Toshiko Mori Kimdir?

Toshiko Mori, 1951 doğumlu Japon mimar. Aynı zamanda Harvard Üniversitesi Tasarım Enstitüsü’nde Robert P. Hubbard Profesörü’dür. 2002-2008 yılları arasında da üniversitenin mimarlık bölümü başkanlığını yapmıştır.

1981 yılında ise New York merkezli Toshiko Mori Architect’i kurmuştur.

Onu özel kılan detaylardan birisi Harvard Üniversitesi Tasarım Enstitüsü’nde görev alan ilk kadın profesör olması. Bu görevi üstlenene kadar çok çeşitli yerlerde çalışmış. Cooper Union School of Architecture’da, Columbia ve Yale Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak görev almış.

Mimarlıkta yapısal yenilikler, mimarların küresel bağlamda değişim eğitmeni olması hakkında eğitimler vermiştir. Kendisi maddi yeniliğe ve kavramsal netliğe olan ilgisi ile biliniyor. Toshiko Mori, tasarım konusundaki güçlü araştırma temelli yaklaşımı ile dünyanın her yerinde tanınan bir mimar haline geliyor ve hâlâ da birçok konferansa davet ediliyor.

Dünya Ekonomik Forumu’nun (İsviçre merkezli, dünyanın en önemli iş insanları ve politikacılarının dünya genelindeki sorunları tartışıp çözümler bulduğu konferansları olan vakıf) Şehirlerin Geleceğine İlişkin Küresel Gündem Konseyi’nin üyelerinden birisidir. Şehirlerin yaşanabilirliğini yükseltme, kentsel hizmetlerin çeşitliliğini ve verimini artırma, kıtlığa dayalı tasarım, sürdürülebilir mimari (malzemelerin, enerjinin, geliştirme alanının ve genel olarak ekosistemin kullanımında verimlilik ve ölçülülük yoluyla binaların olumsuz çevresel etkilerini en aza indirmeyi amaçlayan mimari) yönelik araştırmalara öncülük ediyor.

Ayrıca bir sivil toplum kuruluşu olan Architecture for Humanity’nin de yönetim kurulunda görev almıştır.

Toshiko Mori

Çok sayıda ödüle layık görülen Toshiko Mori’nin çalışmaları dünyanın çeşitli yerlerinde sergilendi ve büyük bir ilgi gördü. 2003 yılında Cooper Union Açılış John Hejduk Ödülü’nü aldı. 2005 yılında ise Amerikan Sanat ve Edebiyat Akademisi, Mimarlık Akademi Ödülü’ne layık görüldü. Çalışmaları Guggenheim Müzesi ve Cooper Hewitt Müzesi’nde sergilendi.

2009 yılının başlarında daha sürdürülebilir bir gelecek için yerel ve küresel konuları birbirine bağlayan bir düşünce kuruluşu olan VisionArch’ı kurmuştur.  Amacı tasarımları daha yüksek kanallara ve daha yüksek uygulama alanlarına uyarlamak için yeni fırsatlar bulmak. Bu yüzden düşüncesini Singapur Dünya Tasarım Konferansı’na ve Bilbao Bizkaia B Ödülü Tasarım Festivali’nde sundu.

Toshiko Mori’nin Eserlerinden Bazıları

  • Gazete Kafe

Jinhua Mimarlık Parkı, Çin,2007

Gazete Kafe, Jindong Yeni Bölge Mimari Parkı için bir kamu projesinin parçası olarak Jinhua şehrinin vatandaşları için toplanma alanları sağlayan Çinli ve uluslararası mimarlar tarafından tasarlanan on yedi pavyondan biridir.

Tasarım, çatı katındaki izleme platformuna ve okuma terasına açılan bir rampa ile çevrelenmiştir. Gazete cephesinin bölümleri, bir iç kafeye açılarak tasarlanmıştır. Gazete Kafe’nin basit, katlanmış şekli, çarpıcı biçimde dönüşen Jinhua şehrinin enerjisini yansıtan çok sayıda aktivite sağlar. Söyleşi, fikir alışverişi, rahatlama ve aynı zamanda eğlence için sıklıkla tercih edilen bir yerdir.

  • Syracuse Üniversitesi Enerji ve Çevre Sistemleri Mükemmeliyet Merkezi

New York, ABD,2010

Toshiko Mori

Syracuse Üniversitesi içinde yer alan Syracuse Çevre ve Enerji Sistemleri Mükemmeliyet Merkezi, enerji verimliliğini ve iç mekan çevre kalitesini teşvik eden iki yüzden fazla enstitü ve şirketten oluşan bir federasyon için bir araştırma merkezidir.

 İnsanların “yaşayan bir laboratuvar” olarak kabul ettiği bu tesis, karbon ayak izini en aza indirmeye ve sitenin yenilenebilir enerjisinin kullanımını en üst düzeye çıkarmaya çalışarak enerji verimliliği için en son teknolojiyi içeriyor.

  • Thread Kültür Merkezi

Sinthian, Senegal,2015

Senegal’in güneydoğusunda yer alan Sinthian köyünde yerel teknik ve malzemelerle inşa edilen bir kültür merkezi. Amerika Mimarlık Enstitüsü tarafından verilen AIA 2017 Onur Ödülleri’de mimarlık kategorisinde ödül alan en önemli eserlerden de birisidir.

Sanatçıların, yazarların, kareografların, müzisyenlerin ve dansçıların yaşamak ve çalışmak için bu kültür merkezine davet edilmesi planlanıyor. Bu yönüyle de kültür merkezi dünyanın nadiren ziyaret edilen yerlerinden birisi olan Batı Afrika’ya bir ilham kaynağı olması bekleniyor.

.Yapı, yerel malzemeler kullanılarak inşa edilmiş ve aynı zamanda yerli ustalar bambu, tuğla ve sazla çalışma deneyimlerini paylaşmışlar. Geleneksel yöntemler Toshiko Mori’nin yenilikçi tasarımlarıyla birleştirilmiş. Yöreye ait eğimli çatı ise ters yüz edilmiş ve böylece yağışların etkili olduğu dönemde kasabanın su kullanımının %40’ını karşılayabilecek durumda olması planlanmış.

Pembroke Hall Restorasyon Çalışması

Brown Üniversitesi, ABD, 2008

Pembroke Hall, Brown Üniversitesi kampüsünde tarihi bir bina. 2008 yılında ünlü mimar Toshiko Mori tarafından yenilenmiş yapı, Pembroke Kadın Eğitim ve Araştırma Merkezi için derslikler, ofisler, konferans salonları ve çok amaçlı bir seminer alanı sağlıyor.

  • Brooklyn Halk Kütüphanesi Master Planı

Brooklyn Halk Kütüphanesi 1941 yılında Brooklyn, New York’ta halkın kullanımına açılmıştır. Toshiko Mori, kütüphanenin yenilenmesinde halihazırda devam eden üç ayrı projenin mimarıdır. Information Commons, Materials Handling ve Youth Services. Bu projeler kütüphanenin teknoloji merkezi işlevi görmenin yanı sıra seminer alanı ve toplantı odaları sağlıyor. Mimarisiyle kullanıcıları yükseltebilecek ve Brooklyn’in halk kütüphanesi sistemini yirmi birinci yüzyıla taşıyabilecek alanlar olarak görülüyor.

toshiko mori

 Projeler, kütüphanenin yenilikçi tarafını temsil ederken mekanın tasarımının ve konseptinin içinde bulunduğu tarihi binayla yakından uyumlu olmasına özen gösteriliyor.

  • Hudson Park ve Bulvarı

New York, ABD,2015

Hudson Park ve Bulvarı projesi, Manhattan’ın batı yakasının yeniden canlandırılması çabalarının bir parçası olarak yeni bir kentsel parkın tasarımını içeriyor.

Metro hattı için iki giriş kanopisi, bir kafe, bir oyun alanı ve çeşmelerden oluşan park, New York şehrinin yoğun temposundan kurtulmak ve daha fazla kamusal alanlar yaratmak için peyzaj ve sokak manzarası ile kusursuz bir şekilde bütünleştirilmiştir.

Time-Space-Existence serisinde Plane Site ile kısa bir söyleşi gerçekleştiren Toshiko Mori, çocukken aşırıya kaçacak derecede çok çizdiğini, sadece nesneleri değil, yeni diyagramlar, sayılar, formüller oluşturup çizdiğini anlatıyor. Dünyada gördüğü yerlerin %90 ında bilgisayar bulunmadığını, insanlarla etkileşime girebilmek için çizim yapması gerektiğine de değiniyor. ” Bilgisayarda çok iyi olabilirsin ama bir şeyi elinle nasıl çizebileceğini bilmiyorsan gerçekten neye baktığını bilemezsin” sözlerini de ekliyor.

“Mimarlık bir diyaloğun ürünüdür, kontrol ve denge sistemidir, tarihle doğrudan ilişkilidir. Eğer gerçekten düşünürsen tarih akışkan, dinamik bir araç haline gelir. Mimarların hayatlarını anlamak ve zenginleştirmek için kullanılabilecek bir araç…”

Toshiko Mori

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir