İçindekiler

1. Mimarlık Okulunda Öğrendiğim 101 Şey – Matthew Frederick

kitap

Matthew Frederick tarafından yazılan bu kitap, mimarlık öğrencilerinin tasarım stüdyosunda ve sırt çantalarında saklamak isteyecekleri bir kitaptır. Hocaların karanlık ve anlaşılmaz hale getirme eğiliminde oldukları şeyleri açık ve basit bir dille ifade eden bu kitap tasarım, çizim, yaratıcı süreç ve mimari okuryazarlıkta çok ihtiyaç duyulan bir temeli oluşturur. Kısa bir açıklama ve eşlik eden resimlerle benzersiz bir iki sayfalık format kullanan bu kitap tüm mimarlık öğrencileri tarafından okunmalı.

2. Yaşanan Mimari – Steen Eiler Rasmussen

Herkesin anlayabileceği dilde mimari çalışmaları içeren bu kitap mimari ile ilgilenmeyenlerin bile rahatlıkla okuyabileceği bir kitap. Kitabın ana hedeflerinden biri mimaride yıllardır yapılan çalışmaları anlatmaktır. Dünyanın her yerinden her ölçekte yapıları barındıran bu kitap için kaynak niteliğinde de diyebiliriz.

3. Gerçekten Bilmeniz Gereken 50 Mimarlık Fikri – Philip Wilkinson

”Mısır piramitlerinden Guggenheim Müzesi’ne, baroktan günümüzün yeşil binalarına, mimarlık tarihindeki büyük fikirler, göz alıcı başarılar ve bunların ardındaki yaratıcı zihinlerle tanıştırıyor bizleri. Bir binanın ne zaman sadece bir bina, ne zaman sanat olduğunu kestirebilmek, çoğu zaman bakıp geçtiğimiz binaların ardında yatan birikim ve estetiğin farkına varıp bilindik sokakları bambaşka bir gözle yürümek ve mimari tercihlerimizin yüzyıllardır yaşam tercihlerimizle nasıl örtüştüğünü görmek için harika bir rehber: Gerçekten Bilmeniz Gereken 50 Mimarlık Fikri.”

4. Mimarlık: Zor Sanat – Doğan Tekeli

”60 yıla varan meslek yaşamında birçok başarılı projeye ve uygulamaya imza atan Doğan Tekeli bu kez de anılarıyla karşımıza çıkıyor.
Türkiye’nin mimarlık ortamının son 60 yıldaki değişen ve değişmeyen yönlerine acı tatlı olaylarla örülü tanıklıklar olarak da okunabilecek anılar, okuru kimi zaman gülümsetecek, kimi zaman da düşündürecek ayrıntılarla dolu. Kamu yöneticileri ile özel sektördeki işverenlerin mimarla ve mimarlıkla ilişkilerini sergileyen ibret verici örnekler, ülkeye yön verenlerin sanata ve sanatçıya bakışını da çarpıcı biçimde yansıtıyor.”

5. Mimarlık Cep Sözlüğü – Doğan Hasol

”Mimarlık Cep Sözlüğü, Doğan Hasol’un kırk küsür yıla yayılan yoğun ve titiz çalışmasının ürünü olan Ansiklopedik Mimarlık Sözlüğü’nün özünü damıtıp farklı bir anlayışla yorumlamasının bir ürünü olarak ortaya çıkmıştır. Mimarlık Cep Sözlüğü mimarlar ve mimarlık öğrencileri için olduğu kadar mimarlığa, sanata ve tasarıma ilgi duyanların yanı sıra yakın meslek dallarında çalışanların da rahatlıkla yararlanabileceği şekilde, kapsayıcı ve yoğun bir içeriğe sahiptir. Yaklaşık 3.000 maddeden oluşan sözlükte, açıklamaları desteklemek amacıyla 400’e yakın çizim ve fotoğraf bulunuyor. ”

6. Mimarlık 101- Nicole Bridge

”Mimari üsluplar, önemli yapılar ve ünlü mimarlar hakkında bilmeniz gereken her şey bu kitapta toplanmış adeta. Mimarlık 101, ders kitabı anlatımından uzak, sıkıcı anlatımlara son veriyor ve sizi dünyanın en mükemmel binalarını keşfetmeye davet ediyor.”

7. Türk Evi – Cengiz Bektaş

Cengiz Bektaş geniş bir bakış açısıyla Türk Evi kavramına bakar:

“Yöresel bütün renkleri içeren Osmanlı yaşama kültürünün ürünü olan evleri, Saraybosna’dan Erzurum’a, benzer temel ilkelere göre gerçekleştirilmiş olarak buluyoruz. Hangi gereçle, nerede, kimin için yapılmış olurlarsa olsunlar, bugün de yaşayan örneklerini incelediğimizde, bu evlerde kimi ortak yönleri, aynı temel ilkeleri saptayabiliyoruz. Yaşadığı topraklar üzerinde, gelmiş geçmiş bütün kültürlerin doğal kalıtçısı önce orada büyüyenlerdir. Bu nedenle, elbette Makedonya’daki Osmanlı evine bugünün Makedonyalısı Makedonya evi, Filibe’deki Osmanlı evine Bulgaristanlı Bulgaristan evi, Yunanistan’daki Osmanlı evine de bugünün Yunanistanlısı Yunanistan evi diyecektir.

Gerçekten de bu evler, yaratıldıkları coğrafyanın evleridir tam tamına. Ben bugün ‘Türkiye evi’ dersem de, ya da Türkiye vatandaşı olarak yaşayanlara, üst kimlik olarak Türk dendiğine göre, ‘Türk evi’ dersem de doğru bir şey söylüyorum elbette. Ama bunu, Osmanlı yaşama kültürünün, bütün bu topraklar üzerinde ortak yaşamdan yarattığını bilerek söylüyorum ‘Türk evi’ sözünü.”

8. Mimarlık Öğrencileriyle Söyleşi – Le Corbusier

Uzun yaşamı boyunca, mimarlık, şehircilik, sanat ve yaşam üstüne öncü düşüncelerini, oluşturduğu kuramları, dergilerle, konferanslarla ve yayımladığı onlarca kitapla, dünyanın dört bir yanına yayılan mimarlık tarihinde 20. yüzyıla damgasını vuran büyük ustalardan mimar ve şehirci Le Corbusier, çok ilginç bir yazardı aynı zamanda. Bu kitap, bu çok önemli yaratıcı ve düşünürün heyecan verici dünyasının kapılarını Türk okurlarına ilk kez açıyor.

9. Mimarlık Düşünmek Düşlemek – Sema Soygeniş

Mimarlık Düşünmek Düşlemek, Sema Soygeniş’in uygulama ve akademik deneyimlerinin bir kesiti olarak, başta mimarlık eğitimine yeni başlamış veya başlamayı düşünen gençler olmak üzere “mimarlığın ne olduğunu” anlamak isteyen herkese yönelik hazırlanmış bir kitap.

“Mimarlığı düşünebilmeyi başarabilmek özellikle mimar adaylarının eğitimleri boyunca ve sonrasında ulaşmayı hedefledikleri bir başlangıç olmalıdır. Barınma eylemini gerçekleştirmekle başlayan mimarlık, uygarlık tarihiyle bağlantılı olarak gelişmiş, günümüze ulaşmış ve yeni açılımlar ile devam etmektedir.

Bu süreçte yapıyı, biçimi, onu oluşturan düşünsel boyutu anlamaya çalışmak, tartışmak, mimarlık eylemini gerçekleştiren mimarların ve onu yaşayan herkesin gündeminde kalması gereken bir konudur” diyen Sema Soygeniş, bu amaçla hazırladığı kitabında mimarlığın ana ilkeleri bağlamında mimarlık ve mimari mekân ile ilgili kavramları ayrıntılı ve anlaşılır bir dille irdeliyor.

10. Mimarlık Üzerine – Adolf Loss

Mimarlık tarihinin belki de en güçlü yazarlarından biri, mimar Adolf Loos tüm dürüstlüğüyle mesleğini tanıtıyor.

“Mies van der Roche ve Le Corbusier gibi mimarlar yalınlığı ve denetimli lüksü ondan öğrendiler”.

** Bu içerikte yer alan bazı ifadeler, kitapların çevrimiçi satış noktalarında sunulan açıklamalardan alınmıştır.**

Tüm yazılarımız için tıklayın!

Bizimle iletişime geçin!

One thought on “Mimarlık Konulu 10 Kitap Önerisi!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir