Hayatı

Nevzat Sayın, Türk mimar ve yazardır. 1954 yılında Hatay Dörtyol’da doğmuştur. İzmir Atatürk lisesinden sonra 1974-1978 yılları arasında Ege Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Mimarlık Bölümüne başlamıştır. Yüksek lisansa da Ege Üniversitesinde başlamış ancak tamamlamamıştır.

Nevzat Sayın

Dünyayı değiştirme isteğiydi mimar olma kararımın en önemli etkisi. Devrimin ‘uzak ihtimal’ olduğunu anlayınca mimar olmaya karar verdim. Mimarlar hep ‘yeni’ bir şey yapmaya programlanırlar. Yapılan ne kadar yenidir tartışılır olsa bile, eğitimin doğrultusu budur. Bu doğrultu hep baştan başlama isteği oluşturur. Baştan başlama isteği de çözümlerden değil, sorunlardan yola çıkmanızı fısıldar kulağınıza. Elbette başlamadan ve içinde olmadan bu özelliklerini bilemezsiniz. Ancak ne olduğunu anlayacak kadar içinde olduğunuzda fark edilir olur.

Nevzat Sayın

Nevzat Sayın, 1980-1984 yılları arasında okuldan sonra, Cengiz Bektaş ile çalışmış daha sonra (1985’ten itibaren) kendi mimarlık atölyesinde çalışmalarına devam etmiştir. Bursa Uludağ Üniversitesi ile Yıldız Teknik Üniversitesi’nde proje stüdyosu yöneticiliği yapmıştır. Bilgi Üniversitesi mimarlık yüksek lisans programının kurucu üyesidir. Bazı dergilerde ve gazetelerde mimarlık üzerine yazılar yazmıştır. Sayın, ”Düşünceler İşler” 2004 -2018 kitabını 2019 yılında yayınlamıştır.

Nevzat Sayın, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Bursa Uludağ Üniversitesi, Ankara Ortadoğu Teknik Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi mimarlık fakültelerinde proje jürilerine katılmıştır. 199 yılında Bursa Uludağ Üniversitesinde konuk öğretim görevlisi olarak 7. Sömestr Proje Grubu’nu yönetmiştir.

1999’da Bilgi Üniversitesi’nin yaz okulunda  İhsan Bilgin ve Han Tümertekin ile birlikte mimarlık çalışmasını yürütmüştür. Çeşitli mimarlık ve fotoğraf sergilerine katılım göstermiştir. Ürgüp -“Yeraltında Bir Boşluk” (1990), Gön Deri Fabrikası 1 (1992), Gön Deri Fabrikası 2 (1996), Tekirdağ/Saray “Boşluktaki Beyaz Ev” (1998) projeleri ile Mimarlar Odası ödülleri almıştır. Ağa Han Mimarlık Ödülleri’ne 2 defa aday gösterilmiştir. Birçok proje yarışmasında derece almıştır.

Mimarlık Hakkındaki Görüşleri

Nevzat Sayın, kendisini sorulan ”mimari tarzınız nedir?” sorusunu şöyle cevaplamıştır: Tarzım yok. Mimarlık anlayışım ise, basit, sade, kolay anlaşılır ve herkes için ‘iyi’ olanı bulmak ve yapmak. Çözümden değil de sorundan yola çıkıyorsanız bir tarzınızın olması beklenemez. Her konu kendi özgün koşullarına, bu koşulların belirlediği sorunlara ve bu sorunların talep ettiği çözüm seçeneklerine sahip olma potansiyeli taşır. Bütün mesele bu potansiyeli kinetik bir duruma geçirmek olarak kabul edilebilir. Her seferinde yeniden ve en baştan başlayabilme içtenliğini gösterebilmek önemlidir. Kuşkusuz nasıl biriyseniz öyle bir çözüm öneriniz de olacaktır. Bizim tercihimiz her zaman ve herkes için olanı bulup çıkarmaktır. İyi mimar her yerde iyidir.

Sayın, mimarlık eğitiminin Türkiye’de olması gerektiği gibi olmadığını oldurmak için arkadaşlarıyla elinden geleni yaptığını dile getirmiştir. Meraklı, açık, çalışkan, dünyadan haberi olan, cesur, konuşkan ve iyi mimarlar yetişmesini istediğini de eklemiştir.

Proje Ödülleri

  • ArkiPARC Gayrimenkul Ödülü, Konut – Yeni Gelişme Kategorisi Ödülü, (Evidea Konutları, 2008)
  • ArkiPARC Gayrimenkul Ödülü, Finalist, (Tepe Narcity Konut Yerleşkesi, 2008)
  • ArkiPARC Gayrimenkul Ödülü, Kamusal Proje Kategorisi Ödülü, (Santralistanbul Kültür ve Eğitim Merkezi Yerleşkesi, 2008)
  • Ulusal Mimarlık Ödülleri, Yapı Dalı – Başarı Ödülü, (Tekirdağ’da Ev, 1998)
  • Ulusal Mimarlık Ödülleri, Yapı Dalı – Başarı Ödülü, (Gön II. Bina, 1996)
  • Ulusal Mimarlık Ödülleri, Yapı Dalı – Başarı Ödülü, (Gön I. Bina, 1992)

Diğer yazılarımız için tıklayınız.

Bize ulaşın!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir