İçindekiler

Mimari ile İlgilenenler İçin Film Tavsiyeleri

Bu yazımızda siz değerli okurlarımız için  her mimarın, mimarlık öğrencisinin veyahut tasarımla ilgilenen herkesin izlemesi gerektiğini düşündüğümüz konusunda veya yapı unsurlarında mimariyi veya tasarımı barındıran bazı güzide filmlerin bir listesini yaptık. Aralarından izlemedikleriniz varsa izlemenizi şiddetle tavsiye ediyoruz.

1)Inception (2010)

İlk sıramızda çoğumuzun yakından tanıyıp defalarca izlediği, başrolde Leonardo DiCaprio’yu gördüğümüz efsane Christopher Nolan filmi Inception’a yer veriyoruz.

Filmin konusu hedefindeki insanların rüyalarına sızarak kurumsal casusluk yapan yetenekli bir hırsız Cobb’a, imkansız olduğu düşünülen bir görev için ödeme olarak eski hayatını geri kazanma şansı sunulmasına dayanıyor. Bu yapımın içinde mimarlık, sadece bir tema değildir. Çünkü filmin ana sahneleri olan rüyaların mekanları diğer insanların hayallerine, bilinçaltlarına, yaşanmışlıklarına ve tasarlama becerilerine göre değişip gelişebilir. Birçok önemli ödüle layık görülmüş bilim kurgu efsanesini eğer hala izlemediyseniz izlemenizi şiddetle tavsiye ediyoruz.

2)My Architect (2003)

Listemizin ikinci sırasında bir film yok fakat film tadında bir belgesel var. Hem de direkt olayların merkezindeki kişiden! Yönetmenliğini Ünlü mimar Louis Kahn’ın oğlu Nathaniel Kahn’ın yaptığı ilginç belgeselin konusu şu şekilde: 20.yy’ın en önemli mimarlarından Louis Kahn’ın 12 yaşındaki oğlu babasının öldüğünü bir gazete haberinde öğrenir. Aynı gazete haberinde Mimar Kahn’ın geride bıraktığı karısından ve kız çocuğundan bahsedilmektedir. Haberi okuyan oğlu adı geçen kadının annesi olmadığını fark eder ve ayrıca o ana kadar bir kız kardeşi olduğunu ise bilmemektedir.

Ünlü mimarın aynı şehirde birbirinden habersiz üç ailesi olduğu anlaşılır ve bu aileler birbirlerinin varlıklarından mimarın cenaze töreninde haberdar olurlar. Bu film, belki iyi bir baba ve koca olamamış dünyaca ünlü mimarın, oğlunun gözünden çekilmiş hikayesidir. Oğul Kahn, dünyanın değişik coğrafyalarından babasının para almadan yaptığı ve günümüzde hala mimarlık otoritelerince “şaheser” olarak kabul edilen yapıtlarının izini sürerek onu keşfetme çabasındadır. Bu ilginç yapımı tasarımla ilgilenen kişilerin kesinlikle izlemesini tavsiye ediyoruz.

3) Metropolis (1927)

Üçüncü sıramızda Ünlü yönetmen Fritz Lang imzalı 20. yüzyıla damga vurmuş bilim kurgu efsanelerinden Metropolis’e Yer veriyoruz. Filmde üç katmanlı bir distopik şehir merkezdedir ve insanlık: Yeraltında makinelerle birlikte yaşayan sınıf ve yukarıda daha konforlu bir yaşam süren yönetici sınıfı olmak üzere ikiye ayrılmıştır. Yönetmen; bölünmüş ve etik olmayan toplumsal yapının, insanı bir aşktan yola çıkartarak, uzlaştırmasına çalışır. Senaryoda geçen döneme göre farklı ve futuristik bir şehir tasarımına sahip olan şehrin yapısı, kendisinden sonra gelen bütün bilim kurgu filmlerini de etkilemiştir. Aynı zamanda döneminin en pahalı sessiz sineması olma özelliğini da taşıyan film sizler için önerilerimiz arasında.

4) The Belly of an Architect (1987)

Listemizin dördüncü sırasında İngiliz yönetmen ve yazar Peter Greenaway imzalı seksenler yapımı film yer almakta. İngiliz ustanın bu filminde Amerikalı bir mimar olan Mimar Kracklite’in oval yapılarıyla ünlü bir Fransız mimar Boullée’nin sergisini ziyaret etme amacıyla İtalya’ya gelmesi ve sonrasındaki olay örgüsünün ardından kendini projelere adamış Kracklite’nin evliliği, sağlığı ile birlikte hızla çözülmeye başlamasını işlediğini gözlemleyebiliyoruz. Birçok önemli film ödüllerinde adaylık gösteren bu film de siz okuyucularımız için verebileceğimiz tavsiyelerimizin arasında.

5) Blade Runner Serisi (1982-2017)

Efsane yönetmen Ridley Scott imzalı Blade Runner serisinin birinci filminde çekilen döneme göre gelecekteki 2019 yılında, dünyanın artık distopik ve yaşanılamaz bir alan durumuna geldiği bir dönemde geçer. Bazı devasa üretici firmalar dış görünüm olarak insanlardan ayırt edilemeyecek şekilde onlara benzer robotlar üretmektedirler. O zamanın geleceği 2019 dünyasının dışındaki kolonilerin tehlikeli ve illegal işlerinin halledilmesi için kullanılan bu robotlar, Blade Runners adı verilen özel polisler tarafından yakalanmaktadır.

 Başrolünde Ryan Gosling’in yer aldığı serinin ikinci filmi olan Blade Runner 2049’da ise ilk filmde anlatılan hikayenin üzerinden geçen 30 yıl sonrasındaki dönem anlatılmaktadır. Los Angeles Polis Departmanı’nda görev yapan Memur K, toplum yaşamını kaosa sokacak olan ve uzun zamandır saklı kalan bir sırrı açığa çıkartır. Bir felaketi önleyebilmesi için eski ödül avcısı Rick Deckard’ı bulup ondan bazı sorularına yanıt araması anlatılır.

6)Mon Uncle (1958)

Listemize altıncı sıradan giren Jacques Tati’nin yönetmenliğindeki Mon Oncle, İtalya ve Fransa yapımcılarının ortak yapımı bir komedi filmidir. Yönetmen Jacues Tati’nin hemen hemen tüm filmlerinde görüldüğü üzere hem yönettiği, hem baş rolünü oynadığı, senaryosunu yazıp yapımcılığını da üstlendiği Mon Uncle, Fransız yönetmenin ilk renkli filmidir. Bu filmde 2.Dünya Savaşı’nın ardından Fransa’da başlayan Amerikanvari tüketim sevdasını, geleneksel mimarinin yok edilip yerini soğuk modern yapıların alması, otomobil çılgınlığı vb. eleştirilir

7)Play Time (1967)

Listemizin sonlarına doğru geliyoruz. Yedinci sıramızda listemizin bir önceki konuğu gibi Jacques Tati imzalı 67 yapımı Play Time yer alıyor. Tati bu filminde önceki işlerine nazaran geleneksel mimarinin yanı sıra modern binaların, yapay kentleşmenin ve mekanik düzendeki iş dünyasının yıkımı anlatılıyor. Özellikle tüketim kavramına olan düşkünlük, modern hayatın stresi, yüzeysel ilişkiler ve kullanışsız uzay çağı teknolojisi gibi kavramları ele alıyor.

8)Brazil (1985)

Geldik listemizin son filmine. kurmaca bir zaman ve mekanda geçen kara komedi türünde bir Terry Gilliam filmi olan seksenler yapımı Brazil, günümüzden çok uzak bir gelecekte geçen film insanoğlunun distopik sonlarından birini ele alıyor. Son derece fütüristik ve karanlık bir atmosfere evrilen bu dünyada yaşayan insanlardan biri ve gayet sıradan bir devlet memuru olan Sam, oldukça bunaldığı ve daraldığı işinden ve dünyasından tek kaçış yolunu hayal ve rüyalarına sığınmak olarak görüyor ve olay örgüsü böyle başlamış oluyor. Çekildiği dönem adına komuşacak olursak döneminin oldukça ilerisinde oluşturulan ve distopik filmlerin en önemlilerinin başında gelen Brazil siz değerli okuyucularımız için oluşturduğumuz listemizin son konuğu olmakta.

Tüm yazılarımız için tıklayın.

Bizimle iletişime geçin.

Mimari ile İlgilenenler İçin Film Tavsiyeleri Mimari ile İlgile nenler İçin Film Tavsiyeleri Mimari ile İlgilenenler İçin Film Tavsiyeleri Mimari ile İlgilenenler İçin Film Tavsiyeleri Mimari ile İlgilenenler İçin Film Tavsiyeleri Mimari ile İlgile nenler İçin Film Tavsiyeleri Mimari ile İlgilenenler İçin Film Tavsiyeleri Mimari ile İlgilenenler İçin Film Tavsiyeleri Mimari ile İlgilenenler İçin Film Tavsiyeleri Mimari ile İlgile nenler İçin Film Tavsiyeleri Mimari ile İlgilenenler İçin Film Tavsiyeleri Mimari ile İlgilenenler İçin Film Tavsiyeleri

One thought on “Mimari İle İlgilenenler İçin Film Tavsiyeleri

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir