replikalarıdır.
San Marco Bazilikası Mozaikleri
Altın renginin hakim olduğu mozaik işlemelerde İncil’den hikayeler ve Aziz Markus’un hayatından bazı hikayelerdeki sahneler yansıtılmaya çalışılmıştır. Mozaiklerin en güzel ve gösterişli olanları Göğe Yükseliş Kubbesi‘nde ve Pentecost Kubbesi‘nde bulunanlardır.
San Marco Meydanı
San Marco Meydanı, İtalya’nın Venedik kentinde bulunan bir meydandır. Meydan, Venedik’in sosyal, dini ve politik merkezi olup San Marco Bazilikası, San Marco Çan Kulesi, Torre dell’Orologion ve Ducale Sarayı gibi kentin önemli simgelerine ev sahipliği yapmaktadır.
Turistik Yönü
San Marco Bazilikası hafta içi ve cumartesi günleri sabahın erken saatlerinden güneş batana kadar açık, pazar günleri ise öğleden sonra 2 saat boyunca açıktır. San Marco Bazilikası’nda ana kiliseye giriş ücretsiz ancak bazilika içerisindeki Hazine Dairesi, Marciano Müzesi, Pala D’Oro gibi kısımlar ücretlidir.
Bizans Mimarisi Hakkındaki Yazımız İçin Tıklayınız
- The Interlace
- The Fosun Foundation
- Dynamic Tower: Dönen Gökdelen
- Müze Gazhane
- Mimari Tasarımda Çevre Analizleri
Tüm yazılarımız için tıklayın.
Bizimle iletişime geçin.