İçindekiler

Empire State Binası

Amerika halkı için bir gökdelenden daha fazlasını temsil eden Empire State Binası’nı bu yazımızda sizlerle beraber inceliyoruz.

empire state binası

381 metre yüksekliğiyle New York’un en ünlü binası olan Empire State Binası’nın inşaasına 1929 yılında başlanmıştır. Bina; Gregory Johnson, Yasuo Matsui, William F. Lamb ve Arthur Loomis Harmon’dan oluşan mimar ekibi tarafından ‘Art Deco’ tarzı ile tasarlanmıştır ve zahmetli uğraşlar sonucu 1931 yılı mayıs ayında tamamlanmıştır, yapımının yaklaşık 26 milyon Amerikan Doları tuttuğu bilinmektedir.

Antenleri ile birlikte ölçüldüğünde 443 metre yüksekliğe sahip olan bina 1932 yılına kadar Dünya’nın en yüksek binası olarak anılan Chraysler Building’in unvanını elinden almıştır ve 1972 yılında Dünya Ticaret Merkezi’nin tamamlanmasına kadar da bu ünvanı elinde tutmuştur. 11 Eylül 2001 tarihindeki terör saldırısı sonucu “ikiz kuleler” olarak bildğimiz World Trade Center binaları yıkılınca dünyada olmasa da New York’taki en yüksek bina olma unvanını geri kazanmıştır. Günümüzde ise ABD’de en yüksek dördüncü bina olarak yer almaktadır.

Empire State Binası, Amerikan halkı tarafından yalnızca bir gökdelen olarak görülmez. 1931 yılında Amerika tarihinin en önemli ekonomik krizlerinden Büyük Buhran’ın (The Great Depression) ilk yıllarında inşa edilen yapı binlerce işçinin çalıştığı büyük bir ticari merkez olmuştur. Bu nedenle Empire State, Amerikan ulusu için bir cesaret anıtı olarak görülür.  İlk yapıldığı dönemdeki buhran yılları nedeniyle binanın büroları boş kalmış ve binanın vergi ve diğer masrafları  binaya gelen ziyaretçiler ve halk tarafından karşılanmıştır.

Teknik Özellikler

Empire State Binası’nın inşaatına 1929’da başlanmış ve Mayıs 1931’de bitirilmiştir. Binanın yapımında 10 milyon kiremit yaklaşık olarak 55.000 ton çelik, yaklaşık olarak 96 kilometre su borusu, 763 kilometre elektrik hattı ve 5600 km telefon kablosu kullanılmıştır.

Aynı zamanda toplamda 102 kat içeren binamızda; 6557 pencere, 74 asansör, (asansörlerden bazıları express asansör olarak konumlandırılmıştır ve direkt üst kata çıkmak için kullanılır.) yaklaşık 1120 tuvalet ve 30.000 m² mermer yüzey yer almaktadır. Tüm bunlarla beraber binamız, bazı matematikçilere göre 330.000 ton olarak ölçülmüştür. Bu veriyi göz önünde bulundurduğumuzda ağırlık olarak; 110.000 adet fil, 256.000 adet araba veya 1879 adet Boeing 747 tipi uçağın ağırlığına eşittir.

18 ay gibi dönemine nazaran inanılmaz bir sürede inşa edilen Empire States Binası’nda yaklaşık 15.000 işçinin çalıştığı söylenir. Oldukça zor koşullarda çalışan işçilerden inşaat sırasında hayatını kaybeden çok fazla kişi olmuştur fakat bunun da bilgisi net olarak kayıtlarda mevcut değildir.

bina bina bina bina bina bina bina bina bina bina bina bina bina bina bina bina

Meraklısına Bazı Ufak Bilgiler

Kışın, bazı günler, alt katlarının hizasında yağmur yağarken en üst katına kar yağdığı görülmüştür.

Bugüne kadar binayı 117 milyon kişi ziyaret etmiştir.

947 yılında manzara platformuna 3 metre yükseklikte korkuluk yapılmıştır. Buna rağmen buradan, bugüne kadar 35 kişi atlayarak intihar etmiştir

Açık bir havada binadan, 80 mil mesafedeki beş ABD eyaletine bakılabilir. Bunlar, New York, New Jersey, Pensilvanya, Connecticut ve Massachusetts’tir. 1960’ta tepeye yerleştirilen güçlü bir fener binanın 160 kilometre uzaktan görülmesini sağlamıştır.

1931 yılında inşa edilen binanın büroları büyük Bunalım yılları boyunca boş kalmıştır; bina vergi giderlerini manzara seyretmeye gelenlerden karşılayabilmiştir.

Empire State Binası’nda her sene “Empire State Run Up” adlı bir yarışma yapılıyor yarışmada binlerce sporcu 86 katlı binamızın 1576 basamağını daha önce bitirebilmek için çaba sarf ediyor. Asansör İle yaklaişık 1 dakikada ulaşılan en üst kata şu ana kadar merdiven kullanılarak erkekler 9 dakika 33 saniyede kadınlar ise 11 dakika 23 saniyede ulaşabilmiş.

Gidip Görmek İsteyenlerimiz İçin Adres

20 W 34th St, New York, NY 10001, Amerika Birleşik Devletleri

Tüm yazılarımız için tıklayın

Bizimle İletişime geç

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir