Ordos Müzesi

Ordos Kenti, Çin Halk Cumhuriyeti sınırları içinde, İç Moğolistan özerk bölgesinde bulunan Gobi Çölü’nün bozkırlarında bulunmaktadır. Bugün inceleyeceğimiz yapı olan Ordos Müzesi ise Ordos Kenti’nin yakınlarındaki Kangbashi Bölgesi’nde, Ordos Bölgesi’nin tarihi ile İç Moğolistan’ın kültür ve geleneklerine odaklanmak üzere inşa edilmiştir. İnşa edilen bu müzenin tasarımı ise Çinli mimar Ma Yansong’un kurduğu MAD Architects firmasına aittir.

İç Moğolistan bölgesi olarak da bilinen Ordos, beklenilenin aksine yüksek konut fiyatları nedeniyle Çin’in en büyük hayalet kenti olma özelliğini taşımaktadır. Ancak şehre inşa edilen yapılar hem teknik özellikleri hem de gösterişli silüetleri nedeniyle yıl içerisinde pek çok ziyaretçi ağırlamaktadır. Bu yapıtlardan biri de dünyanın en ikonik yapılarından biri olmayı başaran Ordos Müzesidir.

Gerek formu gerekse dokusuyla çölle uyum içinde bir duruş sergilemekte olan müze, kumul benzeri eğimli bir tepenin üzerine inşa edilmiştir. 2008 ile 2011 yılları arasında inşa edilen yapı; alışılagelmiş mimari formlardan uzak bir görüntü sergileyen, doğal, düzensiz ve akışkan görünümlü parlak metal panellerden oluşmuş bronz renkli bir kabuk ile sarılıdır. Bu kabuk, yapının tamamını sararak yapıya kompakt bir görünüm kazandırmasının yanı sıra yapının zorlu kış şartlarına ve kum fırtınalarına karşı dayanabilmesinde de önemli bir rol üstlenmektedir.

40 metre yüksekliğe sahip müze, tavanında bulunan camlar sayesinde yukarıdan ışık alan havadar bir mağara görünümüne sahiptir. Aynı zamanda burada bulunan panjurlar arasındaki havalandırma kapakçıkları sayesindeyse iç mekanda natürel havalandırma sağlanmaktadır.

 Binanın girişi, kentsel mekan konseptiyle tasarlanan galeriler ve sergi alanları arasında bir boşluk teşkil etmektedir. Boşluğun ayırdığı alanlar arasındaki ulaşım ise köprüler ile sağlanmaktadır.

Katlarda bulunan yollardaki yönlendirmelerin ışık ve gölge geçişleri ile düzenlenmiş olması, iç mekandaki fütürist mimari atmosferini kuvvetlendirir nitelikte bir detay olarak göze çarpmaktadır.

Toplam 27.760 metre karelik bir alan üzerine yerleşmiş olan müzede, organik ve kavisli bronz rengi dış kaplamanın içinde siyah beyaz bir renk paleti tercih edilmiştir. Bununla birlikte dışarıdan görülen statik yapısının aksine iç mekanda oldukça dinamik, eğlenceli ve kullanışlı bir sergi alanı ziyaretçileri beklemektedir.

Ordos Müzesinin İçerisinde lobi ve sergi alanları dışında; konferans salonu, etkinlik alanları ve ofisler de bulunduran müze, sıra dışı mimarisi ve ilgi çeken formuyla meraklı ziyaretçiler tarafından keşfedilmeyi beklemektedir.  

Daha fazla yazı için buraya tıklayın

Bizimle iletişime geçin.

One thought on “Ordos Müzesi: Çöl Ortasında Fütürist Bir Yapı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir