İçindekiler

Aspendos Antik Tiyatrosu Nerededir ?

Mimari özellikleri yanında hikayesiyle de büyük bir etkileyiciliğe sahip olan Aspendos Antik Tiyatrosu Antalya ilinin Serik ilçesinde bulunan Belkıs köyünde bulunmaktadır. Romalılar tarafından M.S 2. yüzyılda inşa edilen bu eşsiz yapı geçmişte biri büyük biri küçük iki tepe üzerine kurulan Aspendos Antik Kenti’nde yapılmıştır.

Aspendos Antik Tiyatrosu’nun Mimari Özellikleri

Aspendos Tiyatrosu Roma Mimarisinin özelliklerini taşıyan bir yapıdır. Antik kentin yamaca yaslanmış olan küçük bir bölümü ve düz kemerlerin üzerine inşa edilmiş olması Roma Mimarisinin etkilerini göstermektedir. Tiyatronun bazı kısımları onarılmış daha sonra restore edilmiştir . Oturma yerleri ve kaplamalarda kullanılan mermerler sayesinde bu eşsiz yapı günümüze kendinin korumayı başarmıştır. Uzun ve dar olan sahne binası, esas yüksekliğini bozmamış olup yatay şekilde uzanan sahne yapısı çok katlı olarak inşa edilmiştir. Sanatçıların kullandıkları kapı ile 5 kapıya sahip olan Aspendos Tiyatrosu, daha küçük kapılarla birlikte kapı sayısı çok olan bir yapı özelliği göstermektedir.

Yarım daire şeklinde ve zemini taş döşeli olan tiyatronun bu yapısının bir kısmı hala bozulmamıştır. Antalya’ya turistik açıdan değer katan bir yer olmasının yanı sıra, konser ve kalabalık organizasyonların gerçekleştirilmesi için oldukça uygun bir yapıya sahiptir. Akustik orkestrası ile ünlü olan bu tiyatro, Roma tiyatrosunun sahne kısmı ile bugünlere gelmiş yapılarından biridir. En küçük bir sesi dahi orkestranın en üst kısmına iletebilme özelliği ile hayranlık uyandıran Aspendos Tiyatrosu, pek çok sanatçının konserlerine ev sahipliği yapmaktadır.

Aspendos Tiyatrosu’nun bir çizimi.

Aspendos Antik Tiyatrosu’nun Hikayesi

Aspendos Antik Tiyatrosu’nun ilgi çekici bir hikayesi vardır. Her ne kadar acıklı da olsa hikaye, ziyaret eden turistlerin ve misafirlerin çok ilgisini çekmektedir.

Aspendos kralının çok güzel bir kızı vardır. Kral, kızını evlendirmek ister fakat güzel kızına kimseyi layık göremez. Bunun üzerine kral bir karar alır ve ” Halkımız, kentimiz için en yararlı şeyi yapan kişi ile kızımı evlendireceğim.” diyerek kararını halka duyurur.  Bu haberi duyan iki ikiz kardeş ise hemen çalışmalara başlarlar. Kardeşlerden bir tanesi engebeli arazileri aşarak şehre su gelmesini sağlayan bir su geçidi inşa eder, diğeri ise antik bir tiyatro.

Antik tiyatronun en önemli özelliği ise, sahnenin tam ortasında yere düşen bir bozuk paranın dahi sesini en üst sıradaki kişinin gayet net duyabilecek olmasıdır. Kral su geçidinden çok etkilenmiş ve kızını su geçidini inşa eden kişiye vermek istemiştir fakat antik tiyatroyu inşa eden diğer kardeş, kralın kızı ile evlenmeyi çok istediği için krala bir oyun oynamaya karar vermiştir. Krala inşa ettiği yapıtın ne denli başarılı olduğunu kanıtlamak adına mimar, kralın üst sıralarda dolaştığı bir vakti kollayıp sahnenin ortasından ”Kızını buranın mimarına vermelisin” diye fısıldamıştır. Fısıltıyı çok net bir şekilde duyan kral bu yapıttan çok etkilenmiş ve kızını kime vereceğini bilememiştir. Kral, kızını iki mimarın da hak ettiğini düşünür ve kızını, kocaman ve son derece keskin bir kılıç ile ortadan ikiye böler. Bir yarısını bir kardeşe, diğer yarısını da diğer kardeşe verir böylece iki kardeş de Kral’ın kızıyla evlenemez.

aspendos antik tiyatrosu

Aspendos Antik Tiyatrosu Ziyaret Saatleri

Cumartesi ve Pazar günleri kapalı olan bu tarihi yeri hafta içi şu saatlerde ziyaret edebilirsiniz:

Yaz Dönemi
1 Nisan – 1 Ekim
Açılış Saati: 08:00
Kapanış Saati: 18:45

Kış Dönemi
1 Ekim – 1 Nisan
Açılış Saati: 10:00
Kapanış Saati: 16:00

Tüm yazılarımız için tıklayın.

Bizimle iletişime geçin.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir