İçindekiler

Giriş

Son dönemde sıkça karşımıza çıkan yüksek tavan yapısına sahip Loft tasarım evler; geniş, ferah ve lüks görüntüsüyle kısa sürede popüler olmayı başardı. Ancak şu anki popülaritesi nedeniyle daha yeni yeni ortaya çıktığı düşünülse de bu anlayışın çıkışı yıllar öncesine, Amerika’daki ekonomik sıkıntılara dayanıyor.

Loft Nedir?

Kelime anlamı, kullanıma açık olmayan fabrika ve / veya yaşam alanı haline getirilmiş endüstriyel bina demek olan Loft, temelinde bir Amerikan tarzıdır.
Bu tarz terk edilmiş fabrikaların konutlaştırılması esasına dayanan anlayışın ilk tohumları Manhattan’da 1950’li yıllarda ortaya atılmıştır. O dönemde iyice yükselen arsa fiyatları ve fabrikaların üretim faaliyetini dış mahallelere taşıması üzerine, geniş alanlara ihtiyaç duymasına rağmen uçuk kira masraflarını karşılayamayan nüfus, çareyi bu endüstriyel yapıları yaşam alanı haline getirmekte buldu. Başlangıçta öğrenciler ve sanatçılar tarafından gizli bir şekilde kullanılsa da zamanla rehabilite edilip restoranlara, mağazalara, stüdyolara ve sanat galerilerine uyarlanarak bir yaşam tarzı haline geldi. Bu yayılım sayesinde çabucak ev alanına taşınan loft tasarımla birlikte çatı katı tarzı evler, üst düzey, avangart bir yaşam tarzına dönüştü.

Loft Tasarım Özellikleri Nelerdir?

Alışılagelmiş konut anlayışından kolayca ayırt edilebilen bu yapıların tasarım özelliklerini birkaç başlıkla anlatmak mümkün.

AÇIK PLAN ANLAYIŞI

”Duvarları olmayan açık bir ev” anlayışına sahip bu baskın yapı sisteminde odaları ayıracak belirli duvarlar yoktur. Özellikle galeri boşluğuna sahip evlerde söz konusu planlama tarzını kolayca görebiliriz. Zaten tasarımı gereği mahremiyet kavramını bir yerden sonra gerisinde bırakan loft tasarımı evler, genel olarak ”bir / iki kişilik ev” temelinde ilerlediği için odaların kesin ayrımlara sahip olmaması kullanıcısı için dezavantaj olmaktan çıkıyor.

loft görsel 1.1
görsel 1.1’in planı
YAPI İSKELETİNİN GÖZ ÖNÜNDE TUTULMASI

Ortaya çıkış şartları düşünüldüğünde endüstriyel ev tasarımını benimseyen loft tarzında, yapıyı oluşturan kolon ve kirişler tasarımın bir parçası haline gelmiştir. Yapının iskelet formu bu sayede gözler önüne serilir. Üstelik klasik konut anlayışından apaçık görmeye alışık olmadığımız havalandırma boruları ve duvar sıvaları gibi yapısal özellikler de herhangi bir saklama kaygısı güdülmeksizin tasarımın bir parçası haline gelir. Haliyle loft yaşam tarzının benimsendiği yapılarda boyanmış ve pürüzsüz duvarlardan ziyade beton ve tuğla görüntüsünün korunduğu bir anlayış mevcuttur.

MİNİMAL EŞYA SEÇİMİ

Loft tasarıma uygun evlerde duvarlarla bölünmüş alanlar olmadığı için evin geneline hâkim geniş boşluklar vardır. Bu boşlukların belirli bir düzende doldurulması ve kapalı plan anlayışının etkisini telafi edecek şekilde dizayn edilmesi için eşya tercihi de eşyanın yerleşim şekli de büyük önem taşır. Kompleks olmaktan uzak, geniş L koltuklar ve soft hatlara sahip minimal mobilyalar sayesinde eşyalar loft tasarım anlayışını gölgeye düşürmez ve hedeflenen doluluk-boşluk dengesi korunur. Ayrıca yapıya hakim olan renk beton yapı ve metalin yoğun ölçüde kullanılmasından kaynaklı olarak gri tonları olduğu için hem renk kararını eşitlemek hem de ortamın yarattığı soğukluğu gidermek için sıcak renklerin ve ana malzemesi tahta olan eşyaların da tasarıma dahil edildiği çalışmalar sıkça görülür.

AYDINLATMA

Tıpkı eşya seçiminde olduğu gibi aydınlatmalarda da komplike tasarımlardan uzaklaşarak daha basit, sanayi tipi olmasına dikkat edilir. Tavandan hatrı sayılır ölçüde sarkıtılmış bu aydınlatmaların konumu, aydınlatma kapasitesi ve miktarı çok önemlidir. Özellikle metalin baskın olarak kullanıldığı yapıların iç aydınlatması ne kadar iyi olursa iç mekan tasarımı da kişiye o kadar iyi aktarılır. Ayrıca yüksek tavanlı yapısının da etkisiyle loft tasarıma uygun evlerin doğal ışık kapasitesi de yüksek olmalıdır. (Boydan boya, geniş ve / veya sayıca çok pencereli yapılar)

Loft yaşam tarzını ortaya çıkaran ana hatlar yukarıdaki başlıklar yardımıyla kavranabilir. Kendi içinde ”Hard loft”, ”Soft loft” gibi ayrımlara düşse de bu işin daha yüzeysel kaçan dekore etme kısmı geçerlidir yani burada bahsi geçen temel anlayışlar her iki ayrım için de korunur. 

Son dönemde insanların izole hayatı benimsemek zorunda kalmasıyla popülerleşen loft tasarım evlerin geçmişten bugüne geldiği nokta bu olsa da ilerleyen zamanlarda ilginin artmasıyla loft yaşam biçimine yeni bir soluk getirilebilir.

3 thoughts on “Loft Yaşam Tarzı

  1. Melike dedi ki:

    👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👍🏻😊 Muhteşem

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir