Jukkasjärvi İce Hotel

Türünün ilk ve halen de tek örneği olmaya devam eden bu buzdan oluşturulmuş otel örneği 66. kuzey enleminde, Kuzey Kutup Dairesi’ne 200 km uzaklıkta, İsveç’te küçük bir kasabada bulunuyor. Kuzey Işıkları’nı izlemeye gelenlerin deneyimlemesi gereken bir yer olarak göze çarpıyor ve birçok kişi tarafından da tavsiye ediliyor.

1989 yılında inşa edilmeye başlanan bu otel, mühendis Yngve Bergqvist’in fikriymiş. İsveç’te yaz ayları gölde vakit geçirilerek ve güneşin keyfi çıkarılarak geçiyormuş. Kış zamanlarının ise çok soğuk ve uzun olması Bergqvist’in aklına buzdan bir otel yapma fikri gelmiş. Bu sayede kış aylarında da kimsenin tercih etmediği İsveç kış turizmini canlandırabileceğini düşünmüş.

Dünyanın dört bir yanından gelen seçkin sanatçılarla beraber tasarlanan bu otel özel tasarım buz koleksiyonuna da sahip. Her yıl Torne Gölü’nün donması sonucu ortaya çıkan buz parçaları ile yazın göle geri gönderilerek denize dökülen otel tekrardan inşa ediliyor. Birçok sanatçı toplanıp çıkarılan buz parçaları ile sıfırdan bir otel tasarlıyorlar. Küçük, büyük bir sürü buz parçacıklarını bir araya getirip ince bir işçilik sonrasında günlük hayatımızın parçaları olan odalara, masalara, sandalyelere, bardaklara, tabaklara vb. dönüştürüyorlar. 65 odalı otelin bir odasının yapım aşaması yaklaşık 2 ay sürüyor. Odaları birleştirirken de ‘snice’ adlı bir method kullanılıyor. Snice, kar kütlesi ve göldeki buz parçacıklarının karışımı olarak geçiyor. Otelin tamamının inşasında 30.000 metreküp snice kullanılıyor.

Aralık ayı Noel gününden Nisan ayının ortalarına kadar hizmet verebilen, alışık olduğumuz tüm otellerden farklı olan bu otele açık olduğu süre boyunca 60.000 ile 70.000 arası dünyanın farklı yerlerinden bir sürü turist geliyor ve bu sayı her yıl da artıyor. Otelin içinde karşılama salonu, bar, yatak odaları, kilise ve sinema salonu bulunuyor. 2000 yılında ise bir buz tiyatrosu bu tesise ekleniyor. Bu tiyatroda klasik oyunlar icra ediliyor.

Ice Bar, Ice Hotel’in içinde yer alan turistlerin en fazla eğlendikleri yer olarak gösteriliyor. Genelde akşamüstüne doğru açılan ve müzik eşliğinde konuklarına çok farklı bir deneyim sunuyor.

Dış ortam sıcaklığı -30 derecelerde olurken otelin içinde -5 derecelere kadar yükselebiliyor. Bu yüzden misafirler burada sadece bir gece geçirebilirler.

The Igloo Village at Hotel Kakslauttanen

Dünyanın yedi harikasından biri olan Kuzey Işıkları’nı izlemek için Hotel Kakslauttanen’deki cam iglolardan daha güzel bir yer bulunamaz gibi. Finlandiya’da vahşi doğada yer alan bu otel içinde bir veya iki kişinin kalabileceği 20 adet cam iglo inşa etmiş. Eskimoların yaşadığı bildiğimiz o iglolardan çok farklı olan bu yapıların inşasında termal camlar kullanılmış. Bu camlar sayesinde dışarıdaki sıcaklığa bakılmaksızın içerideki sıcaklığın hep aynı kalması sağlanıyormuş. Ek olarak bu özel cam dışarısının beyaz buzlu görünmesini engelliyor; böylece dışarısı -30 derecelere kadar düşse de net bir görünüm sağlıyormuş.

buzdan oluşturulmuş oteller

Otel, modern cam iglolarının yanı sıra geleneksel iglolar ve gibi başka alternatifler de sunuyor. Otelin en ilgi çekici özelliklerinden bir diğeri de dünyanın en büyük saunası olan Fin saunasını ( duman saunası) bulundurmasıdır. Bu sauna havanın çok soğuk olduğu zamanlarda ısınabilmek ve dinlenebilmek için çok avantajlıdır.

Snow Village

Snow Village, Kuzey Kutup Dairesi’nin 200 kilometre kuzeyindeki Kittila’da bulunuyor. 2001 senesinde 6 odalı olarak inşa edilmeye başlanan yapı şimdilerde odalarının yanı sıra büyük bir buz restoranına, buz barına, buz sinemasına, evlilik, doğum günü gibi günlerinizde kullanabileceğiniz buzdan bir kiliseye de sahip.

Ek olarak otelde üşüyen konuklar için de 2 ısıtmalı ortak alanı ve sıcak ev dedikleri alanları içinde bulunduruyor. İsveç’te bulunan Ice Hotel gibi her yıl Nisan ayı gibi eriyor ve kasımda sıfırdan tekrar inşa edilmeye başlanıyor. Bu da otelin her yıl başka bir tasarıma bürünmesini sağlıyor. Yani asla kendini tekrar etmiyor.

Otelin inşasında her yıl 15 milyon kar ve 300.000 kilo civarı doğal buz kullanılıyor. Buzların içine kaçmış olan yapraklar ve balıklar ise dekorasyona ayrı bir güzellik katıyor. Oteli ziyaret etmek ve bir günlük kısa bir tatil yapmak için turistler en çok şubat ve mart ayını tercih ediyorlarmış. Sebebi ise günlerin o zaman aralıklarında orada daha uzun olduğu için gündüz aktivitelerine daha çok zamanları oluyormuş.

Dilerseniz daha ayrıntılı bilgiler ve görüntüler için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Kirkenes Kar Oteli

Norveç’in Kirkenes şehrinde yer alan kar kıyafetlerinin dekor olarak kullanıldığı bu sıradışı otel, her yıl Çin ve Japonya’dan gelen kar ustaları tarafında tasarlanan eriyebilen sanat eserleri ile ün kazanmış.

Diğer otellerden farklı olarak bölgede bulunan geyiklerin evcilleştirilmiş olması sebebiyle orada kaldığınız süre boyunca kutup yengeci avına çıkabilir, kar sporları yapabilir ve geyiklerle vakit geçirebilirmişsiniz.

Tüm buzdan oteller gibi bu otel de her yıl yeniden bambaşka şekilde tasarlanıyor ve konuklarına bambaşka bir deneyim sunuyor.

Alpen İglu Dorf

18 tane iglo odası bulunan Alpen İglu Dorf, Avusturya’da bulunuyor. Ülkenin en büyük ve ünlü kayak merkezi olan Wilder Kaiser-Brixental SkiWelt’in mimari harikası olan yapı karların içine oyulmuş jakuzilere de sahip. Otele çok fazla ilgi gösterilmesinin sebebi de bu olanağa sahip olması olabilir.

Buzdan restoranındaki peynir fondüsü ve çok farklı şekillerdeki buz heykelleri ile buzdan yapılar arasında ayrı bir öneme sahip.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir