TOYO İTO’YA GENEL BAKIŞ;

Toyo İto

Toyo İto 20. ve 21. yüzyılda ismini geçirmiş kendi bakış açısı ile birçok kişiye örnek olmuş hatta mentorluk yapmış Japon asıllı bir mimardır. İto, herhangi bir mimari tepkinin duyuları olduğu kadar fiziksel ihtiyaçları da dikkate alması gerektiğini ve felsefesinin, çalışmalarının aldığı önemli eleştirel ve popüler tepkiye şüphesiz katkıda bulunduğunu belirtir. Mimarlık hayatında tasarımlarında radikal bir fütüristik yaklaşımı savunan bir bakış açısını işlemiştir. Ayrıca 2013 yılında Pritzker Mimarlık Ödülü’ne layık görülmüştür. Toyo İto bu ödülü alırken 72 yaşındaydı veödülü alırken Pritzker jürisi alıntıda “mimarisinin bir iyimserlik, hafiflik ve neşe havası yansıttığını ve hem benzersizlik hem de evrensellik duygusu ile aşılanmış olduğunu” belirtmiştir.

Çalışmalarını ve daha birçoğunu bulabileceğiniz Toyo İto’nun kendi internet sitesi:http://www.toyo-ito.co.jp/

TOYO İTO’NUN HAYATI;

Toyo İto 1 Haziran 1941 yılında Japon işgali altındaki Kore’de Japon bir anne babanın çocuğu olarak dünyaya geldi. 1943 yılında kız kardeşleri ve annesi ile Japonya’ya taşındılar. İto,  Tokyo Üniversitesi’nde mimarlık okumuştur. Toyo İto, 1965 yılında da Tokyo Üniversitesi’nden mezun oldu.

Kikutake Kiyonori

1960 yıllarında Japon mimari hareketi Metabolist okulunun liderlerinden biri olan Kikutake Kiyonori’nin çıraklığını yapmaya başlamak için Kikutake firmasında işe başladı. Metabolist hareketi sürekliliğini yitirmeye başladığında İto firmadan ayrıldı. Kikutake firmasından ayrılan Toyo İto 1971 yılında Tokyo’da ve başlangıçta konut ve diğer küçük ölçekli projelere odaklanan kendi ofisi olan Urban Robot’u (URBOT) kurdu.

Beyaz U Evi (Toyo İto’nun kız kardeşi için)

Önemli yapıtlarından sayılabilecek olan en erken eserlerinden biri olan Tokyo’da bulunan Beyaz U Evi’dir. Toyo İto bu evi yeni dul kalmış olan kız kardeşi için bir teselli ve sığınak yeri olarak tasarlanmıştır. Başlangıçta “L” şeklinde tasarlanmıştır. Fakat yapım aşamasında tasarım üzerinde yapılan oynamalar ile son şeklinde “U” şeklini almıştır. Bu evi ilginç kılan özellikleri merkezi bir avlunun etrafına U şeklinde inşa edilen evde dışarıya bakan pencereler yoktur. Ayrıca tavandaki birkaç küçük açıklık, dış dünyanın tek bir görüntüsünü sunmuş ve evin saf beyaz iç mekanı içinde çarpıcı ışık efektleri yaratmıştır.

İto zamanla daha büyük işlere adını yazdırmaya başladı ve yazdığı her işte yeni şeyler denmeye başladı. Bunlardan birisi olarak Yokahama’da su kulesi örnek gösterilebilir.

Tower of Winds, Yokohama

Toyo İto, Tower of Winds su kulesini yaparken delikli bir alüminyum levha ve rüzgar hızına ve ses dalgalarına yanıt verecek şekilde yapılandırılmış yüzlerce ışıkla kaplayarak görsel olarak çarpıcı bir yapıta dönüştürdü. Gündüzleri sadece ışık yansıtırken geceleri rüzgar ile değişen renk ve desenler ile göz kamaştıran bir görüntü açığa çıkarmakta.

Sendai Mediatheque

Çoğu kişiye göre Japonya’da olan Sendai Mediatheque’nin yapımı 2001’de bitmiştir. Toyo İto, Sendai Mediatheque’nin tasarımını yüzen deniz yosunundan esinlenerek çok amaçlı bir kültür merkezi olarak, Karim Rashid, Ross Lovegrove gibi isimlerle beraber projeye isimlerini yazdırdılar. Dışarıdan yaklaşık 22.000 metrekarelik saydam yapı, devasa bir akvaryumu andırmakta. Binanın yedi katı, su altında sallanan yosun şeritlerine benzeyen eğimli sütunlarla desteklenmekte. Binanın içini hiçbir duvar bölmemesine rağmen iç mekan tasarımı sayesinde birçok alana ayrılmaktadır.

Sendai Mediatheque, Ito’nun diğer tasarımlarında olduğu gibi, “tüm mimarinin doğanın bir uzantısı olduğu” inancını yansıtan, karakteristik olarak doğal dünyadan görüntüleri çağrıştırmaktadır. Benzer şekilde, Kao-hsiung Ulusal Stadyumu sarmal bir yılana benzeyen anıtsal spiral şekilli bir çatıya sahiptir. Ayrıca Ito’nun en iddialı projelerinden biri olan 2013 yılında yapım aşamasında olan T inai-chung’daki Metropolitan Opera Binası ile Pritzker ödülü almıştır. Ito, 2002 Venedik Bienali’nde ömür boyu başarıları için Altın Aslan, Royal Institute of British Architects’in 2006 Kraliyet Altın Madalyası, 2008 Friedrich Kiesler Mimarlık, 2010 Praemium Imperiale for Architecture ve Sanat Ödülü ve Japonya Sanat Derneği’nin de aralarında bulunduğu çok sayıda ödül aldı. Kariyeri boyunca, bir eğitimci olarak aktif bir şekilde yer alan Toyo İto, Japonya ve yurtdışındaki çeşitli üniversitelerde öğretmenlik yaptı ve pek çok hevesli mimara mentor olarak hizmet verdi.

MİMARİ ESERLERİ;

-1976 – Beyaz U Evi

-1984 – Gümüş Kulübe

Gümüş Kulübe

-1986 – Rüzgar Kulesi

-1991 – Yatsushiro Municipal Müzesi

Yatsushiro Municipal Müzesi

-1994 – Yatsushiro’daki Yaşlıların Evi

-2001 – Sendai Mediatheque

-2006 – VivoCity

-VivoCity

-2002 – Geçici Serpentine Galeri Pavyonu

-2002 – Bruges Köşk

Bruges Köşk

-2004 – Matsumoto Sahne Sanatları Merkezi

Matsumoto Sahne Sanatları Merkezi

-2004 – Tod’s Omotesandō Binası

-2006 – Meiso no Mori Belediye Cenaze Salonu

Meiso no Mori Belediye Cenaze Salonu

-2007 – Tama Sanat Üniversitesi Kütüphanesi

Tama Sanat Üniversitesi Kütüphanesi

-2008– Kaohsiung’daki Stadyum

Kaohsiung’daki Stadyum
 Suites Avenue Binası

-2006 – Ochoalcubo Villası

-2006 – Pescara’da Dev Şarap Kadehi

-2009 – Suites Avenue Binası

-2011 – Ken Iwata Anne ve Çocuk Müzesi

Ken Iwata Anne ve Çocuk Müzesi

4 thoughts on “Toyo İto

  1. Geri bildirim: Kolezyum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir