Angkor Vat Tapınağı, Kamboçya’da bulunan önemli bir tarihi tapınaktır. Dünyanın en büyük dini yapısıdır. Adının anlamı ”tapınaklar şehri”dir.
1115-1145 yılları arasında Antik Angkor şehrinde, Kral II. Suryavarman’ın isteği üzerine yapılmıştır. Tapınak, Tanrı Vişnu’ya ithaf edilmiştir. Ülkenin önemli sembollerinden olup ülke bayrağının üzerinde de simgesi bulunmaktadır.
Angkor, Khmer krallığının başkentidir ve gücü simgelemektedir. 1177 yıllarında düşmanlar tarafından talan edilen tapınak, daha sonra 7. Jayavarman tarafından tamir edilerek bugünkü görünümüne kavuşmuştur.
İlk yapıldığında bir Hindu tapınağıyken 13. yüzyılda Budist tapınağı olarak kullanılmaya başlanmıştır. 14. yüzyılda Khmer Krallığının başkentinin başka bir yere taşınmasıyla terk edilen Angkor Vat Tapınağı’nın etrafı bitkilerle bezenmiştir. Tapınağın etrafının hendeklerle çevirili oluşu, bir kale görevi üstlendiğini gösterir.
Tapınak, 1858 yılında doğa bilimci Henri Mouhot tarafından yeniden keşfedilmiştir. Bitkiler 20. yüzyılda temizlenmiş ve tapınak koruma altına alınmıştır. 1992 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirasları Listesi’ne eklenmiştir.
Burası Süleyman Peygamber’in tapınağına rakip olabilir. Şimdiye kadar gördüğümüz en güzel yapılardan birisi burası. Romalıların ve Yunanlıların bıraktıkları her şeyden daha heybetli. Ancak bölge insanının içinde bulunduğu barbarlıklar üzücü bir karşıtlık oluşturuyor.
Henri Mouhot
Angkor Vat Tapınağı’nın Özellikleri
Angkor Vat Tapınağı, tanrıların üzerinde yaşadığına inanılan Meru Dağı üzerinde yer almaktadır. Siem Reap şehrinin 5,5 kilometre kuzeyinde bulunmaktadır.
En önemli Khmer mimarisi öğelerinden dağ biçimli kubbeleri ve galerili (balkon) avlusunu bulundurmaktadır. Bu kubbeler Meru Dağında yaşayan tanrıları simgelemek için eklenmişlerdir. Tapınak şehirden daha yüksekte bulunmaktadır ve 1.6 milyon metrekarelik bir alanı kaplamaktadır. Tapınağın çevresinde 3.6 km uzunluğa denk gelen kalın duvarlar ve hendekler bulunmaktadır. Üç galeriden oluşan tapınağın ana galerisi en yüksek kısımda bulunmaktadır. Bu üç galerinin Vişnu, Brahma ve krala ithaf edildiği düşünülmektedir.
Yapının temel malzemesi kumtaşıdır. Kumtaşı dışında kırmızı kilden taşlarda bulunmaktadır. Tapınağın dört bir köşesinde birer küçük, ortasında büyük kubbe bulunmaktadır. Tapınak batı yönüne bakmaktadır. Tapınağın birçok yerinde taştan heykeller, Hint mitolojisinden önemli sahneler, figürler, yazıtlar ve kabartmalar bulunmaktadır. Yapımı 30 sene sürmüş olup ayrıca inşaatında yüzlerce kişi çalışmıştır fakat hiçbir zaman tamamlanamamıştır. Bu yapı Klasik dönem Khmer Mimarisinin önemli bir örneği olup Angkor Vat tarzı diye bir mimari tarz bile oluşturmuştur.
Tapınağın restorasyonundan sorumlu Maurice Glaize, yapıdaki tüm unsurların muhteşem bir denge ve düzen içinde kullanıldığını ve güç, uyum ve tarzın çok başarılı bir biçimde harmanladığını söylemiştir.
Yapının boyutlarını ve yerleşiminin inceleyen tarihçi Eleanor Mannikka, 2. Suryavarman’ın döneminde gelen huzur ortamının yapıda temsil edildiğini söylemiştir. Günümüzde Ankor Vat düzenli olarak restore edilerek korunmaktadır.
- The Interlace
- The Fosun Foundation
- Dynamic Tower: Dönen Gökdelen
- Müze Gazhane
- Mimari Tasarımda Çevre Analizleri
Diğer yazılarımız için tıklayınız.
Bize ulaşın!
One thought on “Angkor Vat Tapınağı”