İçindekiler
Moshe Safdie Kimdir ?
Dünya çapında mimarlık alanında önemli eserlere imza atmış mimarlardan birisi olan Moshe Safdie, 1938 yılında İsrail’de doğdu. Safdie, İsrail’de büyüdüğünde, tarım üzerine çalışıp bir çiftçi olacağını düşündü ancak bunun yerine üç ülke (İsrail, Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri) olmak üzere üç ülkenin vatandaşı oldu.
McGill’deki üniversite eğitimini 1961 yılında tamamladıktan sonra, Estonya’lı Louis Kahn ile beraber çalışmalar yapmaya başladı. 1964 yılında ise kendi ofisini kurup 1967 yılında yapılan Dünya Fuarında gerçekleşecek projesi için hazırlıklar yapmaya başladı.
Moshe Safdie, 1970’te Kudüs’te şube açtı. Eski ve yeni kentin bağlanması, şehrin ve şehirin merkezinin yeni baştan inşası, Modi kentinin kurulması, yeni Yad Vaşem Holokust Müzesi dahil Rabin Memorial Center bu dönemde ünlü mimar Safdie tarafından hazırlanan projelerden bazılarıdır. Moshe Safdie, Senegal, İran ve Singapur’daki yapılara ilaveten Kuzey Kanada’da kutup bölgesinde de projeler hazırladı.
1978’de McGill, Yale ve Ben Gurion üniversitelerinde dersler verdi. Yine aynı yıl mimarlık ana ofisini Boston’a taşıdı. Harward Ünivesitesi’nde Kentsel Tasarım Programı yöneticisi olarak görev yaptı.
Moshe Safdie’nin Bazı Kitapları ;
Moshe Safdie mimar olmasının yanı sıra felsefeci olarak da bilinirdi. Yazdığı bazı kitaplar şunlardır :
Habitatın Ötesinde (1970)
Herkes İçin Bir Bahçe (1974)
Biçim ve Amaç (1982)
Habitatın Ötesinde 20 Yıl (1987) Kudüs: Gelecek ve geçmiş (1989)
Otomobilden sonra kent (1997)
Yad Vashem – Bellek Mimarisi (2006)
Moshe Safdie’ye Göre Mimarlığın Prensipleri
1. Kamusal gerçekliğin biçimlenmesi,
Mimarinin en önemli hedeflerinden birisi anlamlı, dahil edici, canlandırıcı, sosyal mekanlar yaratmak olmalı. Mimar olarak biz sadece bir projenin programını yapmakla değil, aynı zamanda da mimarinin toplumu daha zengin kılma rolünü de vurgulamakla görevliyiz.
2. Bir öneri olarak mimari.
Mimarinin insanların yaşantılarını binalardan kamusal alanlara etkileyebileceğine inanmalıyız.
3. Mekanın özüne cevap verebilmek.
Biz dünyanın birçok yerinde farklı topluluklar için yapılar inşa ettik. Boston, Los Angeles, Ottowa, Jerusalem, Bangladesh, Singapur… Hayata geçirdiğimiz tasarımlarımız kültüre ve coğrafyaya özgü. Onların ilham kaynağı olan şey inşa edildikleri bölgenin tarihi, kültürel, sosyal dokusu.
4. İnşa edilebilir nesne olarak mimari.
Mimarlık imkansızı inşa etmek değildir. Bir konum ve bir program için özgün, anlamlı bir çözüm üretmektir. Malzemelerin özgün niteliklerine ve tekniklere uygun olarak tasarımlar yapmaktır. Projeye eklemlenmiş “yapılabilirlik” bizim çalışmamızın merkezidir.
5. Yapı sorumluluğu
Mimar olarak yenilenebilir malzemeler konusunda önemli sorumluluklar taşıyoruz. Müşterilerimizin hedeflerine ulaşırken kaynakların etkin kullanımını da göz ardı etmemeliyiz. Doğaya gerekli özeni göstermeliyiz.
Moshe Safdie’nin Eserleri
Moshe Safdie bir çok önemli eserin altına imzasını atmıştır. Örneğin :
- Ottawa City Hall
- Skirball Cultural Center
- Salt Lake City Public Library
- United States Institute of Peace
- Kauffman Center for Performing Arts
- Crystal Bridges Museum of American
Moshe Safdie’nin En Dikkat Çeken Eseri : Habitat 67
1961 yılında, McGill Universitesindeki öğrenciliğinde bir proje hazırlar. Modüler küplerden oluşan bu proje, Montreal 67 Expo fuarında uygulanır.
Yapı başlangıçta, geleceğin ucuz, yoğun nüfuslu konut bölgelerinde insanların nefes alabilecekleri bir yapı olarak tasarlanır. Çünkü yoğun bir şekilde bir araya getirilmiş, birbirlerine bağlanmış bloklardan oluşan konutlar aynı zamanda mahremiyeti de sağlayan, bireysel yaşantıya özen gösteren bir yapı bloğudur. Bireysel bahçeler ve manzaraya açılan pencereler, başka deyimle konfor ve kalitenin tempo ve nüfus olarak giderek artan kentlere ve en önemlisi bütçe olanaklarını zorlamadan inşa etmek hayal edilmesi güç bir şey değildir.
“İnsan ve Dünyası” temasını işleyen Expo 67, Rüzgar, kum ve yıldızlar konulu etkinliğin ana teması konuttu ve sergi esnasında bir çok kişi tarafından yoğun bir şekilde kullanılmıştır. Bireysel konutla, modern apartman dairesini birleştiren proje, modüler, bir araya geçen beton biçimlerin mekanları tanımlamasıyla oluşmaktadır. Bina, içinde oturanların oluşturdukları bir kooperatif tarafından 1985 yılında satın alınmıştır.
- The Interlace
- The Fosun Foundation
- Dynamic Tower: Dönen Gökdelen
- Müze Gazhane
- Mimari Tasarımda Çevre Analizleri