İçindekiler

Sacré Coeur Bazilikası Türkçe anlamıyla ”Kutsal Kalp Bazilikası” anlamına gelmektedir. Oldukça önemli ve değerli bir Hristiyan yerleşimi olan bu bazilika Fransa’nın eşsiz ve aşıklar şehri olan Paris’in Montmartre mahallesinde yer almaktadır. Çoğumuzun bildiği üzere dünyanın en güzel ülkelerinden biri olma özelliğini taşıyan Fransa’nın çok fazla eser ve yapıtı vardır. Bu yazımda bahsettiğim Sacré Coeur Bazilikası ise 2006 yılında on milyon ziyaretçi ile Notre Dame Katadreli’nden sonra Fransa’da en çok ziyaret edilen, gezilip görülen anıttır.

Sacré Coeur Bazilikası

Paris’in ”Ressamlar Tepesi ” Montmartre’de oldukça güzel, zarif tıpkı bir kuğu gibi görülen, örnek gösterilen Sacré Coeur Bazilikası şehirdeki en önemli tarihi ve dini yapısıdır. 20. yüzyılın başlarında açılmış olan bu eşsiz yapı kentin elbette en eski yapılarından sayılmaz lakin hiç kuşkusuz en görkemli ve etkileyici yapılarından biridir. Şehri ziyaret eden hemen her turistin tur programında olan ayrıca Montmartre Tepesi gibi oldukça yüksek bir noktada bulunan Sacré Coeur Bazilikası benzersiz Paris manzarası bir yana eşsiz ve son derece özgün mimarisiyle ziyaretçileri adeta kendisine hayran bırakmaktadır.

Sacré Coeur Hakkında İlginç Bilgiler

Sacré Coeur Bazilikası’nın aslında birkaç takma ismi vardır. Bunlara gelecek olursak; dillere destan bembeyaz rengi ve kubbeleri ile adeta bir pastayı anımsattığı için ”düğün pastası”, yapımı sırasında işlenen ve kullanılan taşların özelliği sebebiyle her yağmur yağışında kendi kendini temizlemesinden ötürü ” kendi kendisini temizleyen kilise” ve benzeri takma sıfatlarla, isimlerle anılmaktadır.

Bazilika’nın Temizliği

Bazilikanın yapım ve inşasında en temel yapı malzemesi olarak kalker taşı kullanılmıştır. Bu kalker taşı ise yağmur suyuyla kimyasal bir tepkimeye girerek bir çeşit çamaşır suyu görevi üstlenen ”kalsit” maddesi salgılamaktadır. Bu sebebiyetle kilise her yağmur yağdığında çamaşır suyuyla temizlenmektedir. Bu sayede kilise yaşına rağmen fazlasıyla beyaz ve tertemiz görünüyor bu da yapının dinamiğini ve güzelliğini koruması açısından oldukça önemli bir konudur.

Bazilika’nın Tarihi

Fransızlar’ın tarihinde son derece acı veren olay 1870 ve 1871 seneleri arasında süregelen Fransa-Prusya Savaşı’dır. Savaşın başlangıç zamanlarında Parisli iki Katolik iş adamı Alexandre Legentil ve Hubert Lohault de Fleury İsa’nın kutsal ve eşsiz kalbine adanmış bir kilise yaptırmaya karar verip bunun üstüne yemin etmişlerdir. İki iş adamının da fazlasıyla şanslı oldukları söylenir çünkü her ikisi de savaşın biterek kilisenin yapımına başlanıldığını görmüşlerdir.

Paris Başpiskoposu Guibert’in yeni başlatılan bir yarışmayı kazanan o zamanın ünlü mimarı Paul Abadie’ye kilisenin tasarımı yetkisini vermesiyle 1875 yılında bu Roma-Bizans stili kilisenin inşaatı da başlar ve 1914 yılında da tamamlanır.Lakin Sacré Coeur Bazilikası 1919 yılında ilk başta kilise olarak açılır. Bir yandan ise Mimar Paul Abadie’nin kilise tamamlanamadan hayata gözlerini yummuş, vefat etmiştir. Fransa–Prusya savaşında hayatını kaybeden 58 bin askere ve İsa’nın kutsal yüreğine adanan kilise aynı zamanda Fransızlar için “umut” ve “iyileşme“yi simgeler.

Kilisenin daha da mazi tarihi ise biraz mitolojik bir öyküye sahiptir. 3. yüzyılda Hristiyanlar’ın işkence gördüğü zaman diliminde Dennis adlı bir piskopos boynundan vurulmuş ancak piskopos kopan kafasını kucağına alıp Paris’in kuzeyine doğru vaazlar vererek ilerlemeye devam etmiş ve sonucunda bugün Sacré Coeur Bazilikası’nın olduğu yerde hayata veda etmiştir. Kiliseye “kutsal yürek ,kutsal kalp” adı verilmesinde bu olayın da fazlasıyla payı olduğu söylenmektedir.

Sacré Coeur Bazilikası Bölümleri

Bazilika’nın Cephesi ve Dış Mimarisi

Kilise beyaz kalker taşlarından meydana gelmiştir. Roma-Bizans stili bir mimarisinin oluşu da zarafetine zarafet katan bir diğer niteliğidir. Kilisenin girişi kemerli ve üç sütundan oluşmaktadır. Joan D’arc, Aziz Louis ve onların üzerinde de İsa’nın heykelleri bulunmaktadır.

Bazilika’nın İç Dekorasyonu

Sacré Coeur Bazilikası kendini diğer kilise ve katedrallerden fazlasıyla ayıran (özgün), son derece aydınlık ve ferah bir iç dekorasyona sahiptir. Bu ferah ve oldukça geniş iç mekanın dekorasyonun en önemli ve özel kısmı zengin mozaikleridir. Bunların en önemlisi de dünyanın en büyük mozaiği olan Oliver Merson , R. Martin ve Marcel Magne yapımı “Great Mosaic of Christ in Majesty“dir. İsa’nın beyazlar içinde göğe çıkışını adeta resmeden mozaikte kiliseye ”kutsal yürek” ismini verdiren kalp ise altın işlemelidir. Sacré Coeur Bazilikası’nda görülebilecek birkaç eser daha vardır ki bunlar : ”Bakire Meryem ve Bebeği” , ”Fernand Léger’in Vitrayları”dır.

Bazilika’nın Kubbesi

Bazilika’nın kubbesi kabul etmek gerekir ki çok değişik, ilgi çekici bir yapıya sahip değildir. Hatta aksine oldukça yorucu 300 basamaklı bir merdivene sahiptir. Ancak burayı eşsiz kılan özellik o 300 basamağı aştığınızda en doruk noktaya ulaştığınızda özellikle de açık havalarda güzeller güzeli Paris’in adeta ayaklarınızın altına serilmesidir.

300 basamaklı merdivenden bir kesit

Bazilika’nın Çan Kulesi

1904 yılında Lucian Magne tarafından yapılan 77 metrelik Çan Kulesi bazilikaya eklenmiştir. 18,5 ton ağırlığındaki Savoy Çanı dünyanın en ağır çanı olma unvanını üzerinde taşımaktadır.

Bazilika’nın Bodrum Katı (Kripta)

Kilisenin altında Katolik rahip ve azizlerin mezarları bulunmaktadır. Ayrıca kutsal olduğuna inanılan ve öyle kabul görmüş emanetler de yer almaktadır. Bu emanetler ziyaretçilere açıktır. Şapelde aynı zamanda bir vazo içerisinde kilisenin yapımına destek veren ,çaba harcayan iş adamlarından Alexandre Legentile’nin kalbi de bulunmaktadır

Sacré Coeur Bazilikası Giriş Ücretleri

Güncel olarak halen kilise görevi üstlenmesinden ötürü ücretsiz olarak ziyaret edilebilmektedir. Yaş ve din gözetmeksizin her kesimden insan bu kiliseye gelip ücretsiz olarak ziyaret edebilmektedir. Ancak kilisenin kubbesine çıkış için küçük bir rakam ödenmesi gerekmektedir.

.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir