Türkiye’nin ilk kadın yüksek mimarı ve İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi’nin ilk kadın mezunlarından olmasıyla tanınan Münevver Belen Gözeler, bu yazımızda sizlerle.

Münevver Belen Gözeler

Münevver Belen Gözeler

Mimar Münevver Belen Gözeler, 1913 yılında İzmit’te hayata gözlerini açtı. İlk ve ortaöğretimi ardından 1926 yılında İstanbul Erenköy Kız Lisesi’ne başlayan Gözeler, buradaki yıllarında döneminde kendisi gibi meşhur bir mimar olan Leman Tomsu’yla sıkı bir dostluk kurdu. 1929 yılında Erenköy Kız Lisesini tamamladı ve aynı yıl yakın arkadaşı Tomsu ile birlikte İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi’ni kazandı. 1934 yılında akademiden başarı ile mezun olan Münevver Gözeler; 1940 yılında, bir mühendis olan kocası Mithat Gözeler ile evlenene kadar uzun seneler boyunca Leman Tomsu ile çalıştı.

İstanbul Şişli

Meslek Hayatı

Münevver Belen Gözeler, 1935’te İnşaat İşleri Bürosu’na atandı ve üç ay burada çalıştıktan sonra İstanbul İl Müdürlüğü’nde çalışmaya başladı. 1939 yılına kadar Bursa ve Kocaeli il müdürlüklerinde ve merkez ofisinde çalıştı. Emekliliğine kadar il müdürlüğünde çalışmaya devam etti.

Mütevazı ve yetenekli bir mimar olan Gözeler’in projeleri, çoğunlukla basit ama modern bir üslup kullanılarak karakterize edilmiş ve oluşturulmuştur. Maliye Bakanlığı’nın İstanbul Şişli’deki binası, zamanının ilkelerini başarıyla yansıtan bir projenin kayda değer bir örneği olarak görülmektedir. Buna ek olarak, Gözeler’in bir mimari yarışmada birincilik ödülüne layık görülen yapısı Bursa Halkevi, dikkat çekici bir avlu düzenine sahiptir. PTT binaları için oluşturduğu dört standart tasarım çeşidinden oluşan serisi, eserinin saf ve akılcı karakterini vurgular.

Mimarımız, Cumhuriyet’in ilk kadın mimarlardan biri olmasına rağmen kariyer geçmişi çok iyi belgelenmemekle beraber kariyeri boyunca memur olarak çalıştığı için mimari projeleri devlet görevlisi sıfatıyla tanımlanmıştır. Kendi projeleri olmasına rağmen çoğu çalışması isimsiz kalmıştır.

mimar

Mimari Projeleri

  • PTT binaları, Türkiye, 1935
  • Karamürsel Halkevi, Kocaeli, Türkiye, 1936 (Leman Tomsu ile beraber)
  • Gerede Halkevi, Bolu, Türkiye, 1937 (Leman Tomsu ile beraber)
  • Kayseri Halkevi, Kayseri, Türkiye, 1938 (Leman Tomsu ile beraber)
  • Bursa Halkevi, Bursa, Türkiye, 1938
  • Bir konut projesi, Ankara, Türkiye (Leman Tomsu ile beraber)
  • Maliye Bakanlığı’nın Şişli şube binası, İstanbul, Türkiye, 1946
  • Tuzla’da bir ev projesi, İstanbul, Türkiye, 1954
Bursa Halkevi, Bursa, Türkiye, 1938
PTT binası Türkiye, 1935
Maliye Bakanlığı’nın Şişli şube binası, İstanbul, Türkiye, 1946
Bir konut projesi, Ankara, Türkiye (Leman Tomsu ile beraber)
Karamürsel Halkevi, Kocaeli, Türkiye, 1936 (Leman Tomsu ile beraber)

Diğer yazılarımız için tıklayın.

Bize ulaşmak için tıklayın.

One thought on “Cumhuriyet Tarihinin İlklerinden: Münevver Belen Gözeler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir