İçindekiler

Ev Dekorasyon Stilleri

Bir evin en önemli noktalarından biri iç dekorasyonudur. Evimizin dekorasyonu; evi sevmemizle, evin içinde keyif almamızla ve günlük yaşantımızdaki enerjimizle doğrudan bağlantılıdır. Günümüzde bir evi dekore etmenin farklı tarzları vardır. Herkes evini kendi tarzına göre dekore etmek ister. Evi dekore etmeden önce karar verilmesi gereken ilk ve en önemli şey, evin kendi tarzımızı ve zevkimizi yansıtmasıdır. Evin, kişinin kendi ruhunu yansıtması da önemli noktalardan biridir. Evin iç tasarımını yapmak ayrıntılı ve dikkat edilmesi gereken bir iştir. 

Ev Dekorasyon Stilleri
Geleneksel Tarzda Ev Dekorasyonu

Herkesin tarzları, kafa yapısı ve hayattaki önceliği nasıl farklıysa, yaşam alanları olan evlerinin tasarım şekli de farklıdır. Üstelik en basitinden bir insanın kıyafet tarzı ve seçimleri nasıl değişebiliyorsa zamanla evinin iç tasarımıyla alakalı zevkleri de değişebilir. Fakat evin iç tasarımını değiştirmek zor ve zahmetli bir iş olduğundan ev tasarımında en başından titiz ve dikkatli bir seçim yapılmalıdır. Tasarımda ön planda olacak renkten, seçilen mobilyaların tarzına kadar birçok etmen o evin içinde konforlu ve rahat zaman geçirilmesini etkiler. 

Farklı zevklere göre herkesin kendisine hitap eden ev dekorasyon stilleri vardır. Bu yazımızda birbirinden farklı ev dekorasyon stillerini inceleyeceğiz.  

Modern Ev Dekorasyonu 

Ev dekorasyon stillerinden biri Modern stildir. Modern stil 1990’lı yıllardan günümüze kadarki uzun süreci kapsayan bir tarzdır. Geçmişe kıyasla günümüzün çok sevilen ve çok tercih edilen dekorasyon fikirlerinden biridir. Modern stilin en temel özelliği sade ve pratik bir atmosfer yaratmasıdır. Keskin, temiz, yalın ve akıcı hatlardan oluşmaktadır. Mobilyalarda ve ana görünümde genellikle tek renk veya belirli renk tonları ön planda tutulur. Bej tonları, yumuşak renkler, açık tonlar ve griler bu stilin renk paletini oluşturan ana renklerdir. Duvarlarda ve döşemelerde ise vurgu yapmak ve öne çıkarmak için parlak renkler tercih edilir. Bu stilin özellikle küçük alanlarda uygulanması daha faydalıdır çünkü tarzı sayesinde küçük alanları bile büyük gösterebilir.  

Mobilya ve aksesuar seçimine gelirsek, yalın ve ikonik mobilyalar ön plandadır, genellikle gri- beyaz tonlarında mobilyalar kullanılır. Cam ve ahşap bir arada kullanılarak tarz sahibi ve çarpıcı bir görünüm oluşturulur. Aksesuarlarda ise çok dikkatli davranılmalıdır çünkü modern stilin önceliği gösterişli ve lüks bir ortam değil, konforlu bir ortamdır. Metal, sade ve minimal aksesuarlar bu stilin göz bebeğidir. Aksesuarlarda aşırıya kaçmamak çok önemlidir, fonksiyonel objeler dengeli bir şekilde kullanılır ve böylece sade ama modern bir görünüm oluşturulur. Modern ev stilinde duvarlardaki boş alanlar için tablolar sıkça tercih edilmektedir.  

Bohem Tarzı Ev Dekorasyonu 

Ev dekorasyon stillerinden belki de en renkli olanı budur. Fransızca kökenli ‘bohem’ sözcüğü “yarınını düşünmeden günü gününe tasasız, derbeder bir yaşayışı olan” şeklinde tanımlanır. Capcanlı renkler, aksesuarlar bu tarzın vazgeçilmezidir. Genellikle sıcak toprak renkleri tercih edilse de bir o kadar da rengarenk görünen bohem tarzı ev vardır. Her bohem tarzı ev bir diğerinden farklı ve aynı zamanda birbirinin aynısıdır.  

Bu tarzın en önemli kuralı beyaz renk kullanmamaktadır. Farklı renkleri birbiriyle kombinleyebilmek çok önemlidir çünkü bu tarzın güzel görünmesinin sırrı sıcak renkleri ve birbirinden farklı desenleri doğru şekilde birleştirmekte yatmaktadır. Bohem tarz, evin içinde neşeli, renkli, pozitif enerji saçan bir atmosfer sağlar. Vintage mobilyalar ve özellikle değişik kilimler bu akımın vazgeçilmezidir. 

Minimalist Tarz Ev Dekorasyonu 

Ev dekorasyon stillerinden “Az Çoktur” felsefesinin mimari stillerdeki karşılığıdır. Bohem tarzın tam zıttı, Modern tarzın basitleştirilmiş halidir. Minimalist stilde beyaz, siyah veya gri tonları kullanılır. Renkler arasında yumuşak geçişler görürüz. Duvarlarda, mobilyalarda, tabanlarda genellikle beyaz renkler veya beyaza yakın tonlar tercih edilir. Mobilyalara gelirsek, Modern tarzdaki gibi rahat ve konforlu olması çok önemlidir. Gösterişten uzak durulmalıdır. Basit ve akıcı parçalar tercih edilmelidir. 

Bu tarzın en önemli özelliklerinden biri de işlevselliktir. İşlevi olmayan hiçbir parçaya odanın içinde yer verilmez bundan dolayı da odanın içinde çok fazla boş alan olur ve bu görünüş minimalist tarzı tamamlayan bir unsurdur. Bu tarzı modern tarzdan ayıran bir diğer özellik ise parlak renklerin vurgu yapılmak için bile olsa kullanılmamasıdır.

Endüstriyel Tarz Ev Dekorasyonu  

Ev dekorasyon stillerinden bir diğeri Endüstriyel tarzdır. 1990’lı yıllarda popüler hale gelen bu akım; depodan, fabrikadan ve sanayi yapılarından ilham alarak şekillenmiş bir iç mimari stilidir. Diğer mimari stillere göre daha farklıdır. Alışılmışın dışındaki özellikleriyle mimari stillerin arasında farklılığını korur. Endüstriyel tarz, kusurların güzelliği veya kusurların kusursuzluğu olarak da tanımlanabilir. Bunun nedeni boyanmamış tuğla, açıkta kalan tesisat boruları, beton ve taş döşeme, çoğunlukla bakır, demir gibi soğuk metallerin dış görünüşte olmasıdır. Endüstriyel tarzda eski ahşap yapılar, deri koltuklar ve metalle kaplanan sarkan ışıklar da sıkça kullanılmaktadır.  

Loft tarzı yüksek tavanlarla birlikte ortama bitmemişlik hissi ve soğuk bir ortam özelliği kazandırılır. Renk tercihlerinde ise koyu tonlar ön plandadır. Mobilyaların sade, seyrek ve konforlu olması çok önemlidir. İç tasarımı tamamlamak için gri, kırmızı, beyaz ve koyu tonları tercih eden bu tarzda, farklı bir renk çizgisi oluşturmak için de bir iki tane soyut resim veya tablo kullanmak uygun olacaktır. 

Çağdaş Ev Dekorasyonu 

Ev dekorasyon stillerinden biri de Çağdaş Ev dekorasyonudur. Yazımızın başında bahsettiğimiz Modern Tarzla benzerlik gösteren ve hatta çoğu zaman karıştırılan bir stil olan Çağdaş stil hakkında konuşalım. Çağdaş stil, belirli kalıpları olmayan, sürekli güncelleyen bir tarzdır. Bunun nedeni sürekli değişen günümüzün modasıyla bağdaşmasıdır. 

Basitlik ve sadelik bu tarzda ön plandadır. Yumuşak, kıvrımlı hatlardan mobilyalar Çağdaş stile birebir uygundur. Kıvrımlı hatlardan oluşan mobilyalar, Modern stildeki keskin ve köşeli hatlara zıtlık oluşturmaktadır. Renk konusunda ise Çağdaş stil pek alışılmışın dışında değildir. Çoğunlukla siyah ve beyaz, vurgular için de doğal tonlar tercih edilir. Aksesuar konusunda da aşırıya kaçılmaz, dolu bir ortam yerine boş mekanlar da bu stilin vazgeçilmezidir.  

Geleneksel Tarzda Ev Dekorasyonu

Ev dekorasyon stillerinden bir diğeri de Geleneksel tarzdır. Geleneksel dekorasyon; antikalar, klasik sanat eserleri, tarihsel değeri olan iç tasarım öğelerini sevenler için kuşkusuz tercih edebilecekleri bir stildir. İncelemekte olduğumuz ev dekorasyon stillerinden belki de en zahmetli olanı ve bir o kadar da ortamı zengin ve lüks gösteren bir tarzdır geleneksel tarz.

Kimine göre bu tarz “modası geçmiş” olarak tanımlanmaktadır. Bu akım, Avrupa sanat tarzına dayanmaktadır. Bu stilde kullanılan her bir parça ve dikkat edilen en ufak detay bile geleneksel tarza sahip olan insanlar için çok kıymetlidir. Zarafetin temsilcisi olan bu akımda en dikkat edilmesi gereken hususlar; geleneksel motiflerle süslü kilim ve halılar, ince işçilikle işlemeli mobilyalar, yoğun ahşap tonlarıdır. 

Geleneksel stilde renk konusuna dikkat edecek olursak genellikle birbiriyle uyumlu ve birbirini tamamlayan renkler kullanıldığını görürüz. Ana renk olarak kahverengi, krem, bej tonları ve mat renkler; tamamlayıcı renkler olarak ise kırmızı, yeşil ve mavinin yoğun olarak kullanıldığını söyleyebiliriz. Ağır ve görkemli mobilyalarda simetri çok önemlidir bu yüzden kullanılan aksesuarların veya mobilyaların iki tane olması çok önemlidir.

Bu akımın vazgeçilmez ögelerinden biri de aksesuarların fazlalığıdır. Kenarları oymalı ayna ve tablolar, ahşap cilalı sehpalar, vitrinler, şamdanlar, avize, vazo, dekoratif yastık, eskimiş ahşap mobilya ve dekorlar kullanılması buna örnek gösterilebilir. Geleneksel tarz evlerde genellikle koyu renkte şömine bulunur. Şöminenin üstü porselen heykel veya aksesuarlarla süslenebilir.  

Ne tarzda dekore edilmiş olunursa olunsun, evin içini tamamlayan en önemli iki unsur halı ve perdedir. Geleneksel tarzda ise bu unsurlar ortamı tamamlamaktan ziyade, ortama geleneksel kimlik kazandıran faktörlerdir. Çeşitli desenler ve dokular içeren kadife, ipek ve saten kumaşlar, perdelerden ziyade koltuk işlemesinde bile kullanılabilmektedir. Gösterişli desenlerde dokunmuş geleneksel halılar ise ortamın olmazsa olmazıdır. Tüm bu faktörler göz önüne alındığında ortam karanlık, katmanlı ve boyutlu görünmektedir. 

Eklektik Tarz Ev Dekorasyonu 

Ev dekorasyon stillerinden bir diğeri de eklektik tarzdır. Bu tarzın genel amacı: farklı renk, desen, parça stil, doku ve en önemlisi farklı döneme ait parçaların dengeli birleşimi ve uyumudur. Yaratıcılığa çok açık bir tarzdır. Kişinin kendi yaratıcılık becerilerini kullanmasına ve böylece de farklı renk kombinlerine olanak sağlar. Bu tarzı kullanarak farklı dönem kültürlerini bir araya getirebiliriz. 

Bu stilde ortamın ana rengi seçilir ve bu renk diğer ögeleri birleştirir ve güzel durmasını sağlar. Fakat abartılı renk veya aksesuar kullanımı olursa abartı durabilir ve bu da tarzın dışına çıkmayı sağlayabilir. Eklektik tarzda en önemli unsurlardan biri de şekil ve desen uyumudur. Seçilen parçalar ne kadar farklı olursa olsun bir araya gelince uyumlu olması sağlanmalıdır. Ayrıca Eklektik tarzda rengarenk tablolar ve kitaplar da ortamı tamamlayan faktörlerden biridir. 

İskandinav Tarzı Ev Dekorasyonu 

Ev dekorasyon stillerinden biri olan İskandinav stili, adından da anlaşılacağı üzere Finlandiya, Danimarka ve Norveç gibi İskandinav ülkelerinden doğmuştur. Bu ülkelerde iklim stabil olmadığından bu mimari stil de iklime göre değişiklik göstermektedir. En basitinden hava soğuk olduğunda yapay hayvan postu halı kullanılırken, daha sıcak havalarda ince bir kilim tercih edilmektedir. 

Temelde minimalist ve modern stillere dayanan bu akımın yelpazesi çok geniş ve zengindir. Bu stil çerçevesinde ortamın aydınlık olması ve doğal ışığa gösterilen önemden ötürü büyük camlar kullanılır. Camlara bazen ince perde takılırken, çoğu zaman perdeye gereksinim duyulmaz.  Ana renk olarak beyaz, bazen de gri tonları tercih edilen bu akımda düz hatlar, zarif ve sade geçişler görebiliriz. Beyazın ferahlığı ve ortamı büyük göstermesi, büyük camlarla birleşince ferah ve geniş bir ortam oluşur.

İskandinav tarzda, mobilya ve aksesuar seçimi ise titizlikle yapılır. İşlevselliğin yanı sıra fonksiyonel aksesuarlar tercih edilir. Ahşap veya beyaz mobilyalar ise bu akımın olmazsa olmazıdır. Duvarlarda siyah tablolar, odanın sadeliğini ve şıklığını ön plana çıkarmak için kullanılabilir. Canlı renkleri tercih etmeyen bu akımın beyazdan farklı bir vurgu rengine ihtiyacı varsa kesinlikle siyahı tercih eder. 

Rustik Tarzda Ev Dekorasyonu 

Ev dekorasyon stillerinden biri de Rustik Stildir. Rustik kelime anlamı olarak sözlükte ‘köy evi veya köy görünüşü veren’ olarak tanımlanıyor. Orman kulübesinden ilham alarak oluşturulmuş olan bu tarz, kırsal hayatı çağrıştırıyor. Doğadan esinlenen bu dekorasyon tarzı, doğallığın ve rahatlığın simgesi durumunda olduğundan, yoğun iş ve şehir hayatının karamsar yapısından ve stresinden uzaklaşmak isteyen insanlar için en doğru tercih olacaktır.  

Doğayı modern bir havaya sokarak oluşturulan bu stilde kullanılması gereken renk toprak tonları ve doğal tonlardır. Sıcak renklerin ön planda olmasının sebebi sıcak ve samimi bir ortam oluşturmaktır.

Ev dekorasyon stillerinin belki de en doğalı olan Rustik stilde mobilya ve aksesuar konusunda ise dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Saf ağaç kullanımı da bunlardan birisidir. Evin iç dekorundaki aksesuarların saf ağaçtan veya taş gibi bitmemiş materyallerden meydana gelmesi çok önemlidir. En basitinden sehpa olarak bile kütük kullanılabilmesi, bu stilin en önemli unsurlarından biridir. Etnik desenli mobilyalar, keten kumaşlar, ağaç detaylı aksesuarlar Rustik stilin vazgeçilmez parçalarından bazılarıdır.  

Coastal (Sahil Evi) Tarzı Ev Dekorasyonu 

Ev dekorasyon stillerinden kuşkusuz yaz mevsimine en çok uyan tarz budur. Eğer yaz insanıysanız ve deniz, kum gibi yaz mevsimiyle bağdaşan terimler size hitap ediyorsa kesinlikle evinizde Coastal tarzını tercih etmelisiniz! 

“Coastal” kelimesi ingilizcede sahil şeridi anlamına gelmektedir. Bu yüzden de sahil terimiyle iç içe bir tarzdır. Eğer evinizde bu tarzı kullanmak istiyorsanız mavi, beyaz ve yeşil tonlarından bolca kullanmalısınız. Bu renk tonlarını kullanarak hafif ve havadar bir atmosfer sağlayabilirsiniz. Bu akımda gösterişe ve şıklığa yer yoktur aksine sade ve narin mobilyalar tercih edilmelidir. Koltuk gibi mobilyalarda seçilmesi gereken renkler beyaz, bej ya da mavi tonları olmalıdır. Duvarlar da sıklıkla maviye boyanır ve ortamın denizden ilham alıyor gibi görünmesine katkı sağlar. 

Yaz mevsiminin ferahlığını ve huzurunu yansıtan bu stilde aksesuar seçimi çok önemlidir. Akvaryum, halatlı aksesuarlar hatta halatla sarkıtılan ışıklar, deniz kabukları ve midyeler, çapa desenli balıkçı ögeler yani genel olarak denizi anımsatan biblo ve ögeler seçilmesi gerekmektedir. Bu akımda ferah renkteki duvarlarınızı denizi anımsatan desenlerde veya direkt deniz resmiyle oluşan bir tabloyla veya büyük yastık ve puf koltuklarla tamamlayabilirsiniz.  

Country (Kır Evi) Tarzı Ev Dekorasyonu

Ev dekorasyon stillerinden bir diğeri de Country tarzıdır. Amerika, İngiltere ve Fransa’da popüler olan bu akım, kırsal hayat ve doğaya duyulan özlemin iç mimariye yansımasıdır. Eğer evinizde Country tarzı kullanmak istiyorsanız dikkat etmeniz gereken en önemli şey renk tonlarıdır. Kesinlikle yumuşak renk tonlarını tercih etmelisiniz. Genel olarak bu akımda kullanılan renkler beyaz, kahverengi ve toprak tonları, altın, kırmızı ve sarıdır.  

Mobilyalarınız ağır ve geniş olmalıdır böylece heybetli bir ortam oluşturabilirsiniz. Mobilyalarınız renk ve desenine değinecek olursak, eskitme vintage tarzı ön planda olmalıdır. Ahşap, bambu, taş ve seramik aksesuarlar bunun yanında hayvan figürü heykeller vazgeçilmezdir. 

Bu ev dekorasyon stilinde yoğun ahşap malzemelerinizi desenlerle tamamlayabilirsiniz. Çiçek gibi doğayla bağdaşan desenler veya ekose desenler tercih etmeniz uygun olacaktır. 

Akdeniz Tipi Ev Dekorasyonu 

Ev dekorasyon stillerinden biri de Akdeniz tipi dekorasyon. Bu tarz, Akdeniz kıyısındaki İspanya, İtalya gibi ülkelerin mimarilerinin bir sentezidir. Fakat Akdeniz mimarisi bu ülkelerle sınırlı kalmamış, ülkelerin büyük çoğunluğunu etkisi altına almıştır. Ülkemizin Ege Bölgesi’nin sahil kesimlerinde bu mimari stile çok fazla rastlanır.  

Ev dekorasyon stillerinden biri olan bu stili kullanarak evinizi tasarlamak istiyorsanız renk seçimine çok dikkat etmelisiniz. Toprak tonları, deniz ve gökyüzünü anımsatan ve yansıtan tonlar, turuncu, kahverengi, sarı veya yeşil renklerini tercih etmelisiniz. İç ve dış mimaride beyaza boyalı duvarlar veya taş duvarlar ve taş zeminler vazgeçilmeziniz olacaktır. 

Mobilya ve aksesuar seçimine gelirsek, genel olarak mavi rengin kullanıldığını görmekteyiz. Ege usulü mavi panjur tercih etmek ise bu stili tamamlayan en önemli faktörlerden biridir. Eğer evinizi Akdeniz stiliyle dekore etmek istiyorsanız aşırıya kaçmayan ve sade aksesuarlar kullanmanız gerekiyor. Ahşap masalar, tül perdeler, zarif koltuklar kullanmanız ise kaçınılmazdır.  

Ev dekorasyon stillerinden biri olan Akdeniz stilinden bahsetmişken açık alanlardan bahsetmemek olmaz. Genel olarak sahil şeritlerinde bu stil kullanıldığından iklim dış mekanda zaman geçirmeye elverişlidir. Bu tarzda iç mimari ne kadar önemliyse bahçe dekorasyonu da çok önemlidir. Akdeniz’de görülen palmiyeler, kızıl çam ağaçları, doğal ahşap dekorasyon unsurları, konforlu sıcak tonlardaki hamaklar, güneş ışınlarından korunmak için geniş, beyaz şemsiyeler Akdeniz stili bir dekorasyon oluşturmak için en güzel seçeneklerdir.  

Hollywood Tarzı Ev Dekorasyonu

Ev dekorasyon stillerinden sonuncusu da Hollywood Tarzıdır. Hollywood tarzı lüks, ihtişamlı ve zengin görünen bir stildir. Eğer bu stille evinizi dizayn etmek istiyorsanız açık renklerden kaçmanız gerekiyor. Duvarlar, zeminler, mobilyalar olabildiğince koyu renk tercih edilmelidir. Siyahın ana renk olarak kullanıldığı mekanda vurgu rengi olarak kırmızı, gold nadiren de turkuaz tercih edilebilir.

Ev dekorasyon stillerinden biri olan Hollywood stilini tercih etmek istiyorsanız aksesuar ve mobilya seçimlerinde olabildiğince antika kullanmalısınız. Aksesuar seçiminde gösterişli ve göz alıcı parçaları seçmeniz gerekmektedir. Bu tarza büyük aydınlatmalar, kürkler, peluşlar uygundur. Koltuk, sandalye kumaşlarını ipek, kadife veya deri gibi zengin malzemelerden seçmek ise tam bu tarza göredir.

Diğer yazılarımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Bizimle iletişime geçin.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir