Malezya’nın başkenti olan Kuala Lumpur’da bulunan binanın yapımına 1992 yılında başlanmıştır. Farklı bir post-modern tarz ile yapılan Petronas İkiz Kuleleri, Arjantinli mimar Cesar Antonio Pelli tarafından İslami tasarım yaklaşımı da kullanılarak tasarlanmıştır. 1998-2004 arasında dünyanın en yüksek ikiz gökdeleni olarak seçilen Petronas İkiz Kuleleri, Petronas Petrol Holding’in de yönetim binasıdır.
YAPISI VE TASARIMI
Kuleler, 2004 yılında Taipei 101 binasının inşasının tamamlanmasıyla dünyanın en yüksek gökdeleni olma unvanını kaybetmiş olsalar da 120 metrelik temel derinliği ile dünyanın en derin temeline sahip gökdelen unvanını korumaktadır. 170 metre yüksekliğinde olan kuleler 41 ve 42. katlar arasından çelik köprü ile birbirlerine bağlıdır. “Skybridge” ismiyle anılan bu köprü, 2000 yılında kullanıma açılmış ve uzunluğu 58 metre olan bu köprü 750 ton ağırlığındadır ve acil durumlarda bir yangın çıkışı olarak kullanılması amacıyla tasarlanmıştır. Her iki kuleye de tam olarak bağlanmayan köprü bu sayede yoğun rüzgar ve deprem durumlarında iki kuleden de ayrı hareket edebilmektedir. Aynı zamanda köprü, kuleleri ziyaret etmek isteyen kullanıcıların çıkabildiği en yüksek noktadır.
Kulelerden her biri 76 asansöre sahip olup, bunların 29 tanesi her seferinde 26 kişi taşıyan çift katlı asansörlerdir. İnşaat için 37.000 ton çelik kullanılan yapıda 32.000 adet pencere bulunmaktadır ve pencerelerde kullanılan lamine camlar içeriye UV ışınlarının girmesinin engellemektedir. Kulelerin antenleri ise 73.5 metre yüksekliğindedir. Bu antenler daha çok estetik görünüm için yapılmış gibi görünse de uçaklar için uyarı ışığı işlevini görmekte ve İslam mimarisinin vazgeçilmez unsurları olan minareleri de yansıtmaktadırlar. Her birinin inşası 19 hafta sürmüş ve biri Japonya’da, diğeri Kore’de olmak üzere, her ikisi de ülke dışında yapılmıştır. Kuleler, birçok alışveriş merkezi, “Petrosains” adı verilen doğal bilimler müzesi, bir senfoni orkestrası, bir sanat galerisi ve birçok büro için alan sağlamaktadır.
452 metre yüksekliğinde olan bu devasa yapı, Malezya’daki dominant İslam kültürünün mimari bir temsilcisi olarak görülmektedir. Tekrarlanan geometrik şekiller ve kulenin planında yer alan karelerin kesişerek 8 noktalı yıldız oluşturuyor olması İslami mimari ile örtüşen en belirgin tasarım ögeleri olarak kullanılmıştır. Bu yapıda, tüm yüksek yapılarda kullanılan çelikten farklı olarak taşıyıcı betonarme elemanları da kullanılmıştır. Ayrıca yapının kıvrımlı şekli sayesinde kulelerin üzerine düşen rüzgar yükü bir miktar azalmaktadır.
Mimari tasarımı “César Pelli & Associates Architects” mimarlık bürosu tarafından yapılmıştır. Büro bu işinde, daha önce yaptıkları kule projelerindeki tecrübelerini kullanmıştır. Bunlardan biri, inşası gerçekleşmeyen Chicago’daki “Miglin-Beitler Skyneedle” projesidir. Her iki kule de eşit karakteristik özellikler göstermektedir.
Cesar Pelli
12 Ekim 1926’da doğmuş ve 19Temmuz 2019’da hayatını kaybetmiş Arjantin asıllı Amerikalı bir mimardır. Pelli Clarke Pelli mimarlık şirketinin kurucusu olup dünyanın en yüksek binalarından bazılarını ve diğer önemli kentsel yerlerin tasarımını gerçekleştirmesiyle bilinmektedir. En önemli eserlerinden bazıları Kuala Lumpur’da Petronas Kuleleri ile New York’taki Dünya Finans Merkezi’dir. 1991 yılında Amerikan Mimarlar Enstitüsü tarafından en etkili on Amerikalı mimardan biri olarak seçilmiş ve 1995’te AIA Altın Madalyası’nı kazanmıştır.
- The Interlace
- The Fosun Foundation
- Dynamic Tower: Dönen Gökdelen
- Müze Gazhane
- Mimari Tasarımda Çevre Analizleri
Daha fazla yazı için buraya tıklayın