İçindekiler

Bu yazıda genellikle tatil beldelerinde gördüğümüz, göze hoş gelen, şirin ve kullanışlı bir ev türü olan Bungalov Evleri inceleyeceğiz.

Bungalov Evler Hakkında Genel Bilgiler

Hintçedeki Bangala kelimesinden türeyen Bungalov’un İngilizcesi ”Bungalow” olup, ilk olarak on dokuzuncu yüzyılın ortalarında İngilizler tarafından Hindistan’a inşa edilmiştir.

Bungalov ev, sundurma ile örtülü verandası bulunan genellikle ahşaptan yapılmış, çoğu tek katlı ama zaman zaman bir buçuk katlı olarak da inşa edilebilen bir ev türüdür. Genellikle tatil beldelerinde bulunan Bungalov Evler; Karadeniz gibi yoğun ormanlık alana sahip olan bölgelerde de bulunur. Geçmiş yıllarda genellikle tekli olarak inşa edilen bu evler son zamanlarda büyük bir alana onlarca ev inşa edilerek otelcilik sektöründe tatil köyü gibi kullanılmaktadır. Yapı tarzı olarak alışılagelmiş bir tarzı olmamasından dolayı dikkat çeken Bungalov Evler, huzurlu ve sakin bir tatil tercih edecek olan insanlar için ideal bir seçim gibi görünüyor.

bungalov evler

Bungalov Evlerin Özellikleri

Yapılan bu ilk bungalov evler zemine alçak inşa edilmiş olup, geniş ve sarkıt sarkaçlarla korunan geniş sundurmalardan oluşuyordu. Sonrasında kullanılan malzemelerin değişmesi ve farklı bakış açılarıyla tasarlanan Bungalovlar, günümüzde daha modern ve şık bir hal aldı.

Basit mimari tasarımı, minimal dekorasyon ve genellikle doğal malzemelerden yapılan Bungalov tarzı evler her zaman ön sundurmalar ve alçak eğimli üçgen bir çatıdan oluşan bir tasarıma sahiptir.

Çok katlı yapılara göre daha geniş bir zemine oturur. Evin dış alanında balkon ya da veranda bulunması ve balkonda kirişlerin görünmesi bu tip evlerin öne çıkan özelliklerindendir. Bungalovların iç planı da diğer yapılara göre farklıdır. Büyük yatak odaları ve küçük oturma alanları yerine küçük yatak odaları ve büyük oturma alanları tercih edilir. Genellikle 26 metrekare olarak tasarlanan bungalov evlerin çoğunluğunun 4 metrekaresi banyo, 16 metrekaresi kullanım alanı ve 6 metrekaresi de balkona ayrılır.

Dış cephesinde çoğunlukla ahşap malzeme kullanılır. Bu şirin evleri diğer evlerden ayıran bir diğer özellik ise doğa ile daha uyumlu görünmeleridir. Ahşap ev olarak da anılan bu yapıların malzeme fiyatları ve diğer evlere göre daha az metrekareye sahip olmasından dolayı maliyeti daha uygundur.

Ahşap Bungalov Evlerinin birçok avantajı bulunmaktadır. Örneğini, içerisinde oksijen sirkülasyonunun sağlanması nedeniyle ahşap bungalov evler romatizma, astım gibi birçok hastalığı önler. Yapı malzemesi olarak beton kullanılmadığından dolayı daha uzun ömürlüdür. Ayrıca daha hızlı inşa edilmesi ve çoğu evin taşınabilir olması da evin insanlara sağladığı avantajlardandır.

Bungalov Evlerde kullanılan malzemeler coğrafi konuma göre değişiklik gösterebilir. Evlerin yapımında fıçı tahtası, sedir taşı, odun, ahşap, dekoratif bir biçimde kaplanmış taşlar, tuğla, alçı duvarlar veya kil kiremit kullanılabilir. Örneğin ormanlık bir alandaki evde ahşap tercih edilirken daha sıcak bir bölgede alçı duvarlar tercih edilebilir.

Bungalov Evleri satın almak veya kiralamak yerine kendimiz de inşa edebiliriz. İşin ehli bir ahşap ustasıyla beraber kısa sürede kendi zevkimize göre bir ev inşa etmek mümkün. Peki nasıl yapabiliriz?

Paslanmaz demir içerisinde zemine 50 cm gömülen ahşap direkler, ana taşıyıcı görevini üstlenir. Bu işlemden sonra zemine atılan beton ile bungalov evin temeli oluşturulur.

Bir bungalov evin en önemli noktalarından biri ise tabanına dolgulu beton atılan tuvalet kısmıdır. Hijyen ve sızdırmazlık açısından tabanı için fayans, duvarları içinse ahşap lambiri kullanarak inşa edebilirsiniz.

Türkiye’deki Bungalov Evler

Tabii ki ülkemizde de tatil için gidilebilecek Bungalov Evler var. Şimdi bunlardan birkaç tanesinden söz edeceğiz.

 1-) Sahil Bungalov Evleri- Sapanca, Sakarya

Sapanca Gölüne 50 m mesafedeki Sahil Bungalov, deluxe bungalov ve special bungalow olamak üzere 2 farklı alternatif barındırır. Odalarda klima, televizyon, duş, tuvalet gibi hizmetler de sağlanmaktadır. 

2-) Hayıtbükü Ahşap Evleri- Datça, Muğla

Datça’nın mükemmel koylarından biri olan Hayıtbükü, manzarası ve temiz denizi ile ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Hayıtbükü Ahşap Evleri 2010 yılının yaz aylarında hizmete açılmıştır . Hayıtbükü’ndeki bu bungalov otel kendine özgü taş ve ahşap bungalov evlerden oluşmaktadır.

3-) Tabiat Bungalows – Çamlıhemşin, Rize

Fırtına Deresi’nin yanı başında eşsiz güzellikte bir manzaraya sahip olan bu evler Karadeniz Bölgesi’nin önemli tatil yerlerinden biridir. Ayder Yaylası’na 15 km mesafede hizmet veren Tabiat Bungalows, o bölgede tercih edilen tatil yerlerinin başında geliyor. Sırf burada konaklamak için ülkenin dört bir yanından gelen misafirler de vardır.

Diğer yazılarımız için tıklayın.

Bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir