İçindekiler

MİMARLIK:OMA

ALAN:5400m²

garage museum
GARAGE MUSEUM OF CONTEMPORARY ART

YIL:2015

KONUM:MOSKOVA/RUSYA

KULLANIM AMAÇLARI

-2 KATLI SERGİ ALANI

-ÇOCUKLAR İÇİN YARATICI MERKEZ

-MAĞAZA

-KAFE

-ODİTORYUM

-OFİS

YAPININ TARİHÇESİ

Moskova’daki Garage Museum 12 Haziran’da 2015’te yeni binasına taşındı. Rem Koolhaas ve Ekaterina Golovatyuk yönetimindeki proje, Moskova’nın Gorki Parkı’nda bulunan bir restoranının yenilenmesi sonucu ortaya çıkmıştır.

Rem Koolhaas: “Koruma, mevcut şehirlere yaklaşımımızda giderek daha önemli hale geldiğine göre, 1960’lar ile 1980’ler arasındaki dönem dünya çapında bir istisnadır. Erken Modernizmi kurtardığımızı hayal edebiliriz ancak II. Dünya Savaşı’ndan sonra ortaya çıkan daha anonim ve kişisel olmayan mimarinin çok az hayranı var ve neredeyse hiç savunucusu yok. Bu nedenle, neredeyse harabe olan Vremena Goda’yı Garage’ı yeni eve dönüştürmek için çalışmaktan çok mutlu olduk. Müvekkilimiz ve ekibiyle birlikte, Sovyet enkazının cömertliğinin, boyutunun, açıklığının ve şeffaflığının niteliklerini keşfedebildik ve onlar için yeni kullanımlar ve yorumlar bulabildik; aynı zamanda çağdaş sanat alanlarının bir parçası haline gelen standartların ve ölçeğin abartılmasından kaçınmamızı sağladı. ”

Moskova’nın kuzeyindeki endüstriyel bir mahalleden şehrin en çok kullanılan kamusal alanlarından biri olan Gorky Park’a taşınan Garage, mimari olarak her türlü amaca hizmet edecek şekilde dizayn edildi, bu sayede çok daha geniş ve daha çeşitli bir kitleye hitap edecek.

Garage Museum Of Contemporary Art

MİMARİ OLARAK

Yapı genel olarak iki parçaya ayrılmış şekildedir. Güneybatı kısmındaki alan sergilere ayrılacak şekilde engelsiz yüksek açık alan sunar. Kuzeydoğu kısmındaki alanlar ise öncelikle eğitim ve araştırma programlarını barındırır.

Tavanda katlanabilen menteşeli hareketli duvarlar bulunur, bu sayede mizanpaj sınırlı değildir ve  güncel ihtiyaçlara göre değişme özelliği vardır. Buna ek olarak bu duvarlar, akustik ses yalıtımını da sağlar. Üst katın zeminindeki 9×11 metrelik açıklık, lobi için 2 kat yükseklikte 10 metre açıklık oluşturur. Bu sayede büyük heykeller rahatça yerleştirilir ve geniş sergi alanları oluşturulur.

CEPHE MİMARİSİ

Mevcut beton yapı, binanın havalandırma ekipmanının büyük bölümünü barındırır, cephe yarı saydam çift katmanlı polikarbonat malzeme ile çevrelenmiştir. Yarı saydam paneller projeksiyon perdesi olarak kullanılabilir ve müzenin içinden bilgileri aktaran dev bir multimedya iletişim cihazı elde edilmiş olur. Görsel görünümü artırmak adına panellerin altına led ışık gizlenmiştir. Cephenin yansıtıcı yüzeyleri aynalı görünüm olduğu için onu doğaya yakın hale getiriyor.

Polikarbonat seçilmesinin nedenleri arasında malzemenin hafif ve sağlam olması, mükemmel bir yalıtım sağlaması yer alabilir. Bu malzeme sayesinde yapı yaz aylarında serin, kış aylarında ılık kalır. Saydam bir malzeme olduğu için yapı çok fazla güneş ışığı alır. Polikarbonatlar tabakanın bir tarafında UV ışınlarını iten ve kalan tüm güvenli ışığın yapıya girmesini sağlayan özel bir UV koruyucuyu kaplamaya sahiptir. Bu malzemenin direnç özelliği yüksek ve esnektir. Kimyasallar, ısı, aşırı hava koşulları gibi çeşitli etmenlere karşı dayanıklıdır.

GİRİŞ KAPISI VE PENCERELER

Garage Museum Of Contemporary Art

Cephe ana girişi ortaya çıkarmak için kayar biçimde yukarıya kaydırıldı. Buna ek olarak lobinin iç kısmını park manzarasıyla bütünleştirmek için cephe 2.25 metre yukarıya kaydırılarak manzaralı, aydınlık bir ortam oluşturuldu.

İÇ ORTAM

Bina geçmişten kalan Sovyet dönemi eski mozaiklerini, fayanslarını ve tuğlalarını koruyor. Zeminde huş rengi kontrplak ve genel olarak meşe parke kullanılmış. Ayrıyeten epoksi reçine zemin uygulanmıştır. Bu malzeme suya, aside ve alkaliye dayanaklıdır. Özellikle toplu kullanım alanı olduğu için zeminin sürtünmeye ve aşınmaya dayanıklı olmasını bu uygulama sağlamaktadır. Uzun ömürlü, izolasyon sağlayan, yüzeyi kir tutmayan, kolay temizlenebilir bir malzemedir.

MERDİVEN

Merdiven korkuluklarında dayanımı artırmak adına anodize edilmiş alüminyum kullanılmıştır. Bu malzemenin avantajları daha düşük masraf oluşturması ve daha hafif ağırlıktır. Ayrıca sert hava değişimlerine, yıpratıcı sert temaslara daha dayanıklıdır.

ÇEVRE

Müzeyi çevreleyen ağaçların bir kısmı kırmızı boya ve beyaz lekelerle kaplıdır. Bu desen mekanı canlandırır ve ona renk verir. Tasarımlar Japon sanatçı Yayoi Kusama’ya aittir.

Diğer yazılarımız için tıklayın.

Bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir