İçindekiler

2012 yılında İtalyan sanatçı, tasarımcı ve mimar Arturo Vittori ekibiyle birlikte Etiyopya’nın kuzeydoğusunda, yüksek platolar üzerine yerleşmiş olan küçük köylere gitmişlerdir. Halkın elektrik ve su olmadan yaşadığı bu köyde; kadınlar ve çocukların her gün, çoğu kirlenmiş kaynaklardan litrelerce su getirmek için köylerinden birkaç kilometre yol (bu yol 12 saat sürebiliyor) gittiklerini görmüşlerdir.

Warka Water (Su Kulesi), sadece Etiyopya’da yaklaşık 60 milyon kişinin hayatını etkileyen bu soruna Arturo Vittori yürütücülüğündeki Architecture and Vision ekibinin çözüm getirebilme isteğiyle ortaya çıkmıştır. Vittori ve takımı “İnsanların içilebilir suya erişemedikleri bu dramatik durumu gözlerimizle gördük. Tüm bunları gördükten sonra bir çözüm bulup su sorunlarını aşma konusunda onlara yardım etmeyi kendimize görev edindik.” demiştir.

Warka Water
Warka Water

Warka Water İsminin Hikayesi

Warka Water

Warka Water, ismini Etiyopya’da yetişen ve köylüler için önemli bir toplanma yeri niteliğindeki nesli tükenmek üzere olan yabani bir incir ağacından almaktadır.

Su Kulesinin Yapımında kullanılan Malzemelerin Özellikleri

Yapının tasarımında; bambu, kenevir ve hasırotu gibi temini kolay yerel malzemelerle doğada hızla yok olabilen, düşük maliyetli yerel ürünler tercih edilmiştir. Hafif ve elastik hasırotu (juncus) kullanılarak yapılan her bir kulenin sağlam dış kaidesi kuvvetli rüzgârların gelip içeriye nüfuz edebileceği bir şekilde örülmüştür. Yapının kabuğunu oluşturan bambu ve strüktürü yere sabitleyen halatlar kuleye sağlamlığını vererek kabuğun içindeki ağ havadaki suyu toplamasını ve aşağıdaki 3000 litrelik su tankında depolanmasını sağlamaktadır. Bunun için 9,5 metre uzunluğunda bir kafesli mekanizma geliştirilmiştir.

Namib Çöl Böceği vücudu İle su toplarken

Su Kulesi’nin İşlevi

Warka Water; yağmur, sis ve çiyden elde ettiği suları içme suyu olarak toplayan bir sistemdir. Soğuk hava yoğunlaştığı zaman, yapının dibinde bulunan bir kaba rüzgârların taşıdığı nem toplanmaktadır. Bu su da musluk görevi gören bir tüpten geçerek dışarıda bekleyen insanların hizmetine sunulmaktadır. Bu sistemin esin kaynağı ise yüzeylerindeki kendilerine has ve mikro ölçekte yapılar sayesinde havadaki nemi toplayıp suya dönüştürebilen zor şartlarda dahi hayatta kalan böcekler ve bitkilerdir. Bundan yola çıkan ekip Afrika’daki Namib Çölü’nde yaşayan Stenocara Gracilipes isimli böceği, nilüfer çiçeğinin yapraklarını, örümcek ağlarını ve kaktüslerdeki sis yakalama sistemini incelemiştir (Namib Çöl Böceği vücudunu belirli bir pozisyona getirerek bir süre bekler. Vücudunda bulunan kılcal tırnaklar sayesinde havada bulunan nemi yoğunlaştırarak kendine içme suyu sağlar).

Yoğunlaşma aşaması

Bir bambu çerçevesi, bir tente, damlacıkları yakalayan bir ağ, halat ve su tankından oluşan bu mekanizma; yüksek ve güzel bir heykeli andırmaktadır. Warka Water, günde 100 litre su yakalayabilme özelliği ile (Gündüz ve gece arasında yaklaşık 10 derece fark olan yerlerde ve çöl ortamında bile başarılı olabilmektedir.) biçim ve işlevselliği buluşturmaktadır. Kasabada yaşayanların sahibi oldukları ve çalıştırdıkları Warka Water; yağmuru, sisi ve çiyi toplamaktadır.

Havadaki nemi toplayan bu mekanizma yeni bir sistem değildir. Binlerce yıldır bu yöntemle kurak bölgelerde su elde edilmektedir. Nemli anlarda ağın üzerinde biriken su damlacıkları ağırlaşarak kulenin merkezindeki depoya ulaşmaktadır. Kulenin bakımı için gerekli olan tek şey ise, filtrelerin yenilenmesi ve su toplayan ağların tamir edilmesidir.

Yapımının Öğretilmesi

Vittori’te göre; yerliler Warka’yı inşa etmek için gerekli olanı öğrendiklerinde, bunu diğer köy ve topluluklara da öğretebileceklerdir. Birlikte çalışan altı kişi, bir Warka’yı yaklaşık dört günde, hiçbir elektrikli makine ve iskeleye ihtiyaç duyulmadan inşa edebilecektir. Takım bu olayı “Warka Kulesi tarafından üretilen su; sulama, ağaçlandırma ve ekosistem yenilemesi için kullanılabilir” şeklinde açıklamaktadır. “Yerel köylülerin eğitiminin bir parçası olarak, hasat edilmiş suyun kullanım, dağıtım ve geri dönüşüm yollarını en iyi biçimde öğreten bir su işletmesi programı enstitüleştirmeyi planlıyoruz. Bu program aracılığıyla, köylülerin çevreyle olan ilişkimizi anlayabilmelerini umuyoruz.” Warka’nın Etiyopya’daki üretimi, yaklaşık bin dolara (20 bin 648 Etiyopya Birri’ne) mâl olacaktır.

Warka Water’ın yapımının yerel halka öğretildiği an

Köylüler tarafından kullanılıp (Yöre halkından da prototip büyük ilgi görmektedir.) gözlem altında tutulacak olan son prototip Warka Water 3,2 modeli, Güney Etiyopya’daki Dorze’da kurmaya başlanmıştır. Prototipler, deneyler ve testlerin sürdürülmesi için İtalya’da da kurulmuştur. Tasarımcılar, sis hasadı için özel olarak detaylandırılmış 3 boyutlu örgülü bir kumaş daha geliştirmektedir ve 2019’da tamamıyla projeyi bitirip Etiyopya’daki diğer köylere de malzemeler sunabilmeyi planlamaktadır.

Warka Water Prototipleri

Warka Water şirketi şimdiye dek, İtalyan Kalkınma Kooperatifi’nden, Addis Ababa’daki İtalyan Kültürel Enstitüsü’nden ve African Bamboo Şirketi’nden destek görmüştür ve Kickstarter’daki kampanyalarıyla 40 bin dolardan fazla bağış toplamıştır.

Diğer yazılarımız için tıklayın.

Bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir