İçindekiler

Bu yazımda İngiltere’nin göz bebeklerinden Windsor Sarayı’ndan bahsetmek istedim. Kraliçe II. Elizabeth’in hafta sonlarında vakit geçirdiği meşhur Windsor Sarayı dünyanın en eski kraliyet konutlarından biri olarak adından söz ettirmektedir. Tarihte toplam 39 hükümdar görmüş olan bu yer tarihte en uzun süreli oturulan saray/kale olma özelliği taşımaktadır. Kale, kraliyet ailesinin ikametgahı olmanın yanı sıra önemli yabancı konukların müthiş bir şekilde ağırlanarak konaklatıldığı ve özel merasimlerin yapıldığı saray olarak da oldukça dikkat çekmektedir. Ayrıca yakın geçmişte, Prens Harry ve Meghan Markle’nin düğün merasimi de tüm görkemiyle Windsor Sarayı’nda yapılmıştır.

Prens Harry’nin Düğün Merasimi

Windsor Sarayı Tarihçesi

Fatih ” lakaplı I. William tarafından yapılan yapı, Berkshire bölgesinin Windsor kentinde bulunmaktadır. Bu saray savunma ve kraliyet ailesinin ikametgahı amacıyla yapılmıştır. Saray, ilk zamanlarında ahşap yapılıyken , Kral II. Hanry ve III. Edward Döneminde kale daha da güçlendirilmiş ve yüz ölçümü alanı oldukça büyütülmüştür. Kalenin genişleyip büyümesi ise o dönemlerin olaylarıyla paralel süregelmiştir. İşgal dönemlerinde savunma amaçlı kaleyi olduğundan daha da güçlendiren kraliyet ailesi, barış döneminde ise son derece şatafatlı ve görkemli bir biçimde sarayın içindeki tüm odaları genişletmiştir. IV. George 19. yüzyılda saraya dönemin ilerisinde oldukça görkemli yeni eklemeler yapıp sarayın bugünkü haline bürünmesini sağlamıştır.

Windsor Sarayı’nın Bölümleri

Resimlerinden de anladığımız kadarıyla aslında kaleden çok, küçük ama bir o kadar da görkemli bir kasabaya benzeyen Windsor Sarayı; bu niteliğiyle dünyanın en büyük kalesidir. Ancak acı bir şekilde 1992 yılında ortaya çıkan dehşet yangın ile birlikte 100 odası yanarak kül olmuştur. Günümüzde ise 40 odası aktif bir şekilde kullanılmaktadır. Sadece kraliçenin saray içerisinde bulunmadığı zamanlarda ziyarete açılan kale/sarayın bazı odaları kraliçenin isteği üzerine açık değildir.

Yukarıya koyduğum görsellerden de anlaşılacağı üzere sarayın içerisine girdiğiniz andan itibaren içerisinden geçtiğiniz tüm koridor ve odalarda Orta Çağ Dönemi’nin ünlü ressam ve sanatçılarının tablolarını , heykellerini görmek mümkündür. Bahsettiğim ünlü ressamlardan birkaç isim ise : Rembrandt, Rubens, Canaletto, Gainsborough’dur.

Büyük Tören Odası (Grand Reception Room)

Devlet adamları ve devlet başkanları resmi ziyaretlerinde tarih boyunca burada kabul edilmişlerdir. Yanı sıra bu saray/kale başarılı ve usta sanatçıların ödül törenlerine ev sahipliği yapmaktadır. Bu görkemli oda 1992 yangınında büyük hasar görmüştür. Ancak özüne uygun bir şekilde yeniden dizayn edilmiş ve yeni görkemine kavuşturulmuştur. Dönemin balo salonu olarak kullanılan bu oda avizeleriyle ve yaldızlı kabartmalarıyla oldukça dikkat çeken bir yerdir.

Kraliyet Özel Odaları

Kraliçe Braganza ve kızları Catherine için yapılmış son derece görkemli bir dizi oda Kral II Charles Dönemi’nde yapılmıştır. Az önce söylediğim bir dizi odalardan en öne çıkan ve dikkat çekeni ”Kraliçe’nin Rüzgardaki Çizim Odası” dır. Odanın tavan kısmında kraliyet ailesini gösteren tavan gravürü bulunmaktadır. Bu odalarda o dönemi olduğu gibi yansıtan mimari özellikleri, mobilya işçiliği ve tabloları görülmektedir.

Semi State Rooms (Yarı Devlet Odaları)

Bu odalar Kral IV. George için son derece özenle ve özel bir şekilde meydana getirilmiştir. Bu derece özen ve görkemle odaları oluşturan kişi ise Morel & Seddon’dur. Mükemmel mobilya ve eşyalarla zenginleştirilmiş bu odalar kralın eski Londra konutu olan Carlton House’dan alınıp yerleştirilmiştir. Odalar sarayın tıpkı diğer bölgeleri gibi tüm şatafatıyla adeta gözlere şenlik vermektedir. Altın varak ise odaların tamamında oldukça özenli bir şekilde kullanılmıştır. Odaya girdiğiniz andan itibaren ise kırmızı ve sarı renkleri gözlerinizi kamaştırmaktadır.

Moat Room (Hendek Odası)

Bu odaya girildiğinde ilk göze çarpan şey üç adet bronz Windsor Sarayı olacaktır. Bunların amacını açıklayacak olursam; üç adet bronz sarayın varlığının sebebi şu an dillere destan Windsor Sarayı’nın başlangıçta basit, oldukça sıradan bir kaleyken; günümüzde Avrupa’nın en büyük orta çağ saraylarından biri haline gelmesini üç aşamada anlatıyor olmasıdır. Bu bronz işlemeli saraylar sırasıyla 1080, 1216 ve 1377 yıllarının kalelerini göstermektedir. Aynı zamanda odanın duvarlarında gelip geçen tüm hükümdarların zaman çizelgeleri de yer almaktadır.

Kraliçe Mary’nin Bebek Evi

Dünya’nın en büyük , en güzel , en ünlü bebek evi 1921-1924 seneleri arasında V. George’un eşi Kraliçe Mary için inşa edilmiştir. Bu muhteşem yapının tasarım ve mimarisini İngiliz Mimar Sir Edwin Lutyens özenle yapmıştır. Az önce adını geçirdiğim mimar; odanın her detayını, her niteliğini en ince ayrıntısına kadar düşünmüştür. Yaşam odaları, yemek salonu, merdiven altları ve kütüphanesi döneminin en muhteşem eser ve eşyalarıyla döşenip bezenmiştir. İçi doldurulan bir şarap mahzenine ve bahçe düzenlemesine sahip tasarımı Gertrude Jekyll yapmıştır. Yanı sıra bu ev içinde elektrik ve su tesisatı döşenmiş, çalışır vaziyette asansörler bulunmaktadır.

Ulaşım

Bu saraya otobüsle gelinmek istediğinde Metgreen Line 702 ve 703 servisleri bulunmaktadır. Aynı zamanda Londra Victoria İstasyonu’na oldukça yakın olan Greenline Coach İstasyonu’ndan günlük servis hizmeti beraberinde gelinebilmektedir. Ayrıca trenle gelinmek istendiğinde Windsor & Eton Central veyahut Windsor& Eton Riverside söyleyebileceğimiz en yakın istasyonlardır.

Sarayı’n Bilet ve Turları

Londra’nın önemli bir merkezinden elde edilen istatiksel verilere göre Windsor Sarayı’nı bir yılda yaklaşık 1.5 milyon kişi ziyaret etmektedir. Bu muhteşem ve son derece görkemli sarayın girişleri ise rezervasyon yaptırıp alacağınız biletlerle sağlanmaktadır. Çalışma saatleri ise hafta içi ve hafta sonu 10.00-17.15 arasıdır.

Bu yazıma burada noktayı koyarken herkese keyifli okumalar diliyorum…

Diğer yazılarımıza ulaşmak için tıklayınız.

Bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir