İçindekiler
Shanghai Tower, konumu sebebiyle adını Çin’in Shanghai kentinden almaktadır. Shanghai kenti, doğrudan Merkezi Hükümet’e bağlı dört belediyeden biri ve Çin’in en kalabalık kentidir. “Doğunun İncisi” (Oriental Pearl) olarak da anılan kent, ticaret ve nakliye merkezidir. Şanghay iklimi, kuzey ve kuzeybatıdan İç Asya ve Sibirya’dan soğuk kuru hava ve güneyden ve güneydoğudan Pasifik Okyanusu’ndan sıcak nemli hava ile etkilenir. Bölge astropikal deniz muson iklimi nedeniyle genellikle nemli ve dört farklı mevsime sahiptir; sıcak bahar, sıcak yaz, soğuk sonbahar ve soğuk kış .
Şanghay’ın, 1990’ların başından itibaren dikey şehircilik odağıyla büyümekte olduğu iddia edilse de 1930’lu yıllarda da benzer hedefler söz konusudur. 24 katlı Shanghai Park Hotel 83,8 metre yüksekliği ile o yıllarda Asya’nın en yüksek binası idi. 88 katlı, 421 metre yüksekliğindeki Jin Mao Binası ve 101 katlı, 492 metre yüksekliğindeki Şanghay Dünya Ticaret Merkezi yapıldıkları dönemlerde dünyanın en yüksek binaları olarak literatüre girmiştir.
Kasım 2008’de yapımına başlanan ve 2015 yılında tamamlanan Şanghay Kulesi ise, Şanghay’ın finans merkezi Lujiazui yarımadasında, Huangpu Nehri’nin doğu yakası boyunca uzanan iş ve ticaret merkezi Pudong’ta bulunmaktadır. Dünyanın 2. ve Çin’in ise en yüksek binasıdır. Kule, Çin devlet şirketlerinin oluşturduğu bir konsorsiyuma aittir. Gensler tarafından tasarlanan 632 metre yüksekliğindeki 128 katlı (5 adet bodrum kat) kule 380.000 m²’si zemin üstünde olmak üzere toplam 540.000 m² alana sahiptir. Tahmini inşaat maliyeti 2,4 milyar $ olarak ifade edilmektedir. Kule katmanlı konstrüksiyon ile inşa edilen, karma kullanımlı ve “sürdürülebilir” olarak nitelendirilen bir binadır. Şanghay Kulesi, 2016 yılında Amerikan Mimarlık Ödülü’nü (American Architecture Prize) almıştır.
Shanghai Tower, doğa dostu özelliklere sahiptir:
Binaların ön cephesinin bir parçası olan iç cam:
- 14 oranında daha az cam kullanıyor aynı alanı işgal eden ancak kare planlı bir bina.
- Cam cephe, enerji tüketimini en aza indirir. Bina cephesini oluşturan iki cilt tabakası oluşturarak, Tower, iç hava kalitesini artıran termal tampon bölgeleri oluşturur.
- Binanın parapetlerinin bir kısmı, kule ısıtma ve klima sistemleri için kullanılan yağmur suyu toplamak için tasarlanmıştır.
- Shanghai Tower’ın spiral şekli, binaya etki eden rüzgar yüklerini azaltan asimetrik bir yüzey oluşturur.
- Su arıtma tesisleri sulama ve tuvalet kullanımı için gri suyu ve fırtına suyunu geri kazandırır.
- Kule içinde dağıtılan geçici su depolama tankları su basıncının yerçekimi tarafından muhafaza edilmesine izin vererek% 38’lik su tüketiminde azalma sağlanır.
- Şangay Kulesi, soğutulmuş suyu pompalamak için gerekli enerjiyi azaltarak stratejik olarak konumlandırılmış iki soğutma suyu tesisi bulunduruyor.
- Yerinde güç, korkulukun hemen altında bulunan rüzgar türbinleri tarafından üretilir.
- Şanghay Kulesi’nin sahipleri, Çin Yeşil Bina Komitesi ve ABD Yeşil Bina Konseyi’nden yüksek bir bina belgesi kaydetmeyi hedeflemektedir.
Tüm Kule’nin mekanik ekipmanı, Tasarım ve maliyet etkinliği sağlamak için Kule boyunca dağıtıldı.
- Tüm elektrikli ve mekanik ekipmanların yerini belirlemek için alan tasarımı bir can güvenliği sığınma alanı olarak da kullanılır.
- Şangay Kulesi’nin çekirdeği 30 metrekarelik bir beton çekirdekten yapılmıştır.
- Büyük beton çekirdek dört süper kolon ile etkileşime girer.
- Şanghay Kulesi vakfı, 947 kazıkla desteklenen altı metrelik bir hasırdan imal edilmiştir.
- Bina, ASHRAE 90 ile karşılaştırıldığında
- yıllık enerji maliyetlerinde % 21. 59 tasarruf sağlamak üzere tasarlanmıştır. 1-2004 temel alınmıştır. Elektrik ve ısı enerjisi sağlayan 2.000 KW’lık doğalgaz yakıtlı kojenerasyon sistemi vardır.
- Şangay Kulesi’nin iki bağımsız perdesi vardır; en dışta termal olarak kırılmayan alüminyum ekstrüzyon, 26 mm lamine düşük demirli cam tasarlanmıştır.
Yapım süreci aşağıdaki firmalar tarafından gerçekleştirildi:
Sahibi: Şanghay Tower İnşaatı ve Kalkınma
- Geliştirici: Şanghay Tower İnşaatı ve Kalkınma
- Tasarım Mimarı: Gensler
- Associate Architects: Tongji Üniversitesi (Group) Co, Ltd; Mimari Tasarım ve Araştırma Enstitüsü; ECADI ve 2DEFINE Mimarlık
- Yapısal Mühendisler: Thornton Tomasetti; ve Tongji Üniversitesi (Grup) Co, Ltd Mimari Tasarım ve Araştırma Enstitüsü
- MEP Mühendisleri: Cosentini; Tongji Üniversitesi (Grup) Co, Ltd Mimari Tasarım ve Araştırma Enstitüsü; ve Parsons Brinckerhoff Consultants Private Limited
- Ana Yüklenici: Şangay Yapısı
- Diğer Danışmanlar: Mitsubishi Asansör ve Yürüyen Merdiven; RWDI; ve Dow Corning Corporation.
Shanghai Tower Hakkında Bilmediğiniz Gerçekler:
2016’te halka açılmış olan Şangay Kulesi, dünyanın en etkileyici mimari harikalarından biridir. Şehrin finans bölgesi üzerinde yükselen, Çin için yeşil bir geleceği temsil etme ve bu kadar uzun bir kule sadece açık bir günde zirveyi görebilmektedir.
Dünyanın ikinci en yüksek binası
Dubai’nin Burç Halife en yüksek bina için dünya rekoruna sahip iken, Şangay Kulesi aslında kullanılabilir kat yüksekliğe göre en yüksek. Burj’un en üst katı 584.5 metredir (1917.7 fit) ve Şanghay Kulesi’nin en üst katı, 587.4 metrede (1927.2) geliyor.
Dünyanın en yüksek gözlem güvertesine sahip
Gökdelen taraftarlar ve rakipsiz bir manzara isteyenler 121. katındaki Shanghai Kulesi’nin gözlem güvertesinden daha iyi olamaz. 561.3 metrelerde (1841.5 fit), güverte dünyadaki en yüksek düzeydedir ve izleyicilere Lujiazui ve Huangpu Nehri’nin tanrısal bir perspektifi sunar.
Asansörler dünyanın en hızlısı
Üstüne uzun bir yolculuktan endişe ediyorsanız, daha fazla korkmayın. Mitsubishi tarafından tasarlanan Şangay Kule’deki asansörler, dünyanın en hızlı 74 km / s (45.9 mph) hızlarında seyahat ediyor. Şehirdeki çoğu yolun hız sınırından daha hızlı!
Devlete ait
Kule, Şangay Lujiazui Finans ve Ticaret Bölgesi Geliştirme A.Ş. ve Şanghay İnşaat Grubu gibi kamuya ait kalkınma şirketlerinin bir koalisyonu olan Yeti İnşaat ve Kalkınma tarafından sahip olunmaktadır. İnşaat finansmanı kısmen Şangay’ın belediye yönetiminden geldi ve toplam maliyet RMB16.5 milyar (2.4 milyar $) seviyesinde gerçekleşti.
Dokuz bölge var
Kule dokuz silindirik binaların istiflenmesinden oluşmaktadır. Bu dokuz bölgeden her birinde bahçeler, kafeler ve perakende alanı bulunan ayrı bir atrium bulunur. Yapının tamamı şeffaf cam cepheyle kaplandığı için dışarıdan dokuz bölgenin görülmesi imkansızdır.
Bu yeşil
Şangay Kulesi, Çin’in çevre dostu olma konusundaki yeni taahhüdünün cesaret verici bir simgesi. Birçok yeşil mimari unsuru bünyesinde barındırıyor ve tasarım firması tarafından “dünyanın en yeşil süper yüksek binası” olarak övgüyle karşılandı. Örneğin 120 ° twist, binadaki rüzgar yüklerini 24% azaltmayı ve inşaat ekibine izin vermeyi amaçlıyor. 25% az yapısal çeliği, eşit olmayan bir yeşil tasarımdan daha fazla kullanmak için.
Tasarımının ardındaki mimarlık firması Amerikalı, ama baş mimarı Çinli
Shanghai Tower, diğer önemli projeleri JFK Uluslararası Havaalanı ve Houston Bale Dans Merkezi’nin de yer aldığı Amerikan mimarlık firması Gensler tarafından tasarlandı. Ancak tasarım ekibi Şanghay’da doğup büyüdüğü Jun Xia tarafından yönetildi ve Şangay’da bulunan Tongji Üniversitesi’nden mimarlık eğitimini aldı.
İki “kız kardeş kulesi” var
Kule, tasarımında tamamen benzersizdir, fakat 1993’ten şehir planları, Huangpu Nehri’nin doğu kıyısında bulunan Lujiazui finans bölgesinde bulunan üç süper boy kuleden biri olarak tasarlandığını ortaya koymaktadır. Diğer ikisi ise Şanghay Kulesi, 1999’te açılan Jin Mao Kulesi ve 2008’te açılan Şangay Dünya Finans Merkezi’nden önce tamamlandı.
Bir seferde 16,000 kişiyi ağırlayabilir.
Herhangi bir zamanda, Şangay Kulesi 16,000 insanını rahatça yerleştirebilir, yani Güney Pasifik adası Tuvalu’nun tüm nüfusu aynı anda (boş odayla) ziyaret edebilir.
Dünyanın en yüksek oteli içerir.
Şanghay Kulesi’nin 84th ve 110th katları arasında yer alan J-Hotel, Çin markası Jin Jiang International Hotels tarafından işletilmektedir. Tamamlandığı sırada, Hong Kong Ritz Carlton ve Park Hyatt Shanghai (kız kardeş kulesi Şangay Dünya Finans Merkezi’nde bulunan), dünyanın en yüksek oteli temsil ediyor.
Shanghai Tower İskelet Tasarımı
İskelet üç bölümden oluşmakta; iç kısımda 4 köşe kolonu, en dışta radyal makaslar ile iki katlı yüksek kutu kemer makasları ve 8 büyük kolon yer alıyor.
Bu çerçeve sistemi bilezik şeklinde küçülen iç çaplarda en üst kata kadar belirli aralıklarda 8 adet yerleştirilmiştir.8 özel bilezik çerçeve binayı 9 ana kısımda oluşturmaktadır. Çerçeve tasarımları üst katlara doğru iç payandaları azaltılarak hafifletilmiştir. Çekirdek duvarının kalınlığı binanın üst kısımlarında 0.5 m alt kısımlarda ise 1.2 m gibi kalınlıklarda tasarlanmıştır.
Mega projelerde ağırlık önemli bir kriterdir. Bu tür projelerin genel özelliği, temelden geniş başlayan tasarımlar üst katlarda incelerek hem daha az rüzgar yüküne maruz kalmak hem de daha yüksek seviyelere ulaşmak amaçlanır. Buna bir nevi mühendislik hilesi de diyebiliriz çünkü dümdüz yükselen ve her katta eşit kalınlıkta olan bir yapının bu yüksekliklerde inşa edilmesi oldukça zordur.
Teknik Bilgiler
Shanghai Tower yeşil bina özelliğine sahip olup, en önemli tasarım özelliği ise dikey eksenli rüzgar türbinleridir. Yılda 350.000 kWh’ye kadar elektrik üretmek için kulenin tepesine (124. katta (570m yüksekliğe)) çok yakın bir noktaya monte edilmiştir. Binanın ısıtma sistemi olarak jeotermal enerji kullanmaktadır. Ayrıca, binanın dış cephesine yerleştirilmiş bahçeler termal bir tampon bölge yaratmakta ve iç mekan hava kalitesini iyileştirmektedir. Binanın sarmal parapetleri HVAC (İngilizce Heating, Ventilating and Air Conditioning) sistemleri için kullanılacak yağmur suyunu toplayıp gereken seviyelerde depolamaktadır.
Shanghai Tower Döner tasarımıyla diğer gökdelenlerden oldukça farklı.
Temelde 50 metre uzunluğa kadar C50 beton sınıfına sahip 831 adet fore kazık kullanılmıştır. Kulenin döner (burkulan) cam cephesi , binadaki rüzgar yüklerini %24 oranında azaltmakta ve ayrıca inşaat malzemelerinde önemli bir tasarruf sağlamaktadır. Kule benzer yükseklikte geleneksel bir tasarıma göre %25 daha az yapısal çelik kullanımına olanak sağlamıştır. Zeminde binanın salınımlarını dengelemek amacıyla ‘Tuned mass damper’ olarak bilinen dengeleyici bir sistem kullanılmıştır. Bunun bir benzerine Taipei 101 projesinde de rastlamak mümkündür. Bu sistem, sönümleyici görev üstleniyor ve binada meydana gelen salınımların tersine hareket yaparak deprem veya rüzgar etkilerini en aza indiriyor. Böylece daha konforlu ve güvenli bir yapı bünyesine olanak sağlıyor.
- Zürih: Alp Dağları’nın Doruklarından
- Nevzat Sayın
- Köln Katedrali: Gotik Mimarinin En Büyük Simgesi
- ASPENDOS ANTİK TİYATROSU
- Cengiz Bektaş
Tüm yazılarımız için tıklayın.