İçindekiler

Daniel Libeskind Kimdir?

Daniel Libeskind, 12 Mayıs 1946 tarihinde Polonya’da doğan yahudi bir mimardır. 1965 yılında Amerikan vatandaşı olmuştur. Küçük yaşlarından itibaren müziğe çok ilgi duymuştur ve akordeon çalmayı öğrenmiştir. İsrail ve New York’da burslu olarak müzik eğitimi aldıktan sonra 1953 yılında Polonya televizyonlarında performans sergileyen bir virtüöz olmuştur. Daniel Libeskind mimar olmayı çok istediği için mimarlık eğitimi için müzik kariyerini bırakmıştır.  

Daniel Libeskind

1968 yılında, dünyaca ünlü mimar Richard Meier’in yanında çırak olarak çalışmasının ardınan 1970 yılında Cooper Union’dan mezun olmuştur, 1972 yılında ise Essex Üniversitesi’nin Karşılaştırmalı Çalışmalar Okulu’nda Mimarlık Tarihi ve Teorisi alanında yüksek lisans derecesi almıştır. Mimarlık kariyeri 1980’lerin sonuna doğru Milano’da başlamıştır. Kariyerine mimarlık teorisyeni ve profesörü olarak başlayan bu mimar, çeşitli kurumlarda da aktif olarak mimarlık eğitmeni olarak görev yapmıştır. Yale Üniversitesi, Pennsylvania Üniversitesi, Toronto Üniversitesi gibi birçok tanınmış okulda ders vermiştir. 2004 yılında Amerika Birleşik Devletleri tarafından Cultureconnect Programı kapsamında mimarlık için seçilen ilk kültür elçisi olmuştur.   

Daniel Libeskind, eşi Nina Libeskind ile birlikte 1989 yılında mimarlık stüdyosunu kurmuştur. Aynı yıl, Berlin’deki Yahudi Müzesi mimari proje yarışmasını, bu mimarın “Between The Lines” tasarımı kazanmıştır ve böylece uluslararası arenada ismini duyurmayı başarmıştır.  

Mimarın En Ünlü Tasarımları

Daniel Libeskind’in Başyapıtı: Berlin Yahudi Müzesi 

2001 yılında halka açılan Berlin Yahudi Müzesi, Almanya’daki Yahudilerin dördüncü yüzyıldan günümüze kadar sosyal, politik ve kültürel tarihini ilk kez savaş sonrası Almanya’da açık bir şekilde sunarak ve bütünleştirerek sergilemektedir.

Berlin Yahudi Müzesi iki binadan oluşmaktadır. Biri Barok Tarzda eski bir bina diğeri ise Daniel Libeskind tarafından yaratılan yeni, dekonstrüktivist tarzda bir binadır. İki binanın yer üstünde görünür bir bağlantısı yoktur. Yaklaşık 15.000 metrekare alandan oluşan yeni bina, bükülmüş bir zikzak şeklindedir ve sadece eski binadan bir yeraltı geçidi ile erişilebilir. Binanın dışı titanyum-çinko kaplama ile kaplanmıştır, dar pencereler, aslında eski bir Berlin haritasına dayanan görünüşte rahat ve uyumlu bir desen oluşturmaktadır. Binanın içi tamamen betonarme yapıdan oluşmaktadır. Boş alanlar ve çıkmazlar çok ince ışıkla aydınlatılmıştır. Bu aydınlatmanın nedeni, İkinci Dünya Savaşı sırasında Yahudilerin yaşadığı en karanlık dakikaların, kaçamama duygusunun ve her şeye rağmen içlerinde barındırdıkları umudun hissedilebilmesidir.

Daniel Libeskind, 2007 yılında, Berlin Yahudi Müzesi’nin teklifini tamamlamak için müzeye bir cam avlu tasarlamıştır. Bu alanı tasarlamasının amacı etkinlikler, müzik konserleri ve tiyatro gösterilerine ev sahipliği yapmaktır. Cam avlu, 670 metrekare alana sahiptir. Tasarımın kilit noktalarından biri, 1735 yılından kalma Barok tarzda inşa edilen Kollegienhaus binasını hem görsel hem de yapısal olarak barındırmanın iyi bir yolunu bulmaktır. Bu mimar,  bu noktayı da çok iyi bir şekilde tamamlamıştır.

Bu mimarın bir başka tasarımı olan “Akademi”, 2012 yılında, araştırma, öğrenme ve eğitim tesisi olarak kullanılmak ve müze ofisleri için daha fazla alan sağlamak üzere ek bir genişletme olarak müzenin yanına eklenmiştir.  

Bu tasarımın ödülleri:

  • 2010 – Buber-Rosenzweig Madalyası, DKR’den (Alman Hristiyan-Yahudi İşbirliği Toplulukları Koordinasyon Konseyi) 
  • 1999 – Alman Mimarlık Ödülü 
  • 1998 – 1998’in En İyileri-Art forumu International 

Dünya Ticaret Merkezi Master Planı 

New York’ta 2001 yılında yıkılan ikiz kuleler olarak bilinen Dünya Ticaret Merkezi bölgesinin yeniden projelendirilmesi için yapılan yarışmada, Libeskind’in tasarımı “Memory Foundations” komisyonu kazandı. 

Ana site planını tasarlarken bu mimar, 16 dönümlük arazinin yarısını Anıt ve Anıt Müzesi tarafından tanımlanan kamusal alana ayırırken, aynı zamanda sürdürülebilir, yüksek teknolojili ofis kuleleri için yerler de ayırarak manzarayı bütünleştirmeye ve dengelemeye çalışmıştır. Daniel Libeskind’in bu göz alıcı projesi bir çok ödül almıştır. 

Kuzey İmparatorluk Savaş Müzesi

Bu muhteşem müze İngiltere’nin Manchester ketinde bulunmaktadır. Bu müzenin tasarımı için 1997 yılında bir yarışma düzenlenmiştir ve kazanan Daniel Libeskind olmuştur. Ailesi 2. Dünya Savaşında çok acı çektiği için bu mimar savaş hissini anlayabilmektedir ve bu müzede de savaşın İngiliz ve İngiliz Milletler Topluluğu vatandaşlarının hayatlarını nasıl etkilediğini anlatmaya ve hissettirmeye çalışmıştır. Müze üç ana formdan oluşmaktadır: Toprak, hava ve su. Toprak, hava ve suyu temsil eden üç parçanın iç içe geçmesi binanın formunu oluşturmaktadır.  

2001 yılında tamamlanmasından bu yana, son 100 yılın en iyi ilk on İngiliz binasından biri seçilmiştir ve İngiltere’deki en büyük üç Büyük Ziyaretçi alan mekanlardan biri seçilmiştir. Tasarımın aldığı diğer ödüller: 

  • 2004 – RIBA Ödülü, Kuzey Batı İngiltere 
  • 2004 – Sıcak Daldırma Galvanizleme Ödülleri – Galvanizciler Derneği 
  • 2003 – Yılın Binası – İngiliz İnşaat Endüstrisi 
  • 2003 – Yılın Ziyaretçi Cazibesi, Kuzeybatı Turizm Kurulu 
  • 2003 – Archi Tech AV Ödülü En İyi Genel 

Four Seasons Dubai Water Canal Hotel 

Bu kulenin alışılmışın dışında olan formu, çevredeki parkın ve suyun ışığını, desenini ve rengini yansıtmasıdır. Kulenin altı kolu, ince bir oran ve insan ölçeği oluşturarak farklı yüksekliklerde doruğa ulaşmaktadır. Yüksek katlı formun geometrisi, cepheyi kesintiye uğratmadan özel balkonların gizlenebilmesi için ayrı bölgeler oluşturmaktadır. Bu yaklaşım, dış mekanlar için işlevsel ihtiyaçlara cevap verirken, aynı zamanda bir apartman tipiğini önlemektedir. 

Tamamlanan Bazı Projeleri

  • 1989–2001 Berlin Yahudi Müzesi – Berlin , Almanya 
  • 1995–1998 Felix Nussbaum Haus – Osnabrück , Almanya 
  • 1997–2001 Imperial War Museum North – Greater Manchester , İngiltere, Birleşik Krallık 
  • 1998–2008 Çağdaş Yahudi Müzesi – San Francisco, California, Amerika Birleşik Devletleri 
  • 2000–2008 Westside Alışveriş ve Eğlence Merkezi – Bern , İsviçre 
  • 2001–2003 Danimarka Yahudi Müzesi – Kopenhag , Danimarka 
  • 2003–2005 Tangent, Hyundai Development Corporation Genel Merkezi Cephesi – Seul , Güney Kore 
  • 2004–2005 Memoria e Luce, 9/11 Anıtı – Padua , İtalya 
  • 2004–2007 Berlin Yahudi Müzesi’ne Cam Avlu ilavesi – Berlin, Almanya 
  • 2004–2010 Büyük Kanal Meydanı, Büyük Kanal Tiyatrosu ve Ticari Kalkınma Projesi- Dublin , İrlanda 
  • 2001–2011 Askeri Tarih Müzesi – Dresden , Almanya 
  • 2014-2017 Kanada Soykırım Anıtı – Ottawa , Kanada 
  • 2011-2018 Zhang Zhidong Müzesi – Wuhan , Çin 
  • 2017-2018 MO Müzesi – Vilnius , Litvanya 
  • 2013-2019 Century Spire , Manila , Filipinler 
 Daniel Libeskind

Bizimle iletişime geçin

Diğer yazılarımız için tıklayın.

Dekonstrüktivizm hakkındaki yazımızı okumak için tıklayın

One thought on “Daniel Libeskind

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir