La Muralla Roja

Ricardo Bofill

La Muralla Roja (Kırmızı Duvar), İspanya’nın Calpe şehrinde ‘’La Manzanera’’ adlı bir projenin altında tamamlanmış bir konut projesidir. 1973 yılında hayata geçen proje Arap ve Yunan medeniyetlerinden izlerle eşsizleştirilmiştir. Projenin mimarı Ricardo Bofill’dir. İspanyol mimar karmaşık çizgiler, bulunduğu kayalığa kontrast renkler kullanarak projeye gerçek dışılık katmıştır. Bofill’in yaklaşımı konut projesi kavramında tabuları yıkma yolunda önemli bir adım sayılabilir.

Yapı, görsel olarak renkleri ve karmaşık formuyla oldukça etkileyicidir. Bulunduğu kayalıkları içinde yükselen bir kale gibi görkemli, lüks ve aynı zamanda sade bir görünümü vardır. Ricardo Bofill, oluşturduğu merdivenler, platformlar ve köprülerle bir labirent efekti vermiş, yapıya merak unsurunu da eklemiştir.

Labirentteki Düzen

La Muralla Roja, beş metre uzunluğunda kollara sahip, Yunan haçı tipolojisine dayanan kesin bir geometrik plana karşılık gelen bir labirent olarak tanımlanabilir. Haçlar, mutfak ve banyoların bulunduğu servis kulelerinde kesişmektedir. Yapının çözümündeki karmaşıklık, konutları birbirinden ayıran noktalarda da karşımıza çıkmaktadır. Yapıyı sırasıyla 60 m2 stüdyolar ve 80 ve 120 m2’lik iki ve üç yatak odalı daireleri içeren; 50 daireye erişim sağlayan birbirine bağlı bir avlu topluluğu oluşturmaktadır, bu sirkülasyon ağı lüks yaşam alanının bireye ve topluluğa hitap ettiğini göstermektedir.

Bofill’in daha iyi bir yaşam sağlama arzusu, çatı teraslarında tamamı konut sakinlerinin kullanımına ayrılmış çatı terasları, solaryalar, yüzme havuzu ve saunada görülmektedir. Daireleri birbirine bağlayan ağ, yapının kale görünümü, lüks yaşam koşulları ve özel hayatın kamusal hayattan kolaylıkla ayrıldığı projede karmaşıklığın içindeki düzeni görmekteyiz. Burada Bofill’in özgün mimarlığını konuşturduğuna hemfikir olabiliriz.

Renkler ve Bofill

Dış cephede kullanılan farklı kırmızı tonları, yapının etrafındaki peyzajla olan kontrastını vurgulamakta ve yapıya özgünlük katmaktadır. Bunun yanında merdiven ve diğer sirkülasyon alanları mavi tonlarla boyanmıştır. Gök mavisinden indigoya birçok mavi tonu kullanılmasında bu alanların gökyüzüyle birleşmesi, konut sakinlerine ferahlık ve dinginlik vermesi amaçlanmıştır. Ricardo Bofill, mimarisini öne çıkarırken renkler ve tonlarını oldukça cesurca kullanmaktadır ve bu proje de tarzının örneklerinden biridir.

la muralla roja

Günümüz dünyasında ‘’alışılmış’’ denebilecek çizgilerin 70’lerde kullanılmış olması, mimarlık camiasında hayli dikkat çekmiştir. Bofill, bir ropörtajında  La Muralla Roja hakkında; bu yapı fikrinin on sene öncesine dayandığını dile getirmiştir.  Mimarlık ve tasarım öğrencilerinin, akademisyenlerin, eleştirmenlerin, meraklıların ve ilgililerin ajandasını her daim meşgul edecek olan La Muralla Roja şüphe götürmez bir şekilde güncelliğini kaybetmeyecektir. Zamansızlığı ve büyüleyiciliği ile akıllarda kalacaktır.

Tüm yazılarımız için tıklayınız.

Bizimle iletişime geçin!

2 thoughts on “La Muralla Roja: Ricardo Bofill’den Labirentteki Düzen

  1. Geri bildirim: Gotik Mimari - Arch101
  2. Geri bildirim: Frank Gehry - Arch101

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir